Featured

Kesan Hibah Mutlak – Kesian Sedih Ibu Bapa Keluar Rumah Sehelai Sepinggang

Satu daripada cara nak bagi harta kat seseorang semasa hidup…

Sayang anak ibu bapa memberi hibah mutlak rumah kepada anak bongsu mereka.
Ibu bapa tentu akan membahagikan rumah kediaman mereka kepada salah seorang anak mereka. Tetapi, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari.

20 tahun lepas ada pasangan suami isteri terpaksa keluar rumah sehelai sepinggang selepas memberi hibah mutlak rumah kepada anak perempuannya.

Jadi kena faham betul-betul konsep hibah sebelum menghibahkan rumah atau properti lain kepada anak-anak.

Sayang Anak Jangan Bagi Hibah Mutlak

Dalam cerita di atas, sepasangan suami isteri yang sayangkan seorang anak perempuan bongsunya memberi rumah rumah dua tingkat mereka kepada anak bongsunya yang belum berkahwin.

Pemberian itu tentulah ada sebabnya. Rumah sebuah itu tempat kediaman ibu bapa yang sedang menempuh hari tua dan mengharapkan anak bongsunya itu menjaga mereka hingga ke akhir hayat.

Selepas beberapa tahun, apabila anak perempuan bongsunya itu berkahwin. Suaminya bekerja swasta dan menerima pendapatan lumayan.

Ibu-bapa anak serta menantu dan cucu hidup aman tanpa masalah.

Rumah Kena Lelong Bank

Kesah hitam berlaku selepas 5 tahun anak bongsu mereka itu berkahwin.

Satu hari bapa ini terbaca ada kertas yang tertampal di pintu pagar yang rumah mereka akan dilelong oleh bank.

Alangkah terperanjatnya si bapa membaca notis lelongan bank itu. Lantas ia bertanyakan kepada anak perempuannya itu.

Hibah Jangan Sebarang Hibah -Takut Keluar Rumah Sehelai Sepinggang

Dalam kes di atas, si bapa telah memberi hibah mutlak rumah kepada anak perempuannya itu.

Bapa dan anak telah pergi ke pajabat tanah dan si bapa memindah milik rumah itu kepada anaknya itu.

Difahamkan suami kepada anak perempuan itu telah berhenti kerja dan mahu memulakan perniagaan mencuci pejabat. Beliau tiada modal. Dan mahu meminjam daripada bank.

Oleh kerana tiada cagaran, si suami meminta isterinya itu membenarkan mencagarkan rumah mereka itu kepada bank.

Mereka mengambil RM200,000 pinjaman dengan mencagarkan rumah yang nilainya RM600,000. Loan itu digunakan bagi membesi beberapa mesin dan peralatan mencuci pejabat, bahan-bahan mencuci pejabat dan sewa menyimpan peralatan.

Difahamkan bisnes mencuci pejabat tidak berjalan seperti yang dirancangkan. Loan gagal dibayar. Setelah beberapa tahun, akibat tidak berbayar, pinjaman asal RM200k kini dah menjadi RM400K.

Rumah itu, tidak dapat diselamatkan lagi. Semua penghuni kena keluar rumah. Rumah lelong sudah ada yang punya.

Patut Buat Hibah Amanah Rumah Bukan Mutlak

Untuk mengelakkan risiko rumah dijual atau digadaikan kepada bank, maka itu sepatutnya membuat hibah amanah atau Deklarsi Hibah.

Melalui hibah amanah, si bapa tadi iaitu pemberi hibah mengistiharkan ia memberi rumahnya itu kepada anaknya. Pindah milik rumah itu kepada anaknya dibuat selepas kematian pemilik oleh syarikat pemegang amanah.

Sepanjang tempoh Deklarasi Hibah itu, pemberi hibah kita panggil pemegang amanah utama, penerima hibah kita panggil benefisiari dan syarikat amanah dipanggil pemegang amanah ganti.

Dalam tempoh Deklarasi Hibah itu bapa itu menjaga rumah itu atas kapasiti pemegang amanah utama.

Apabila pemegang amanah utama meninggal, pemegang amanah ganti iaitu syarikat amanah akan memindah milik rumah itu kepada benefisiari.

Hubungi Perancang Harta as-Salihin Trustee Berhad

Sekiranya anda mahu membuat hibah amanah dengan as-Salihin Trustee Berhad, sila hubungi saya melalui group Telegram.

Abd Rahaman Rasid

23 Waris Faraid – Ebook Percuma

Dapatkan ebook dan video dari pinned post dari link di bawah

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

senarai 23 waris faraid yang wajib orang islam ketahui

Pengertian Hibah Mutlak, Hibah Amanah – Mana Terbaik?

Bagaimana Perjanjian Harta Sepencarian Disediakan?

Rahsia Menjana Pendapatan Wang Kripto 300USD Sehari Guna Aplikasi Telefon

Hidup makin sukar masa Covid-19 kecuali bertindak sekarang!

rahsia menjana pendaparan
Rahsia Menjana Pendapatan Kripto

Bukan Rahsia Jana Pendapatan 300 USD Jika Berniaga Dengan Dunia

Sekarang ia bukan lagi rahsia menjana pendapatan sehingga 300 USD sehari dalam perniagaan matawang kripto jika mengikuti pelan pemasaran yang dikongsikan ini.

Robot ini akan melaksanakan arahan pelabur bagi membeli dan menjual matawang kripto secara automatik selama 24 jam sehari sehingga pelabur memberhentikannya.

Modal dan keuntungan daripada pelaburan dimasukkan secara automatik oleh robot ke dalam akaun pelabur.

Akaun pelabur terletak di Binance. Binance ialah satu exchange matawang wang kripto terbesar di dunia. Exchange ini umpama sebuah bursa saham di dunia, tetapi ini bursa matawang kripto.

Apa Yang Hendak diselesaikan Oleh Royal Q?

Dua Isu Besar Hidup Musim PKP Kerana Covid-19

PERTAMA – Ramai orang yang hidup sukar di musim PKP ini dan mahu mencari pendapatan yang segera dan selamat. Tiada siapa yang tahu bila keadaan akan pulih dan orang boleh bergerak bebas mencari pendapatan.

Ramai yang hilang pekerjaan, sedangkan anak dan isteri mahu makan. Sewa rumah perlu dijelaskan setiap bulan. Bil air dan api tetap sampai. Anak mahu ke sekolah. Itu belum masuk kos perubatan jika ahli keluarga sakit pening.

KEDUA – Pelabur tegar matawang kripto sentiasa berhadapan dengan risiko pelaburan. Modal boleh hilang dalam sekelip mata jika kejatuhan harga mendadak dan menyebabkan margin hangus.

Bagaimana Robot Royal Q Boleh Bantu?

Dua isu di atas boleh diselesaikan dengan pertolongan robot Royal Q. InsyaAlah. Jom saya terangkan…

Mereka yang mahukan sumber pendapatan, Royal Q mampu menyediakan aliran pendapatan yang konsisten.

Bagi pelabur tegar kripto, Royal Q mampu mengurangkan jurang risiko pelaburan matawang kripto.

Sebagai contoh, pelabur boleh memperuntukan 30% dana pelaburan untuk robot ini uruskan, manakala 70% mereka teruskan cara pelaburan yang mereka amalkan selama ini.

Amnya, ada dua strategi yang perlu sewaktu menngunakan robot ini.

Pertama – Dengan mengarahkan robot Royal Q membuat pelaburan berdasarkan bajet yang ada dan tahap risiko seseorang.

Kadar keuntungan konservatif 2-3% sehari. Jumlah keuntungan sehari bergantung kepada nilai pelaburan.

Kedua – Memperkenalkan robot ini kepada kawan-kawan di mana anda akan mendapat keuntungan yang lumayan selari dengan perkembangan kumpulan.

Ada dua bentuk keuntungan dari pelaburan kripto ini. Pertama, bonos penajaan dan kedua overriding dari keuntungan jualan kripto.

Setiap pelabur yang join direct, anda akan dapat minimum komisyen introducer USD30. Bayangkan setiap hari seorang pelabur join dengan anda.

Setiap pelabur yang mendapat keuntungan penjualan, anda akan mendapat overriding 4%. Bayangkan ada 100 orang di bawah anda dan semua membuat keuntungan penjualan.

Jangan Terperanjat Ada Yang Banyak Buat Duit

Testimoni pendapatan wang kripto
Bukti pendapatan dari pelaburan kripto guna robot Royal Q

Ramai yang telah menggunakan model perniagaan kripto Royal Q bagi menjanakan pendapatan.

Skrin di atas adalah bukti pendapatan harian USD salah seorang top dan yang mula-mula merebut peluang perniagaan ini. P

Pelabur di atas dalam Julai 2021, secara purata mendapat purata 300-400 USD sehari atau RM1,200-RM1,600 sehari.

Anda jangan percaya angka di atas selagi anda tidak menceburinya.

Perlu Download Aplikasi Royal Q dan Aplikasi Binance

Sebelum menceritakan bagaimana robot Royal Q berfungsi, pelabur wajib membuka dua akaun ini.

Klik buka Akaun Royal Q (Pertanyaan 013 366 1242)

Klik buka Akaun Binance (Pertanyaan 013 366 1242)

Selepas membuka dua akaun di atas, anda boleh download dua aplikasi dari Playstore atau Apple Store ke telefon bimbit.

Hubungkan (linkkan) Applikasi Royal Q Dengan Binance

Bagi membolehkan kedua-dua aplikasi di atas ‘bercakap’ anda perlukan linkkan mereka. Di sini saya sertakan dua video bagaimana anda boleh linkkan aplikasi Royal Q dengan Binance Exchange.

VIDEO TUTORIAL 1CARA LINKKAN ROYAL Q DENGAN AKAUN BINANCE

VIDEO TUTORIAL 2CARA LINKKAN ROYAL Q DENGAN AKAUN BINANCE

Perlu Menyewa Robot dan Duit Minyak (Fuel)

Anda kena membayar ke akaun robot Royal Q sebanyak USDT 120, iaitu USDT 100 untuk sewa robot selama setahun dan USDT 20 untuk kos operasi robot.

Kos operasi dikenakan apabila pelabur membuat untung sahaja, dan ia hanya peratus kecil daripada USDT 20.

Bagaimana Pelabur Menggunakan Robot Royal Q Bagi Menjana Pendapatan?

Mendeposit USDT ke Dalam Binance

Sebelum anda mengaktifkan robot, pelabur kena membayar USDT 120, iaitu sewa robot USDT 100 dan kos operasi USD20.

Setelah robot diaktifkan, anda boleh mulakan pelaburan setelah anda menyediakan dana dalam bentuk USDT.

Membuat Trade Setting Dalam Robot Royal Q

Trade setting ialah arahan kepada robot untuk bekerja. Antara settingnya ialah

  • Pilih coin yang hendak dilabur. Ada 70 coin (matawang kripto) yang boleh dipilih. Anda boleh melabur banyak mana pun coin asal ada modal.
  • Amaun permulaan melabur ialah minimum USDT 10. Anda boleh menambahnya kemudian.
  • Profit ratio – Anda tetapkan berapa peratus harga naik baru robot menjualnya.minimum. Default setting ialah 1.3%.
  • Margin call drop – Anda tetapkan berapa peratus harga jatuh yang robot akan beli balik untuk meminimumkan kerugian. Default setting ialah 3.5%.
  • Number of call – Anda boleh set berapa kali harga jatuh dan robot akan membelinya. Default setting ialah 7 lapis harga jatuh.

Menekan Butang Start

  • Klik COMFIRMtrade setting bila anda dah cek setting dan robot sudah bersedia untuk bekerja.
  • Klik START – robot dah bekerja. Perkara pertama dilakukan oleh robot ialah melabur USDT10 ke dalam coin yang anda pilih, contohnya Bitcoin.
  • Anda boleh memilih bilangan coin asalkan mempunyai dana USDT yang mencukupi.
  • Setiap penjualan dan pembelian semula coin anda akan mendapat notification.
  • Hasil penjualan termasuk untung akan dimasukkan ke dalam coin anda di Binance. Jadi robot tak pegang coin anda.
  • Anda boleh melihat rekod keuntungan pada menu utama robot pada Revenue details.

Risiko dan Keuntungan

Bila disebut pelaburan mesti ada risiko kerugian dan potensi pulangan yang lumayan.

Forex dan matawang kripto dikatakan pelaburan berisiko tinggi. Jadi kedua-dua pelaburan ini hanya sesuai kepada golongan tertentu sahaja.

Macam juga perlumbaan kereta dan motosikal serta sukan payung terjun memang berisiko tinggi tetapi ada segolongan yang akan menempuhnya setelah berpengalaman dan ada ilmu yang mantap.

Penulis sendiri sedang menyertai pelaburan kripto dengan robot Royal Q.

Sehingga ke hari ini robot Royal Q berfungsi dengan baik dan berjaya menghasilkan keuntungan setiap hari. Begitu juga kawan-kawan saya.

Perniagaan kripto kerap mengalami paper loss ketika harga jatuh dan untung atas kertas selagi kita tidak menjualnya.

Tidak ada konsep margin call dalam pelaburan menggunakan robot ini, jadi tidak risau selagi kita memegangnya.

Robot ini tidak memegang pelaburan, sebaliknya coin yang dilabur masih dalam akaun Binance. Binance adalah bursa matawang kripto terbesar dan terkenal di dunia.

Bila kita melabur dalam matawang kripto, kita mesti menyediakan sejumlah dana yang kita sanggup rugi. Sekiranya dana hangus, kita masih boleh tidur nyenyak. Jadi skim ini tidak sesuai untuk semua orang.

JOM JOIN GUNA ROYAL Q

Artikel ini hanya memberi pendedahan mengenai cara menjana pendapatan dalam pelaburan matawang kripto.

Strategi pelaburan dan pelan pemasaran akan dijelaskan apabila anda menyertai program Royal Q.

Klik dan isikan maklumat dua link di bawah dan kemudian download kedua-dua aplikasi di bawah ke telefon anda.

Klik buka Akaun Royal Q

Klik buka Akaun Binance

Apabila anda sudah membuka dua akaun di atas sila whatsapp 013 366 1242 untuk penjelasan.

Pautan

Syarikat Pelaburan Emas Terbaik Dan Selamat Di Malaysia

Apa Itu Matawang Kripto?

Matawang Kripto Sebagai Alat Transaksi, Penyimpan Nilai dan Pelaburan

Ramai di antara kita yang tahu mengenai matawang kripto atau matawang digital sudah diterima dunia sebagai alat transeksi, penyimpan nilai dan pelaburan.

Sehingga ke hari ini ada yang mengistilahkan matawang kripto bukannya matawang tetapi aset digita.

Sungguh begitu, hanya El Savador yang menerima Bitcoin sebagai matawang resmi kedua mereka.

Tetapi masih ramai yang tak tahu mengenai kripto sedangkan sudah ramai mendapat faedah daripada penggunaan matawang kripto dalam ekonomi dunia sekarang ini.

Sebagai contoh, ramai yang menyimpan matawang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum sebagai aset dan disimpan di exchange seperti Binance, Luno dan Coinbase.

Dari Sistem Barter Kepada Matawang Kripto

Sejarah matawang dunia bermula dengan sistem barter atau pertukaran barangan bagi memiliki barangan itu. Oleh kerana kesukaran menggunakan sistem barter, dunia menggunakan matawang dollar atau euro bagi mengukur nilai dan menyempurnakan transeksi jual beli.

Bagi menjaga nilai wang, bank pusat dunia menggunakan emas dan perak sebagai pengukur dan sandaran.

Pada hari ini, bank pusat tidak lagi bercakap pasal simpanan emas dalam menjaga matawang masing-masing. Malah ada yang bersandarkan US dollar atau sebakul matawang terkenal dunia.

Bagaimanapun, bank pusat tetap menyimpan emas kerana jika sistem matawang dunia hancur, mereka tetap ada emas.

Dengan rizab yang ada, bank negara membeli dan menjual matawang asing dalam menjaga nilai matawang mereka.

apa itu matawang kripto
Evolusi matawang dunia daripada sistem barter kepada matawang digital

Bermula dengan matawang fizikal, dunia telah beralih kepada sistem matawang digital – yang dipanggil matawang kripto atau cryptocurrency.

Bitcoin adalah matawang kripto pertama di dunia, yang lahir pada 2009. Jika matawang berpegang kepada emas sebagai sandaran, tetapi bitcoin dan matawang digital lain berpegang kepada “teknologi IT” sebagai sandaran.

Bitcoin pada mulanya langsung tidak mendapat tempat di dunia.

Sekarang dah ramai orang memiliki bitcoin dan matawang digital lain untuk transeksi, menyimpan nilai atau melabur.

Dalam 2013, market capitalization matawang kripto hanyalah USD 1.5 bilion dan ada lapan cryptocurrency di mana bitcoin menguasai lebih 90% pasaran.

Pada hari ini ada beribu matawang digital dan bilangannya terus meningkat dari masa ke masa.

Kripto terus diterima setiap tahun. Sehingga Mei 2020 – market capitalization matawang digital dianggarkan USD 267 bilion dengan 392 matawang digital.

Bitcoin, pelopor matawang digital menguasai pasaran terbesar, hampir 45% pasaran.

Top 10 matawang kripto berdasarkan market capitalisation pada Jun 2021. Untuk detail anda boleh rujuk di The CoinDesk 20

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • XRP
  • Tether
  • Cardano
  • Stellar
  • Chainlink
  • Uniswap
  • Polkadot
  • USD Coin

Antara pengguna terbesar matawang digital ialah Amerika Syarikat dan China. Kerajaan China yang cuba menghalang penggunaan Bitcoin oleh rakyatnya – tetapi gagal.

Bagaimanapun, baru-baru ini China telah menghalang penggunaan Bitcoin di negara mereka dan menyebabkan harga Bitcoin jatuh sekejap.

Kini rakyat China dan dunia amnya bebas membeli aset di luar negara dengan menggunakan cryptocurrency.

Satu ketika, China mengenakan sekatan matawang Yuan kepada rakyatnya bagi menghalang pembelian properti di Johor Bahru.

Ciri-Ciri Matawang Kripto

Kelebihan matawang digital berbanding matawang biasa ialah ia tidak dimiliki oleh sebarang negara, bermakna ia tidak dikawal oleh mana-mana bank pusat.

Bagaimanapun, cryptocurrency mempunyai blockchain yang diistilahkan sebagai ‘bank pusat’ – yang membolehkan transeksi, sistem perakaunan dan penyimpanan data cryptocurrency wujud dengan penuh integriti.

Secara ringkas kelebihan matawang kripto ialah:

  • Kos transeksi yang rendah berbanding dengan kad kredit
  • Transeksi yang tidak boleh dipinda atau dibatalkan
  • Bukti pemilik tidak diperlukan
  • Tiada had pembelian matawang ini
  • Sistem pembayaran global yang lebih cepat
  • Ia tidak dikawal oleh mana-mana bank pusat atau sebarang negara
  • Anda mengawal sepenuhnya pemilikan kripto (digital wallet)

Di Malaysia masih ramai yang berfikiran negatif, menganggap cryptocurreny haram kerana ia dikaitkan dengan perjudian – sama seperti permainan forex lain.

Padahal, di setengah negara, mereka telah mempunyai mesin ATM Bitcoin dan Dogecoin bagi mengeluarkan kripto dalam bentuk matawang USD atau matawang lain.

IMF menjangkakan dunia semakin menerima matawang digital khusus sebagai alat pertukaran dan penyimpan nilai. Malah ada yang meramalkan, Bitcoin khususnya akan menjadi sebahagian dari rizab bank pusat.

Matawang Digital Sebagai Perantaraan Pertukaran

Pada hari ini Bitcoin dan matawang kripto lain telah digunakan sebagai alat membayar seperti matawang Ringgit, dollar dan Yen.

Matawang Kripto Sebagai Tempat Penyimpan Nilai

Bitcoin dan kripto lain seperti emas dan perak adalah tempat menyimpai nilai. Jadi, tentulah nilai matawang kripto akan berubah mengikut harga pasaran matawang tersebut.

Berbanding emas dan logam lain, Bitcoin nilainya tidak stabil berbanding emas dan logam lain.

Kripto Sebagai Alat Pelaburan Kewangan

Bitcoin seperti emas, dollar dan saham juga sebagai pelaburan. Sebagai contoh, dahulu emas sebagai alat penyimpan nilai tetapi pada hari ini ia telah diperdagangkan seperti komoditi lain.

Dasar Bank Negara Terhadap Kripto

Bank Negara belum membuat kenyataan dasar mengenai penggunaan cryotocurrency, kerana ia tidak ada aset yang menyokong matawang ini dan ia sukar dikawal.

Saya amat yakin, Bank Negara tidak ada pilihan – terpaksa mengiktiraf penggunaan bitcoin dan matawang digital sebagai alat pertukaran dan penyimpan nilai. Orang ramai tetap boleh membeli cryptocurrency secara online dan menyimpan dalam wallet onlile.

Saya percaya sudah ramai jutawan senyap orang Malaysia. Bayangkan, satu unit Bitcoin hanya beberapa sen atau ringgit beberapa tahun lepas, kini bernilai RM40,000 satu unit.

Harga Bitcoin dijangka terus meningkat dan ada yang meramalkan harga satu bitcoin akan mencecah USD1 million.

Seperti matawang tradisional, emas dan perak sebagai sandaran dan mempunyai bekalan terhad. Bagi cryptocurrency, sandarannya ialah teknologi pengkomputeran (analogi paling mudah) dan mempunyai bekalan terhad.

Kripto Juga Sebagai Alat Pelaburan

Ada orang membeli Bitcoin sebagai penyimpan nilai seperti emas. Bila perlu mereka akan menjual Bitcoin dan menukarkannya kepada Ringgit atau mata wang asing lain.

Ada juga menggunakan Bitcoin sebagai pelaburan. Setiap pelaburan ada risikonya. Ini kerana mungkin Bitcoin anda akan hilang atau bertambah nilainya.

Jadi sebelum melabur Bitcoin anda kena tahap penerimaan risiko anda. Dan anda boleh melabur dalam Bitcoin mengikut kemampuan anda.

Anda boleh melayari laman web dan anda boleh buat keputusan. Tetapi saya tidak menyuruh melabur di situ kerana ada banyak syarikat pelaburan matawang digital.

Wallet Matawang Kripto

Mereka yang hendak berurus dengan matawang digital kena membuka wallet kripto. Wallet umpama nombor akaun bank kita. Ada banyak wallet di dunia digital ini.

Anda boleh membuka seberapa banyak akaun bank. Biasa satu bank buka satu akaun sahaja. Ada orang buka beberapa wallet kerana mereka punya banyak wang digital dan satu cara mengurangkan risiko kecurian wang walaupun menyimpan wang digital pada saya cukup selamat.

Anda boleh juga membeli, menjual dan memindahkan matawang digital dari akaun wallet anda. Anda boleh juga memindahkan kripto dari satu wallet ke wallet lain, termasuk wallet orang lain.

Wallet Matawang Kripto

Bitcoin Wallet ialah satu daripada 20 wallet matawang kriptal yang popular di dunia. Ianya friendly, senang digunakan dan citi keselamatan yang tinggi seperti face Id.

Saya sendiri menggunakan wallet di Binance untuk urusan matawang kripto. Dengan wallet di Binance atau exchange lain, anda boleh berurusniaga dengan hampir semua matawang, antaranya ialah,

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Tether
  • Ripple
  • Litecoin
  • EOS
  • USD Coin
  • Bitcoin Cash
  • Binance Coin
  • Bitcoin SV
  • NEM
  • Maker
  • Paxos Standard
  • True USD
  • Tezos
  • Chainlink
  • Stellar
  • Cardano
  • Tron
  • Monero
  • Ethereum Classic
  • NEO
  • Cosmos
  • IOTA
  • Zcash
  • Dogecoin
  • Basic Attention Token
  • Dai

Nak Mulakan Penyimpanan Matawang Digital

  1. LIKE Facebook saya https://www.facebook.com/bitcoinmatawang/
  2. PENDAFTARAN percuma untuk menyimpan matawang kripto di Binance

Menjana Pendapatan Dari Matawang Kripto Dengan Robot Royal Q

Dropship Shopee – Upload 1,000 Barang Dari Kumoten

Menjana Pendapatan Dari Matawang Kripto Dengan Robot Royal Q

Hidup makin sukar masa Covid-19 kecuali bertindak sekarang!

matawang kripto robot royal q
Cara menjana pendapatan dengan robot Royal Q

Siapa itu Robot Royal Q?

Robot Royal Q ialah aplikasi bagi menjana pendapatan daripada pelaburan matawang kripto.

Robot ini akan melaksanakan arahan pelabur bagi membeli dan menjual matawang kripto secara automatik selama 24 jam sehari sehingga pelabur memberhentikannya.

Modal dan keuntungan daripada pelaburan dimasukkan secara automatik oleh robot ke dalam akaun pelabur.

Akaun pelabur terletak di Binance. Binance ialah satu exchange matawang wang kripto terbesar di dunia. Exchange ini umpama sebuah bursa saham di dunia, tetapi ini bursa matawang kripto.

Apa Yang Hendak diselesaikan Oleh Royal Q?

Dua Isu Besar Hidup Musim PKP Kerana Covid-19

PERTAMA – Ramai orang yang hidup sukar di musim PKP ini dan mahu mencari pendapatan yang segera dan selamat. Tiada siapa yang tahu bila keadaan akan pulih dan orang boleh bergerak bebas mencari pendapatan.

Ramai yang hilang pekerjaan, sedangkan anak dan isteri mahu makan. Sewa rumah perlu dijelaskan setiap bulan. Bil air dan api tetap sampai. Anak mahu ke sekolah. Itu belum masuk kos perubatan jika ahli keluarga sakit pening.

KEDUA – Pelabur tegar matawang kripto sentiasa berhadapan dengan risiko pelaburan. Modal boleh hilang dalam sekelip mata jika kejatuhan harga mendadak dan menyebabkan margin hangus.

Bagaimana Robot Royal Q Boleh Bantu?

Dua isu di atas boleh diselesaikan dengan pertolongan robot Royal Q. InsyaAlah. Jom saya terangkan…

Mereka yang mahukan sumber pendapatan, Royal Q mampu menyediakan aliran pendapatan yang konsisten.

Bagi pelabur tegar kripto, Royal Q mampu mengurangkan jurang risiko pelaburan matawang kripto.

Sebagai contoh, pelabur boleh memperuntukan 30% dana pelaburan untuk robot ini uruskan, manakala 70% mereka teruskan cara pelaburan yang mereka amalkan selama ini.

Amnya, ada dua strategi yang perlu sewaktu menngunakan robot ini.

Pertama – Dengan mengarahkan robot Royal Q membuat pelaburan berdasarkan bajet yang ada dan tahap risiko seseorang.

Kadar keuntungan konservatif 2-3% sehari. Jumlah keuntungan sehari bergantung kepada nilai pelaburan.

Kedua – Memperkenalkan robot ini kepada kawan-kawan di mana anda akan mendapat keuntungan yang lumayan selari dengan perkembangan kumpulan.

Ada dua bentuk keuntungan dari pelaburan kripto ini. Pertama, bonos penajaan dan kedua overriding dari keuntungan jualan kripto.

Setiap pelabur yang join direct, anda akan dapat minimum komisyen introducer USD30. Bayangkan setiap hari seorang pelabur join dengan anda.

Setiap pelabur yang mendapat keuntungan penjualan, anda akan mendapat overriding 4%. Bayangkan ada 100 orang di bawah anda dan semua membuat keuntungan penjualan.

Jangan Terperanjat Ada Yang Banyak Buat Duit

Testimoni pendapatan wang kripto
Bukti pendapatan dari pelaburan kripto guna robot Royal Q

Ramai yang telah menggunakan model perniagaan kripto Royal Q bagi menjanakan pendapatan.

Skrin di atas adalah bukti pendapatan harian USD salah seorang top dan yang mula-mula merebut peluang perniagaan ini. P

Pelabur di atas dalam Julai 2021, secara purata mendapat purata 300-400 USD sehari atau RM1,200-RM1,600 sehari.

Anda jangan percaya angka di atas selagi anda tidak menceburinya.

Perlu Download Aplikasi Royal Q dan Aplikasi Binance

Sebelum menceritakan bagaimana robot Royal Q berfungsi, pelabur wajib membuka dua akaun ini.

Klik buka Akaun Royal Q (Pertanyaan 013 366 1242)

Klik buka Akaun Binance (Pertanyaan 013 366 1242)

Selepas membuka dua akaun di atas, anda boleh download dua aplikasi dari Playstore atau Apple Store ke telefon bimbit.

Hubungkan (linkkan) Applikasi Royal Q Dengan Binance

Bagi membolehkan kedua-dua aplikasi di atas ‘bercakap’ anda perlukan linkkan mereka. Di sini saya sertakan dua video bagaimana anda boleh linkkan aplikasi Royal Q dengan Binance Exchange.

VIDEO TUTORIAL 1CARA LINKKAN ROYAL Q DENGAN AKAUN BINANCE

VIDEO TUTORIAL 2CARA LINKKAN ROYAL Q DENGAN AKAUN BINANCE

Perlu Menyewa Robot dan Duit Minyak (Fuel)

Anda kena membayar ke akaun robot Royal Q sebanyak USDT 120, iaitu USDT 100 untuk sewa robot selama setahun dan USDT 20 untuk kos operasi robot.

Kos operasi dikenakan apabila pelabur membuat untung sahaja, dan ia hanya peratus kecil daripada USDT 20.

Bagaimana Pelabur Menggunakan Robot Royal Q Bagi Menjana Pendapatan?

Mendeposit USDT ke Dalam Binance

Sebelum anda mengaktifkan robot, pelabur kena membayar USDT 120, iaitu sewa robot USDT 100 dan kos operasi USD20.

Setelah robot diaktifkan, anda boleh mulakan pelaburan setelah anda menyediakan dana dalam bentuk USDT.

Membuat Trade Setting Dalam Robot Royal Q

Trade setting ialah arahan kepada robot untuk bekerja. Antara settingnya ialah

  • Pilih coin yang hendak dilabur. Ada 70 coin (matawang kripto) yang boleh dipilih. Anda boleh melabur banyak mana pun coin asal ada modal.
  • Amaun permulaan melabur ialah minimum USDT 10. Anda boleh menambahnya kemudian.
  • Profit ratio – Anda tetapkan berapa peratus harga naik baru robot menjualnya.minimum. Default setting ialah 1.3%.
  • Margin call drop – Anda tetapkan berapa peratus harga jatuh yang robot akan beli balik untuk meminimumkan kerugian. Default setting ialah 3.5%.
  • Number of call – Anda boleh set berapa kali harga jatuh dan robot akan membelinya. Default setting ialah 7 lapis harga jatuh.

Menekan Butang Start

  • Klik COMFIRMtrade setting bila anda dah cek setting dan robot sudah bersedia untuk bekerja.
  • Klik START – robot dah bekerja. Perkara pertama dilakukan oleh robot ialah melabur USDT10 ke dalam coin yang anda pilih, contohnya Bitcoin.
  • Anda boleh memilih bilangan coin asalkan mempunyai dana USDT yang mencukupi.
  • Setiap penjualan dan pembelian semula coin anda akan mendapat notification.
  • Hasil penjualan termasuk untung akan dimasukkan ke dalam coin anda di Binance. Jadi robot tak pegang coin anda.
  • Anda boleh melihat rekod keuntungan pada menu utama robot pada Revenue details.

Risiko dan Keuntungan

Bila disebut pelaburan mesti ada risiko kerugian dan potensi pulangan yang lumayan.

Forex dan matawang kripto dikatakan pelaburan berisiko tinggi. Jadi kedua-dua pelaburan ini hanya sesuai kepada golongan tertentu sahaja.

Macam juga perlumbaan kereta dan motosikal serta sukan payung terjun memang berisiko tinggi tetapi ada segolongan yang akan menempuhnya setelah berpengalaman dan ada ilmu yang mantap.

Penulis sendiri sedang menyertai pelaburan kripto dengan robot Royal Q.

Sehingga ke hari ini robot Royal Q berfungsi dengan baik dan berjaya menghasilkan keuntungan setiap hari. Begitu juga kawan-kawan saya.

Perniagaan kripto kerap mengalami paper loss ketika harga jatuh dan untung atas kertas selagi kita tidak menjualnya.

Tidak ada konsep margin call dalam pelaburan menggunakan robot ini, jadi tidak risau selagi kita memegangnya.

Robot ini tidak memegang pelaburan, sebaliknya coin yang dilabur masih dalam akaun Binance. Binance adalah bursa matawang kripto terbesar dan terkenal di dunia.

Bila kita melabur dalam matawang kripto, kita mesti menyediakan sejumlah dana yang kita sanggup rugi. Sekiranya dana hangus, kita masih boleh tidur nyenyak. Jadi skim ini tidak sesuai untuk semua orang.

JOM JOIN GUNA ROYAL Q

Artikel ini hanya memberi pendedahan mengenai cara menjana pendapatan dalam pelaburan matawang kripto.

Strategi pelaburan dan pelan pemasaran akan dijelaskan apabila anda menyertai program Royal Q.

Klik dan isikan maklumat dua link di bawah dan kemudian download kedua-dua aplikasi di bawah ke telefon anda.

Klik buka Akaun Royal Q

Klik buka Akaun Binance

Apabila anda sudah membuka dua akaun di atas sila whatsapp 013 366 1242 untuk penjelasan.

Pautan

Syarikat Pelaburan Emas Terbaik Dan Selamat Di Malaysia

Syarikat Pelaburan Emas Terbaik Dan Selamat Di Malaysia

pelaburan emas terbaik dan selamat
Emas lambang kemegahan keluarga

Terlalu banyak syarikat pelaburan scammer di luar yang telah menyebabkan orang serik melabur emas. Dan ramai yang wang mereka terlebur.

Tetapi, kadang-kadang tidak boleh salahkan pelabur kerana mereka tidak didedahkan cara mengenal syarikat scammer.

Professor Dr. Asmadi Yusof telah membuat analisis dan mendapati ada lima ciri syarikat scammer, iaitu seperti dalam video di bawah…

Lima Ciri Syarikat Scammer Pelaburan Emas

Pertama – Syarikat scammer menjanjikan pulangan pendapatan yang tidak masuk akal.

Kedua – Syarikat yang baru ditubuhkan dan biasanya baru iaitu kurang dari lima tahun

Ketiga -Ia cuba mengelakkan daripada di kesan oleh Bank Negara.

Keempat – Syarikat scammer bergerak bersendirian dan tidak kerjasama dengan syarikat besar tempatan yang lain.

Kelima – Ia juga kesilapan pelabur tidak membuat siasatan terhadap syarikat pelaburan emas ini. Jadi ramai pelabur yang menggigit jari.

Mengapa Syarikat Quantum Metal Syarikat Sdn Bhd. Pelaburan Terbaik Di Malaysia?

Quantum Metal Sebuah Syarikat tempatan yang Sah, Tulin dan Wibawa dalam Perniagaan Emas

Syarikat Quantum Metal mempunyai ciri berikut…

Pertama

  • Quantum Metal tidak menjanjikan keuntungan. Ini kerana keputusan membeli emas dibuat sendiri oleh penyimpan/pelabur.
  • Jika harga emas naik, pelabur menjual, ia akan mendapat keuntungan. Jika harga emas turun, pelabur menjual, beliau pelabur akan rugi.
  • Konsep margin call tidak ada dalam jual beli emas sebab ia jual beli emas dan bukan main harga emas.

Kedua

  • Syarikat ini telah berada di pasaran sejak 2012 dengan modal berbayar RM10 juta.

Ketiga

  • Syarikat ini bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia terutama dalam bidang auditan dan patuh syariah.

Keempat

  • Quantum Metal mempunyai rakan perniagaan yang banyak. QM adalah pengedar berdaftar emas dari pengeluar emas terbesar di Australia, Perth Mint.
  • Rakan perniagaan Quantum Metal di Malaysia ialah Bank Muamalat, Affin Bank, ANGKASA dan Ar-Rahnu Tekun.

Kelima

  • Syarikat Quantum Metal adalah sah kerana tidak tersenarai dalam Financial Consumer Alert List Bank Negara Malaysia.
  • Ia tersenarai dalam agensi MATRADE sebagai pengeksport bar emas Malaysia.
  • Produk Quantum Metal adalah oleh ISRA (International Shariah Research Academy For Malaysia) anak syarikat milik Bank Negara.

Produk Simpanan Yang Memenuhi Kehendak Pelanggan

Syarikat Quantum Metal menawarkan tiga produk yang menawarkan kehendak pelanggan, iaitu

Gold Saving Account (GSA) – Sesuai kepada penyimpan yang mahu menyimpan emas secara regular serendah RM10 per transeksi. Penyimpan bebas menjual emas kepada Ringgit dan mengeluarkan secara fizikal atau tunai ke bank tempatan.

Gold Advance Account (GAA) – Penyimpan emas yang memerlukan wang tidak perlu menjual pegangan mereka dalam GSA terutama dalam suasana kenaikan harga. Mereka boleh mengeluarkan pendahuluan sehingga 65% daripada nilai semasa emas dalam GSA.

Gold Leverage Account (GLA) – Penyimpan yang mahu menggandakan simpanan sebanyak 10 kali atau 5 kali dengan kemudahan pembiayaan dari syarikat.

Ada dua produk di sini dalam GLA iaitu GLA 1X10 dan GLA 1X5. Angka 10 merujuk leverage 10 kali, manakala 5 merujuk leverage 5 kali.

Kos produk GLA 1X10 = USD 250 + advance fee USD 78.75

Kos produk GLA 1X5 = USD 25

Sebagai contoh, dalam GLA 1X10 – satu unit emas yang disimpan oleh penyimpan, syarikat akan menyediakan pembiayaan sebanyak 9 unit emas, dan menjadikan 10 unit. Unit adalah berbeNtuk gram.

Ini bermakna, bila harga naik 1%, jumlah keuntungan menjadi 10%. Sebaliknya, jika harga jatuh 1%, kerugian ialah 10%. Ia adalah keuntungan atau kerugian atas kertas selagi penyimpan tidak menjualnya.

Begitu juga jika harga naik 10% atau turun 10%, maka penyimpan akan mendapat keuntungan atas kertas 100% (10 x 10%) atau kerugian 100%.

Cara Penyertaan Kemudahan Simpanan Quatum Metal

Bagi menyertai kemudahan simpanan di atas ia adalah percuma dengan cara mengisi borang pada link berikut:

https://bit.ly/QMGoldRahaman

Menjana Pendapatan Dari Matawang Kripto Dengan Robot Royal Q

Khasiat Buah Tin dan Buah Zaitun Kepada Kesihatan

Kini sudah ada minuman buat tin dan buah zaitun yang ditinkan.

khasiat buah tin dalam kesihatan

Buah Tin

‘Demi buah tin buah zaitun’ kita biasa terbaca dalam al-Quran. Tentu ada keitimewaan dua buah ini. Mari kita ambil tahu akan khasiat buah tin dan buah zaitun dalam memberi kesihatan kepada manusia.

1o Khasiat Buah Tin

Pertama – Membantu mencegah kanser kerana kandungan coumarin dalam dalam buah tin mengurangkan risiko barah.

Ke-2 – Mengurangkan masalah kolesterol kerana buah tin mengandungi pectin iaitu fiber larut air (soluble). Bahan tersebut boleh mengurangkan kolesterol dalam darah.

Ke-3 – Boleh mencegah darah tinggi dan serangan penyakit jantung. Buah tin mengandungi potassium, omega-3 dan omega-6 yang tinggi yang berupaya mengawal tekanan darah dan serangan jantung.

Ke-4 – Membantu merawat diabetes kerana daun tin mempunyai sifat merawat yang baik. Air rendaman daun tin kering boleh mengurangkan pengambilan insulin.

Ke-5 – Pengambilan buah tin boleh mengurangkan keletihan dan mengawal anemia (kekurangan sel darah merah).

Ke-6 – Buah tin bersifat laksatif (ubat pencuci perut). Pengambilannya boleh mengurangkan masalah sembelit yang kronik.

Ke-7- Pengambilan buah tin setiap hari boleh bertindak sebagai ubat untuk merawat masalah yang berkaitan dengan buasir.

Ke-8 – Merawat radang seperti ulser pada kulit.

Ke-9 -Buab ini boleh dijadikan pembersih kulit dan boleh mencegah serta merawat jerawat.

Ke-10 – Buah tin mengandungi benzaldehid sebagai phenol dan agen antitumor. Bahan itu boleh membunuh pathogen, fungus dan virus dalam sistem badan manusia.

Sumber – Buah Tin, Ampuh Bantu Cegah Kerosakan Sel, Jaga Jantung Manusia

20 Khasiat Buah Zaitun

kelebihan buah zaitun
Buah Zaitun

Kesihatan

Pertama – Memperbaiki kesihatan kuku: Vitamin E dalam minyak zaitun boleh meningkatkan penampilan kuku yang terjejas disebabkan penyakit.

Kedua – Khasiat buah zaitun membantu mencegah kanser payudara: Dalam kajian Arab Saudi, didapati oleuropein, sebatian semula jadi yang terdapat pada daun zaitun, mempunyai potensi sebagai antikanser payudara.

Di dalam percubaan klinikal di Sepanyol, didapati bahawa wanita yang mengamalkan diet yang mengandungi minyak zaitun, 62 % daripada mereka kurang berkemungkinan menghidap kanser payudara.

Ke-3 – Membantu mencegah diabetes: Menurut Harvard School of Public Health, diet yang kaya dengan lemak mono dan “polyunsaturated’, seperti yang terkandung dalam minyak zaitun dapat membantu mencegah diabetes.

Dalam kajian lain iaitu dalam The American Journal of Clinical Nutrition, penggunaan minyak zaitun dikaitkan dengan berkurangnya risiko diabetes di kalangan wanita.

Ke-4- Mengelakkan daripada penyakit Alzheimer: Menurut Scientific American, oleocanthal dalam minyak zaitun dapat membantu mencegah penyakit Alzheimer. Persatuan Kimia Amerika juga turut menjumpai penemuan yang serupa.

Dalam kajian Amerika, minyak zaitun “extra virgin” didapati dapat meningkatkan pembelajaran dan memori pada tikus, menyokong kemungkinan replikasinya pada manusia yang menderita penyakit Alzheimer.

Ke-5 – Memperkukuhkan tulang: Dalam kajian yang melibatkan lelaki yang mengamalkan diet Mediterranean, didapati minyak zaitun mungkin menyumbang kepada tulang yang kuat.

Darah mereka didapati mengandungi tahap osteocalcin yang lebih tinggi, yang merupakan petanda bagi pembentukan tulang yang sihat.

Ke-6 – Merawat kemurungan: Minyak zaitun boleh meningkatkan tahap serotonin, bahan kimia dalam otak. Ini, telah dijumpai, serupa dengan kesan beberapa antidepresi.

Ke-7 – Membantu kurangkan berat badan: Kajian yang diterbitkan OLEH Harvard School of Public Health menyokong keberkesanan minyak zaitun dalam membantu penurunan berat badan.

Kehilangan berat badan yang berlaku disebabkan oleh dua jenis diet yang berbeza (diet Mediterranean berlemak sederhana yang mengandungi minyak zaitun dan diet rendah lemak) dibandingkan.

Menjelang akhir kajian, hanya 20 peratus daripada sukarelawan dalam kumpulan rendah lemak yang masih mengikut diet.

Ke-8 – Membantu mengawal kolesterol dalam badan: Minyak zaitun mengandungi tahap lemak tepu dan lemak tak tepu yang minima.

Ini membolehkan ia mengawal paras kolesterol dalam darah pada badan.

Minyak zaitun mengandungi tahap tertinggi bagi lemak “monounsaturated” – sekitar 75%-80% – yang membantu membentuk kolesterol baik dan HDL dalam badan.

Ke-9 – Melegakan sembelit: Minyak zaitun kaya dengan lemak “monounsaturated”. Ini membantu dalam meningkatkan mobiliti supaya makanan dapat bergerak dengan lancar melalui usus besar tanpa sebarang masalah.

Ia juga membantu dalam mempercepatkan pergerakan usus dan menghalang sembelit.

Ke-10 – Membantu menghapuskan batu karang pada buah pinggang: Penggunaan minyak zaitun juga dapat membantu melarutkan batu karang pada buah pinggang.

Ke-11 – Membantu mencairkan tahi telinga: Ia membantu melembutkan tahi telinga, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk mengeluarkan tahi telinga.

Sebaik sahaja ia telah disapu secukupnya, tahi telinga akan pecah menjadi kepingan yang lebih kecil, dan mula bergerak keluar di saluran telinga, di mana ia boleh dibersihkan dengan kain lembut atau tisu.

Sumber – 20 Khasiat Minyak Zaitun

Kini Buah Tin dan Buah Zaitun Ada Dalam Olive Tin

minuman buah tin dan buah zaitun


Apa Tafsiran Ustaz Dr Zambri Mantop Mengenai Buah Tin dan Buah Zaitun

Cara Meminum Minuman Kesihatan Olive Tin

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Olive Tin sila hubungi/wasap 013 366 1242

Cara Hilangkan Gatal Ekzema Bayi Dan Sakit Kulit Dengan Berkesan

Cara Betul Beriklan di Group Facebook Tanpa Kena Blok Atau Ban

Ramai peniaga online sekarang suka beriklan dalam group Facebook. Sebabnya dalam group itulah peniaga dapat berpeluang membuat jualan produk yang di promosikan.

Tetapi apa yang sangat menyakitkan hati dan sering kecewa ialah kerapkali berlaku akaun Facebook diblok atau diban oleh Facebook.

Iklan dan jual produk biasa sahaja selalu kena blok atau ban. Orang lain jual ubat kuat atau ubat kurus badan dan tanpa sijil KKM pun iklan boleh lepas.

Ada orang jual Cuckoo pun kena blok dan macam-macam jenama lagi.

Akibat kena blok ini menimbulkan kemarahan penjual atau pengiklan. Sedih dan kecewa boleh membuatkan penjual online mudah putus asa dan lemah semangat.

Mungkin anda salah seorang yang pernah menempuh apa yang diutarakan ini bila beriklan pada page atau group Facebook.

Tetapi, sekarang jika belajar rahsianya, iklan tidaklah lagi kena blok. Alhamdulillah, sekarang ramai yang post iklan ke seratus group FB dalam masa yang singkat pun tak kena blok dengan FB.

Sebab Iklan Kena Blok Dalam Group Facebook?

Anda nak tahu ada beberapa perbuatan yang boleh menyebabkan anda kena blok dengan Facebook?

Antaranya ialah ada peniaga yang gunakan akaun Facebook yang masih baru dibuat terapi terus beriklan dalam banyak group. 

Jika anda join banyak group Fb dalam masa yang terlalu singkat, anda mengundang risiko Fb kena blok.

Jika anda langsung tidak bersosial dan membawang dalam Facebook, ada kemungkinan iklan anda akan diblok. Facebook tak suka orang yang malas bersosial.

Sebab lain iklan kena blok ialah copywriting anda yang menyebabkan robot FB mengesan sesuatu yang menyalahi polisi dan standard yang ditetapkan oleh mereka. 

Cara Mengatasi Iklan Anda Tidak Kena Blok Dalam Group FB

group facebook cara iklan tak kena blok

Dengan ilmu dan panduan yang betul, anda boleh mengelakkan perkara ini dari berterusan menghantui diri anda. 

Banyak rahsia dan tips dapat diperolehi jika sanggup untuk mempelajari ilmu yang sangat berguna sebagai peniaga online.

Jika hendak memandu kereta, anda perlu belajar ilmu memandu agar anda tidak melanggar tembok atau mengalami kemalangan maut.

Begitu jika anda nak beriklan dalam page atau group Facebook – anda kena belajar terutama dari pengalaman orang lain supaya iklan anda tidak kena blok dengan Fb. Jika anda serious menjual online di Fb, anda wajib menuntut ilmu.

Jom belajar Rahsia Iklan Viral Tanpa Kena Blok atau di ban oleh Facebook. Join Petua Menjual dan klik pada pinned post.

Contoh Headline Terbaik dan Berkesan Untuk Gandakan Jualan Online

Kebaikan Membuat Perjanjian Harta Sepencarian Isteri Wajib Tahu

Kesah Sedih Mengenai Harta Sepencarian

Sebelum bercerita pasal perjanjian harta sepencarian, elok juga kita meninjau isu-isu yang berkaitan dengan harta sepencarian.

Selalu terbaca kesah pertelingkahan harta sepencarian antara isteri dengan bekas suami…

Kerap kita baca di akhbar isteri yang diceraikan membawa tuntutan harta sepencarian ke mahkamah. Ada yang gagal, ada yang berjaya. Tapi lebih banyak gagal dari berjaya.

Yang gagal mungkin kerana isteri tidak dapat membuktikan yang beliau ada hak ke atas harta bekas suaminya. Yang berjaya pula tidak semestinya mendapat 100% apa yang dituntutnya.

Bukan semua kes tuntutan harta milik bersama ini di bawa ke mahkamah. Sebab, ada isteri yang diceraikan tidak mampu membayar kos guaman peguam syariah, jadi tuntutan harta tinggal mimpi sahaja.

Kadang-kadang tak sempat nak buat tuntutan ke mahkamah apabila berlaku campur tangan ibu bapa pasangan ke atas harta kerana tamak dan dengki.

Jom kita lihat empat senario di bawah di mana isteri selalu teraniaya dalam mendapat sebahagian daripada harta atas nama suami.

Senario 1 – Suami Menceraikan Isteri Tanpa Belas Kasihan

Penceraian hidup menyebabkan terputus hak perwarisan harta pusaka suami isteri.

Ini bermakna apabila berlaku kematian suami selepas penceraian, maka bekas isteri tidak ada hak ke atas harta pusaka bekas suami.

Senario 2 – Berpoligami Boleh Merugikan Isteri Tua

Biarkan suami berpoligami asalkan isteri tua jangan bertambah rugi.
hartSuami berpoligami jangan sampai merugikan hak isteri tua…

Apabila suami berpoligami, isteri pertama selalunya akan teraniaya. Ini kerana ada harta yang dikumpul semasa bahagia semasa isteri tua mungkin terlepas kepada isteri kedua.

Isteri pertama mungkin mencuba menuntut di mahkamah tetapi sudah terlewat apabila rumah itu telah dipindah milik kepada isteri muda.

Senario 3 – Hak Isteri 1/8 Apabila Suami Meninggal

Apabila suami meninggal, hak isteri ke atas harta pusaka suami ialah 1/8.

Jika diberi peluang, tentulah isteri mahu lebih 1/8. ini kerana selepas suami meninggal, isteri akan menjaga anak, menyediakan kediaman dan persekolahan anak.

Senario 4- Pasangan Tidak Dikurniakan Anak

Jika pasangan tiada anak, apabila suami meninggal, hak isteri ke atas harta pusaka suami ialah 1/4. Baki harta 3/4 akan difaraidkan kepada ibu bapa suami dan adik-beradik suami.

Jika mereka ada anak, tentulah sebahagian daripada harta pusaka suami akan dapat kepada anak-anak.

Jika diberi pilihan, tentulah isteri mahu lebih 1/4 kerana pasangan ini telah mengharungi susah-senang hidup secara bersama.

Konsep Harta Sepencarian Sudah Ada Dalam Islam

Konsep harta sepencarian sebenarnya sudah ada dalam Islam.

Dalil Al-Quran berikut dipakai sebagai sumber mengenai konsep tersebut.

“Orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan dan orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan.”

Surah Al-Nisaa 4:32

Tip Isteri Mendapat Harta Sepencarian Suami Tanpa Turun Naik Mahkamah

Harta yang diperolehi oleh pasangan semasa mereka menjadi suami isteri
Semasa bahagia, suami sepatutnya membahagi sebahagian hartanya kepada isteri

Saya nak kongsi bagaimana pasangan suami isteri boleh menyelesaikan masalah pembahagian harta sepencarian semasa mereka aman bahagia – tanpa menunggu mati, bercerai atau berpoligami.

Semasa hidup bahagia, isteri boleh mendapat lebih harta sekiranya suami bersetuju membahagikan sejumlah aset melalui perjanjian harta suami-isteri.

Perjanjian Harta Sepencarian Suami Isteri Pilihan Terbaik

Perjanjian hart antara suami dengan isteri adalah cara terbaik menguruskan harta sepencarian
Perjanjian di mana suami bersetuju membahagi harta seperti rumah kepada isterinya

Dokumen Perjanjian aset perolehan bersama atau perjanjian harta sepencarian ialah perjanjian antara suami-isteri bagi menyerahkan sebahagian aset kepada pasangannya. Dari segi undang-undang, ia berkuatkuasa pada tarikh perjanjian.

Sebagai contoh, sebuah rumah milik suami dan dengan perjanjian harta sepencarian, suami bersetuju menyerahkan 50% hak milik rumah dua tingkat kepada isterinya.

Kebaikan Perjanjian Harta Sepencarian Kepada Isteri

1. Jika Berlaku Penceraian, Isteri Tak Rugi Besar

Dengan perjanjian harta sepencarian, isteri akan mendapat bahagian harta suami 50% atau lebih berbanding tanpa harta jika tidak membuat perjanjian tersebut..

2. Suami Berpoligami Jangan Rugikan Isteri Pertama

Dengan perjanjian, isteri akan tetap mendapat hak suami 50% walaupun sudah dimadukan. Bagaimanapun, perjanjian harta sepencarian dibuat sebelum suami berpoligami.

Jika selepas berpoligami, ia memerlukan persetujuan semua isteri – satu keadaan yang sukar kan?

3. Suami Meninggal, Isteri Dapat 50% Harta Sepencarian dan 1/8 Harta Faraid

Dengan perjanjian harta sepencarian, isteri mendapat 50% harta sepencarian kerana ia pembahagian semasa hidup.

Isteri akan mendapat lagi 1/8 lagi daripada baki 50% harta sebagai harta pusaka.

4. Kena Reda Jika Tidak Dikurniakan Cahaya Mata

Dengan perjanjian harta sepencarian, isteri akan mendapat 50% harta sepencarian dan 1/4 daripada baki 50% sebagai harta pusaka.

Perjanjian ini dapat mengurangkan bahagian harta yang terlepas kepada famili suami.

Tiga Kebaikan Membuat Perjanjian Harta Sepencarian Yang Suami Isteri Patut Tahu!

Pertama, suami isteri akan berpuas hati dengan cara pembahagian harta kerana perjanjian dibuat atas kerelaan masing-masing.

Kedua, perjanjian ini dapat mempercepatkan proses pembahagian harta sepencarian kepada pasangan kerana ia melibatkan proses pengesahan mahkamah syariah tanpa turun naik mahkamah.

Ketiga, perjanjian harta sepencarian ini dapat mengelakkan perbalahan ahli keluarga jika berlaku kematian suami, penceraian dan suami berpoligami kerana ia pembahagian harta semasa suami hidup dan ia bukannya harta pusaka yang tertakluk kepada Hukum Faraid. 

Mengapa Membuat Perjanjian Harta Sepencarian Dengan Syarikat Amanah

Perjanjian harta serpencarian dikenali dengan Deklarasi Harta Sepencarian atau Perjanjian Aset Perolehan Bersama.

Ada beberapa sebab pasangan boleh membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama dengan as-Salihin Trustee Berhad, iaitu:

as-Salihin Tristee Bhd menerima permohonan membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama walaupun properti itu masih dalam pembiayaan bank.

Ia sebuah syarikat amanah Islam yang menyediakan kemudahan Perjanjian Aset Perolehan Bersama dan produk perancangan harta yang lain. 

as-Salihin telah berada di pasaran lebih 15 tahun, jadi kepakaran dan kebolehpercayaan dalam menguruskan harta orang Islam tidak diragukan. 

Syarikat ini ditubuhkan di bawah Akta Syarikat dan Akta Syarikat Amanah dan dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia. Jadi kreditabiliti as-Salihin tidak perlu diragukan.

as-Salihin dipengerusikan oleh Tun Salleh Abas, bekas Ketua Hakim Negara, seorang yang pakar dalam bidang harta sepencarian, hibah dan bentuk pembahagian harta yang lain.

Panduan Membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama Suami Isteri

Suami-isteri berunding dan bersetuju mengenai harta yang hendak dijadikan harta milik bersama. 

Suami atau isteri menghubungi Perunding as-Salihin untuk mengadakan perbincangan dan permohonan membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama.

Pasangan menyertakan salinan IC, sijil perkahwinan, geran atau S&P harta yang hendak dijadikan harta milik bersama.

As-Salihin akan menyediakan deraf Perjanjian dan diemailkan kepada pasangan untuk semakan dan persetujuan.

Pasangan akan menandatangi Perjanjian Aset Perolehan Bersama di pejabat as-Salihin Trustee Berhad.

Pasangan akan menyimpan satu salinan Perjanjian dan dokumen asal disimpan oleh as-Salihin Trustee Bhd. 

Hubungi Perunding Kewangan Anda

Sekiranya tuan ada pertanyaan mengenai artikel ini sila join group Telegram saya di sini Abd Rahaman Rasid

Disclaimer: Artikel ini ditulis bagi memudahkan pemahaman produk perjanjian harta sepencarian kepada orang ramai. Perincian kemudahan ini akan diperjelaskan oleh wakil atau perunding as-Salihin Trustee Berhad sendiri semasa perbincangan.

Tuntutan Harta Sepencarian Isteri Tidak Bekerja

Ketahuilah Empat Sebab Isteri Patut Buat Perjanjian Aset Perolehan Bersama

Macam Mana Nak Tahu Anak Itu Waris Faraid Yang Sah?

waris faraid yang sah boleh ditentukan dari tarikh kelahiran anak dengan tarikh perkahwinan ibu bapa meraka
Cara menentukan waris faraid

Hari ini saya nak syer pasal waris faraid yang sah, semoga pembaca mendapat kebaikan. Insya Allah.

Ustaz Mohd Nasir Abdullah ini sebulan sekali akan menyampaikan ceramah selepas solat Subuh di Masjid Saidina Othman, Bandar Tun Razak.

Beliau seorang Pendaftar Perkahwinan dari Jabatan Ugama Islam Wilayah Persekutuan.

Setiap kali berceramah, ustaz ini akan syer pengalaman menarik berkaitan isu perkahwinan, cerai dan rujuk bagi kes-kes keluarga di Wilayah Persekutuan. Dan biasa saya mengambil nota dengan telefon bimbit saya.

Saya minat mendengar ceramah beliau kerana ia berkaitan keturunan (nasab) dan harta pusaka. Sebagai perancang harta, saya wajib ambil tahu.

Pada kali ini saya nak syer dari ceramah beliau pada hari ini (16 Ogos 2020) mengenai waris yang sah.

Apa itu Waris Faraid?

Waris ada dua ketegori: waris melalui perkahwinan dan waris (anak) lahir dari perkahwinan yang sah.

Dalam Islam, anak itu dikira anak yang sah taraf sekiranya ia lahir 6 bulan (6 bulan Islam) selepas ibu bapanya berkahwin secara sah.

Jika anak itu lahir kurang dari 6 tarikh perkahwinan ibu bapanya, maka ia dikelaskan sebagai anak tidak sah taraf (anak luar nikah).

Oleh kerana beliau anak luar nikah, maka ia bukan waris yang sah dan tidak berhak mewarisi harta ibu bapa mereka.

Malah, jika anak ini perempuan, bapa ini tidak boleh menjadi wali mengahwinkan anak tidak sah taraf itu, dan kena menggunakan wali hakim.

Seseorang anak itu mengetahui boleh tahu status pewarisannya apabila ia menyemak tarikh perkahwinan ibu bapa mereka dengan tarikh kelahirannya.

Jika lahir 6 bulan selepas perkahwinan ibu bapa, anak ini tidak perlu risau apa-apa kerana ia beliau anak yang sah.

Jika anak ini lahir kurang dari 6 bulan dari perkahwinan ibu-bapa, anak ini boleh merujuk kepada Jabatan Ugama Islam bagi mendapatkan nasehat terbaik.

Rukun Pusaka dan Syarat Pusaka Mengenai Waris

Topik artikel ini ialah mengenai Rukun Pusaka dan Syarat Pusaka. Sekiranya bapanya meninggal, maka perlu tahu Rukun Pusaka ada tiga, iaitu adanya orang yang meninggal dunia, adanya waris dan adanya harta pusaka.

Bagi syarat sah pusaka pun ada tiga. Yang pertama, pemilik harta disahkan meninggal; kedua, waris hidup ketika pemilik harta meningal; dan ketiga hubungan si mati dengan waris mesti jelas.

Dalam contoh di atas, sudah dijelaskan anak yang tidak sah taraf bukan waris yang sah, maka anak ini tidak berhak mewarisi harta pusaka ibu bapanya.

Pertanyaan Mengenai Pewarisan Harta

Sekiranya tuan ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai artikel ini dan cara pewarisan harta, sila join group Telegram saya. Klik di sini Abd Rahaman Rasid

Ebook Percuma – Ketahuilah Formula Faraid

Ebook menyenaraikan kadar pembahagian harta pusaka setiap waris yang berhak. Dapatkan Ebook dari pinned post di sini:

Kelab Faraid Wasiat Hibah

ebook percuma kadar faraid harta pusaka

Lima Sebab Orang Menulis Wasiat Walaupun Ada Hukum Faraid

Pembahagian Harta Pusaka Serahkan Kepada Takdir Allah

Jika kita merancang harta dengan baik semasa hidup tentulah masalah harta pusaka dapat dihindarkan
keluarga bahagia

Jika semasa hidup kita tidak merancang pembahagian harta pusaka bermakna kita menyerahkan kepada takdir Allah yang menentukannya.

Tidak ada salahnya, tetapi jangan salahkan Tuhan dan jangan salahkan hukum Faraid pula apabila sesuatu yang mengecewakan berlaku.

Kita ada terbaca dalam akhbar ada berpuluh bilion harta pusaka orang Islam terbeku dan gagal diusahakan. Ia satu kerugian kepada negara dan umat Islam. Tetapi ia tidak menyentuh hati kita kerana itu bukan masalah kita, itu masalah negara. Pandai-pandailah pemimpin negara menyelesaikannya.

Kita akan tersentuh apabila ia terkena pada diri sendiri. Ada harta ibu bapa kita yang terbiar dan tidak dibahagikan kepada waris-waris.

Jika ada sekeping tanah yang bernilai berjuta ringgit terbiar di tepi jalan dan tidak diusahakan – tentu ia satu kerugian kepada kaum keluarga. Paling kurang kalau dijual tentu hasil jualan boleh digunakan untuk aktiviti ekonomi keluarga.

Tetapi, tanah itu tidak dapat diusahakan kerana ia masih atas nama si mati. Ada ahli keluarga yang tidak tersentuh hati kerana bukan beliau yang mendapatkan harta itu, tetapi bapa atau ibunya. Jadi kalau kita fikir, apalah gunanya ibu bapa atau menyimpan harta itu?

Yang malang, dosa kering dikumpulkan oleh waris kerana berebut harta pusaka. Barang-barang kemas diagih-agihkan kepada adik beradik perempuan tanpa berbincang dengan adik beradik lelaki sedangkan mereka berhak ke atas harta itu. Mereka lupa atau tidak tahu hak waris-waris terhadap harta pusaka ibu bapa.

Apabila suami meninggal, hasil pendapatan sewa rumah arwah suami diambil oleh ibu bapa mereka atau adik beradiknya. Sedangkan, bekas isteri dan anak-anak kecil masih ada. Hak anak-anak yatim ini tidak dipedulikan.

Mereka tahu haram memakan harta anak yatim. Banyak surah dalam Al-Quran akan dosa memakan harta anak yatim.

Mengapa keadaan ini terus berlaku? Siapa nak dipersalahkan? Kalau begitu, tak payahlah ibu bapa mengumpul harta semasa hidup, jika mati membawa dosa kepada ahli keluarga yang ditinggalkan. Tapi itu jawapan tidak bijak kan?

Penting Ke Merancang Pembahagian Harta Pusaka?

Jika diperhatikan isu kelewatan menguruskan harta pusaka, perbalahan keluarga, mengambil harta si mati tanpa mengikut proses faraid – ia adalah kesan dari si mati gagal merancang pembahagian harta semasa hidup.

Pepatah orang putih ‘if you fail to plan, you are planning to fail‘ ada benarnya dalam konsep harta pusaka.

Satu daripada bentuk perancangan pembahagian harta pusaka ialah membuat wasiat.

Apabila kita membuat wasiat dengan syarikat amanah, perkara pertama wasiat seseorang ialah melantik syarikat amanah sebagai pentadbir harta pusaka dan pemegang amanah.

Apabila meninggalnya seorang pewasiat, syarikat amanah akan memanggil semua waris dan membacakan wasiat si mati.

Pertanyaan Mengenai Artikel Ini Produk Perancangan Harta

Sekiranya tuan ingin membuat pertanyaan di atas, sila join dan tanya daripada group Telegram saya Abd Rahaman Rasid

Ebook Percuma Ketahuilah Formula Faraid

Dapatkan ebook percuma di atas dari pinned post Kelab Harta Pusaka dan Hibah

kadar pembahagian harta pusaka ikut faraid.

Lima Sebab Orang Menulis Wasiat Walaupun Ada Hukum Faraid

Buat Wasiat Boleh Cegah Permusuhan Keluarga Kerana Berebut Harta Pusaka

Cara Membuat Wasiat Dengan Syarikat Amanah As-Salihin Trustee Bhd