Featured

Jual Di Lazada – Sayur Cameron Highlands

Wabak Covid-19 beri peluang orang berniaga online di Lazada

Advertisements

Sayur jual di Lazada? Tertarik saya membaca berita ‘Sayur Cameron dijual di Lazada’ dalam akhbar Sinar Harian, 30 Mac 2020.

Setahu saya, belum ada bahan-bahan mentah makanan seperti sayur jual di Lazada. Kebanyakannya yang dijual di Lazada ialah barang-barang seperti pakaian, barang eletrik dan peralatan komputer.

Continue reading “Jual Di Lazada – Sayur Cameron Highlands”
Advertisements

Membeli Rumah Lelong, Mengapa Ada Yang Gagal?

Pemilihan peguam lelong yang salah boleh menyebabkan pembeli rugi

Mesti Bijak Memilih Peguam Dalam Membeli Rumah Lelong

Ada pembeli yang gagal membeli rumah lelong kerana gagal memilih yang berpengalaman dan mahir dalam selok belok lelongan. Akhirnya, pembeli juga yang menanggung rugi.

Continue reading “Membeli Rumah Lelong, Mengapa Ada Yang Gagal?”

Kecantikan Wanita – Siti Nurhaliza Memecahkan Rahsia

Apa yang lebih berharga kepada seorang wanita selain dari disayang?

Ramai wanita tak tahu macam mana Dato' Sri Nurhaliza dapat mengekalkan rahsia kecantikan dan keanggunan walaupun sudah berumah tangga dan ada anak.
Dato Sri Nurhaliza – Pengasas produk BeauSiti Simplysiti

Apakah rahsia kecantikan wanita mengikut saranan Dato Siti Nurhaliza?

Dato’ Sri Nurhaliza dapat mengekalkan kecantikan dan keanggunan walaupun sudah berumah tangga dan ada anak.

Tentu ramai isteri yang sentiasa menjaga orang tersayang terutama dan anak-anak dan menyebabkan menjaga diri.

Dengan tugas harian dan menjaga rumah, tentu isteri-isteri terlupa menjaga diri.

Dengan rutian harian yang penuh, tentu isteri takda masa nak bersenam, memilih makanan yang berkhasiat dan berehat.

Jom kita dengar apa kata Siti Nurhaliza mengenai rahsia kecantikan wanita

Siti Nurhaliza Memecahkan Rahsia Kecantikan Wanita

Siti Nurhaliza menerangkan kebaikan meminum minuman kesihatan BeauSiti kepada kaum wanita

Empat Perkara Kecantikan Yang Merisaukan Wanita!

1. Bila Dah Berumur Wajah Makin Kurang Cantik

Wajah makin kurang cantik selalu menjadi kerisauan wanita apabila semakin berumur, tak kiralah dah berkahwin atau anak anak dara atau janda.

Tapi mesti ada cara supaya kelihatan muka cantik tapi tidaklah masa umur belasan tahun kan?

2. Bila Dah Berumur Badan Dah Tak Cantik

Biasalah hukum Alam, bila dah berumur badan akan tak cantik kalau dibiarkan, lebih-lebih lagi dah ada anak.

3. Bila Dah Berumur Macam-Macam Sakit Datang

Penyakit memang datang jika dibiarkan. Darah tinggi, kencing manis, kanser dan sakit jantung adalah normal.

Tapi tak kan nak biarkan, mesti nak berusaha seperti menjaga berat badan dan permakanan.

4. Bila Dah Berumur Nafsu Pun Kurang, Suami Ok lagi

Biasa orang perempuan akan risau jika suami mula nak gatal-gatal. Tapi jangan salah suami je. Cuba cermin diri mungkin ada kekurangan, takkan nak biarkan je.

Minuman Beausiti Membantu Menaikkan Kecantikan Wanita

Empat Khasiat BeauSiti Simplysiti Setiap Wanita Wajib Tahu

Kita ramai wanita yang dah berkahwing pandai jaga diri dan cantik. Ada tu anak dara pun kalah.

Bagi wanita yang rasa ada salah satu dari empat musuh di atas dan mahukan cara mengatasinya, Datin Siti Nurhaliza ada membuat minuman kesihatan yang berdasarkan bahan makanan yang bagus untuk kesihatan.

Pembuatannya berdasarkan penyelidikan dari golongan profesional yang mahir dalam bab permakanan wanita dan hubungannya dengan kecantikan wanita.

Kelebihan bahan-bahan yang digunakan dalam BeauSiti untuk kecantikan wanita

Empat kerisauan wanita dan macam mana BeauSiti boleh membantu kaum wanita.

Cara Meminum Minuman BeauSiti

Minum Beausiti dua kali sehari iaitu pagi dan malam.
Minum BeauSiti dua kali sehari, pagi dan malam

Dua kali sehari, iaitu:

Sebelum sarapan pagi – 7.00 – 8.00 pagi
Selepas makan malam – 8.00 – 11.00 malam

Penerangan ringkas waktu dan cara meminum Beausiti

Cara Minum BeauSiti

Minum dua kali sehari, pagi dan petang – satu camca besar.

Harga BeauSiti

Harga: Semenanjung RM125 + pos RM11 = Jumlah RM135

Harga: Sabah Sarawak RM138 + pos RM15 = Jumlah RM153

Cara Order BeauSiti

Hubungi pengedar Beausiti: Abd Rahaman Rasid

Whatsapp 013 366 1242 – Taip ‘Nak order Beausiti’

Cara Isteri Dapat Harta Sepencarian Tanpa Turun Naik Mahkamah

Cara Mengurangkan Kolesterol Dalam Darah

Kesan Wabak Covid-19 Keatas Sektor Pelancongan

Kesan wabak Covid-19 telah memelesetkan sektor pelancongan dan perhotelan negara dan dunia.

Sejak Januari 2020, koronavirus atau Covid-19 ibarat satu malapetaka yang melanda industri perhotelan dan pelancongan dunia dan tempatan.

Industri yang berkaitan dengan perhotelan seperti industri penerbangan dan pelancongan domestik turut menerima kesan dahsyat virus Covid-19.

Continue reading “Kesan Wabak Covid-19 Keatas Sektor Pelancongan”

Cara Buat Topeng Muka Sendiri Masa Wabak Covid-19

Buat topeng muka sendiri, ibarat tiada rotan akan pun berguna…

Cara buat topeng muka sendiri – ramai yang nak caranya terutama sejak wabak coronavirus Covid-19 melanda negara kita.

Masa ini memang sukar nak dapat topeng muka di kedai. Jika ada topeng muka ada, mahal pula -pekedai ambil peluang buat duit.

Kes Tipu Jual Online Topeng Muka

Dah lah topeng muka susah dapat, yang menjual online pun menipu. Order dan bayaran dibuat, tetapi topeng tidak dihantar.

Mereka yang tertipu ini terpedaya dengan iklan di media sosial terutama di Facebook dan Instagram atau laman web jualan.

Continue reading “Cara Buat Topeng Muka Sendiri Masa Wabak Covid-19”

Buat Blog – Pengalaman Tanpa Pergi Kursus

Buat Blog di Blogspot dan WordPress

Buat blog, satu pengalaman tanpa pergi kursus – itu yang saya nak dikongsi dalam blog ini.

Kira-kira 10 tahu dahulu saya buat blog di Blogspot. Dan saya belajar sendiri. Bagaimana pun satu tahun lepas saya mula buat dan menulis blog dengan gunakan pelantar WordPress. WordPress lebih mudah dan mesra menggunakannya.

Artikel saya ini sangat sesuai dibaca oleh mereka yang tidak ada pengalaman langsung dalam membuat dan menulis blog.

Tip-tip membuat blog dalam artikel ini hanya asas sahaja.

Bagi mereka yang mahukan blogging sebagai satu kerjaya, atau menggunakan blog untuk perniagaan, sangat sesuai menghadiri kursus yang bersesuaian.

Continue reading “Buat Blog – Pengalaman Tanpa Pergi Kursus”

Buat Hand Sanitizer Sendiri Jimat Kos 70%

Akibat Covid-19, hand sanitizer menjadi kurang dan mahal. Ada cara senang dapat?

Cara buat hand sanitizer sendiri boleh jimatkan kos hingga 70%. Dalam artikel ini, saya syerkan cara membuat sanitizer sendiri.

Wabak Coronavirus Covid-19 menyerang negara kita sejak empat bulan lepas menyebabkan permintaan yang mendadak bekalan cecair pembasmi kuman atau hand sanitizer.

Hand sanitizer disyorkan bagi membersih tangan terutama apabila keluar dan masuk semula ke rumah. Dengan ini virus Covid-19 yang berkemungkinan melekat pada tangan dapat disingkirkan.

Buat hand sanitizer sendiri boleh jimatkan kos dan masa. Hand sanitizer susah dapat masa wabak covid-19 ini.
Berita dalam Sinar Harian menunjukkan hand sanitizer kehabisan stok akibat permintaannya yang tinggi semasa wabak coronaviris Covid-19
Continue reading “Buat Hand Sanitizer Sendiri Jimat Kos 70%”

Kesan Covid 19 Ke Atas Ekonomi Malaysia dan Dunia

Wabak Covid-19 telah menyebabkan pasaran saham dunia menjunam 21%, dan ia hampir menyamai kesan Perang Dunia Kedua, 1940, jatuh 25%.

Coronavirus Civid 19 Ialah Satu Bencana!

Kesan Covid 19 – apa impaknya ke atas ekonomi? Satu wabak yang telah membunuh tidak kurang 75,000 manusia di seluruh dunia.

Bencana alam seperti banjir, gempa bumi, peperangan, halangan perdagangan dan penyakit boleh melumpuhkan sesebuah ekonomi.

Penyakit dan wabak corona virus atau dikenali dengan Covid-19 ternyata memang boleh melumpuhkan sesebuah ekonomi selagi ia gagal dikawal.

Kedudukan terkini Jangkitan wabak Covid-19 Satu Dunia. Klik link di bawah:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Rumusan – Hingga 8 April 2020

Jumlah Kes: 1,436,841
Kematian: 82,421
Berjaya dipulihkan: 303,728

Empat Negara Paling Banyak Kes (Dalam kurungan bilangan kematian)

  1. USA – 400,549 (12,857)
  2. Spain – 141,942 (14,045)
  3. Itali – 135,586 (17,127)
  4. France – 109,069 (10,328)

Bagaimana Coronavirus Covid-19 Sangat Bahaya dan Mudah Tersebar!

Video di bawah ini menunjukkan bagaimana virus Covid-19 tersebar dengan mudahnya.

Video menunjukkan bagaimana virus Covid-19 tersebar di kalangan manusia

Nasihat Tun Dr Mahathir Mengenai Wabak Virus Covid-19

Tun M menerangkan bahaya wabak ini yang telah menyerang banyak negara dan memberi nasihat bagaimana kita boleh mengelakkannya memandangkan belum ada ubat untuk mengubat penyakit Covid-19

Jika ada virus Covid-19 pada tangan, pakaian dan badan anda, ada kemungkinan anda adalah penyebar penyakit ini.

Ini kerana virus yang ada dalam badan anda akan keluar dari badan anda bila anda batuk atau terbersin. Orang yang dekat dengan anda kurang dari satu meter akan terkena virus Covid-19.

Bila anda batuk dan terbersin dan meletakkan tangan pada mulut, virus itu mungkin melekat pada muka dan badan anda pula.

Kota Mekah Lumpuh Setelah Serangan Virus Corona Covid-19

Masjid Al-Ahram sunyi sepi tiada orang di musim Covid-19 ini

Dari video di atas jelas pemandangan kota Mekah mengerikan. Ia macam kita menonton filem Barat di mana sesebuah pekan atau kampung kosong kerana ada serangan binatang, helang atau gangguan hantu.

Larangan memasuki kota Mekah adalah bagi mengawal wabak virus Covid 19. Ini kerana ada kemungkinan orang asing yang datang ke Mekah pembawa virus Covid-19.

Satu cara memenuhkan masa zaman kemelesetan ekonomi ialah menulis
Rahsia bagaimana penulisan boleh menjana pendapatan lumayan

Tidak Bayar Cukai Pendapatan – Bahaya Padahnya!

Anda boleh bankrap bila kena penalti yang besar dan penjara jika cuba menipu membayar cukai pendapatan.

Tidak bayar cukai pendapatan – memang bahaya padahnya…

Perbuatan mengelak dari membayar cukai adalah masalah besar di banyak negara. Mengelak dari membayar cukai adalah perkara terakhir yang anda boleh lakukan, sebab, jika anda tertangkap, denda yang dikenakan memang boleh buat anda jatuh bankrap!

Tidak Bayar Cukai Pendapatan – Kesalahan, Denda dan Penalti

Tidak bayar cukai pendapatan sangat bahaya. Jika anda tertangkap, denda yang dikenakan memang boleh buat anda bankrap.
Belajar cara kurangkan cukai pendapatan lebih berbaloi dari menipu membayar cukai pendapatan
Jenis KesalahanPeruntukan Di Bawah ACP 1967Jumlah Denda (RM)
1. Tidak mengembalikan Borang Nyata Cukai Pendapatan112(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
2. Tidak memaklumkan layak dikenakan cukai112(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
3. Tidak melaporkan pendapatan sebenar di dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan113(1)(a)1,000 hingga 10,000 dan 200% atas cukai terkurang lapor
4. Memberi maklumat tidak tepat mengenai tanggungan cukai sendiri / orang lain113(1)(b)1,000 hingga 10,000 dan 200% atas cukai terkurang lapor
5. Sengaja mengelak cukai / membantu orang lain mengelak cukai114(1)1,000 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 3 tahun / Kedua-duanya dan 300% atas cukai terkurang lapor
6. Membantu / menasihati orang lain dalam penyediaan Borang Nyata Cukai Pendapatan menyebabkan terkurang cukai114(1A)2,000.00 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 3 tahun / Kedua-duanya
7. Meninggalkan negara tanpa membayar cukai115(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
8. Menganggu / menghalang pegawai LHDN menjalankan tugas1161,000 hingga 10,000 / Penjara tidak melebihi 1 tahun / Kedua-duanya
9. Tidak menyimpan rekod119A300 hingga 10,000 / Penjara tidak melebihi 1 tahun / Kedua-duanya
10.Tidak memberi maklumat yang dikehendaki oleh LHDN120(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
11. Tidak melaporkan pertukaran alamat dalam tempoh 3 bulan120(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
11 jenis kesalahan yang berkaitan dengan pengurusan cukai pendapatan dengan LHDN

Sumber: Lembaga Hasil Dalam Negeri


Cara Jimatkan Cukai Pendapatan Ramai Tak Tahu

Cara Menjual Di Shopee – Apa Yang Anda Patut Tahu

Anda mungkin tak terfikir impian anda boleh tercapai dengan buat bisnes di Shopee!

Cara menjual di Shopee – itu soalan yang selalu ditanya oleh orang yang berhajat berniaga di Shopee.

Tetapi, sebelum anda tahu cara menjual di Shopee, anda mesti ada impian dahulu seperti memiliki kereta idaman BMW, rumah banglo, melancong dan mahukan anak berjaya hingga ke universiti. Dengan Shopee, InsyaAllah anda boleh mendapatnya. 

Saya bukakan satu jalannya…

Continue reading “Cara Menjual Di Shopee – Apa Yang Anda Patut Tahu”