Syarikat Pelaburan Emas Terbaik Dan Selamat Di Malaysia

pelaburan emas terbaik dan selamat
Emas lambang kemegahan keluarga

Terlalu banyak syarikat pelaburan scammer di luar yang telah menyebabkan orang serik melabur emas. Dan ramai yang wang mereka terlebur.

Tetapi, kadang-kadang tidak boleh salahkan pelabur kerana mereka tidak didedahkan cara mengenal syarikat scammer.

Professor Dr. Asmadi Yusof telah membuat analisis dan mendapati ada lima ciri syarikat scammer, iaitu seperti dalam video di bawah…

Lima Ciri Syarikat Scammer Pelaburan Emas

Pertama – Syarikat scammer menjanjikan pulangan pendapatan yang tidak masuk akal.

Kedua – Syarikat yang baru ditubuhkan dan biasanya baru iaitu kurang dari lima tahun

Ketiga -Ia cuba mengelakkan daripada di kesan oleh Bank Negara.

Keempat – Syarikat scammer bergerak bersendirian dan tidak kerjasama dengan syarikat besar tempatan yang lain.

Kelima – Ia juga kesilapan pelabur tidak membuat siasatan terhadap syarikat pelaburan emas ini. Jadi ramai pelabur yang menggigit jari.

Mengapa Syarikat Quantum Metal Syarikat Sdn Bhd. Pelaburan Terbaik Di Malaysia?

Quantum Metal Sebuah Syarikat tempatan yang Sah, Tulin dan Wibawa dalam Perniagaan Emas

Syarikat Quantum Metal mempunyai ciri berikut…

Pertama

  • Quantum Metal tidak menjanjikan keuntungan. Ini kerana keputusan membeli emas dibuat sendiri oleh penyimpan/pelabur.
  • Jika harga emas naik, pelabur menjual, ia akan mendapat keuntungan. Jika harga emas turun, pelabur menjual, beliau pelabur akan rugi.
  • Konsep margin call tidak ada dalam jual beli emas sebab ia jual beli emas dan bukan main harga emas.

Kedua

  • Syarikat ini telah berada di pasaran sejak 2012 dengan modal berbayar RM10 juta.

Ketiga

  • Syarikat ini bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia terutama dalam bidang auditan dan patuh syariah.

Keempat

  • Quantum Metal mempunyai rakan perniagaan yang banyak. QM adalah pengedar berdaftar emas dari pengeluar emas terbesar di Australia, Perth Mint.
  • Rakan perniagaan Quantum Metal di Malaysia ialah Bank Muamalat, Affin Bank, ANGKASA dan Ar-Rahnu Tekun.

Kelima

  • Syarikat Quantum Metal adalah sah kerana tidak tersenarai dalam Financial Consumer Alert List Bank Negara Malaysia.
  • Ia tersenarai dalam agensi MATRADE sebagai pengeksport bar emas Malaysia.
  • Produk Quantum Metal adalah oleh ISRA (International Shariah Research Academy For Malaysia) anak syarikat milik Bank Negara.

Produk Simpanan Yang Memenuhi Kehendak Pelanggan

Syarikat Quantum Metal menawarkan tiga produk yang menawarkan kehendak pelanggan, iaitu

Gold Saving Account (GSA) – Sesuai kepada penyimpan yang mahu menyimpan emas secara regular serendah RM10 per transeksi. Penyimpan bebas menjual emas kepada Ringgit dan mengeluarkan secara fizikal atau tunai ke bank tempatan.

Gold Advance Account (GAA) – Penyimpan emas yang memerlukan wang tidak perlu menjual pegangan mereka dalam GSA terutama dalam suasana kenaikan harga. Mereka boleh mengeluarkan pendahuluan sehingga 65% daripada nilai semasa emas dalam GSA.

Gold Leverage Account (GLA) – Penyimpan yang mahu menggandakan simpanan sebanyak 10 kali atau 5 kali dengan kemudahan pembiayaan dari syarikat.

Ada dua produk di sini dalam GLA iaitu GLA 1X10 dan GLA 1X5. Angka 10 merujuk leverage 10 kali, manakala 5 merujuk leverage 5 kali.

Kos produk GLA 1X10 = USD 250 + advance fee USD 78.75

Kos produk GLA 1X5 = USD 25

Sebagai contoh, dalam GLA 1X10 – satu unit emas yang disimpan oleh penyimpan, syarikat akan menyediakan pembiayaan sebanyak 9 unit emas, dan menjadikan 10 unit. Unit adalah berbeNtuk gram.

Ini bermakna, bila harga naik 1%, jumlah keuntungan menjadi 10%. Sebaliknya, jika harga jatuh 1%, kerugian ialah 10%. Ia adalah keuntungan atau kerugian atas kertas selagi penyimpan tidak menjualnya.

Begitu juga jika harga naik 10% atau turun 10%, maka penyimpan akan mendapat keuntungan atas kertas 100% (10 x 10%) atau kerugian 100%.

Cara Penyertaan Kemudahan Simpanan Quatum Metal

Bagi menyertai kemudahan simpanan di atas ia adalah percuma dengan cara mengisi borang pada link berikut:

https://bit.ly/QMGoldRahaman

Rahsia Membuat Wasiat Terbongkar

Semakin Ramai Peniaga Online Menggunakan Portal Iklan Murah ID4U

Khasiat Buah Tin dan Buah Zaitun Kepada Kesihatan

Kini sudah ada minuman buat tin dan buah zaitun yang ditinkan.

khasiat buah tin dalam kesihatan

Buah Tin

‘Demi buah tin buah zaitun’ kita biasa terbaca dalam al-Quran. Tentu ada keitimewaan dua buah ini. Mari kita ambil tahu akan khasiat buah tin dan buah zaitun dalam memberi kesihatan kepada manusia.

1o Khasiat Buah Tin

Pertama – Membantu mencegah kanser kerana kandungan coumarin dalam dalam buah tin mengurangkan risiko barah.

Ke-2 – Mengurangkan masalah kolesterol kerana buah tin mengandungi pectin iaitu fiber larut air (soluble). Bahan tersebut boleh mengurangkan kolesterol dalam darah.

Ke-3 – Boleh mencegah darah tinggi dan serangan penyakit jantung. Buah tin mengandungi potassium, omega-3 dan omega-6 yang tinggi yang berupaya mengawal tekanan darah dan serangan jantung.

Ke-4 – Membantu merawat diabetes kerana daun tin mempunyai sifat merawat yang baik. Air rendaman daun tin kering boleh mengurangkan pengambilan insulin.

Ke-5 – Pengambilan buah tin boleh mengurangkan keletihan dan mengawal anemia (kekurangan sel darah merah).

Ke-6 – Buah tin bersifat laksatif (ubat pencuci perut). Pengambilannya boleh mengurangkan masalah sembelit yang kronik.

Ke-7- Pengambilan buah tin setiap hari boleh bertindak sebagai ubat untuk merawat masalah yang berkaitan dengan buasir.

Ke-8 – Merawat radang seperti ulser pada kulit.

Ke-9 -Buab ini boleh dijadikan pembersih kulit dan boleh mencegah serta merawat jerawat.

Ke-10 – Buah tin mengandungi benzaldehid sebagai phenol dan agen antitumor. Bahan itu boleh membunuh pathogen, fungus dan virus dalam sistem badan manusia.

Sumber – Buah Tin, Ampuh Bantu Cegah Kerosakan Sel, Jaga Jantung Manusia

20 Khasiat Buah Zaitun

kelebihan buah zaitun
Buah Zaitun

Kesihatan

Pertama – Memperbaiki kesihatan kuku: Vitamin E dalam minyak zaitun boleh meningkatkan penampilan kuku yang terjejas disebabkan penyakit.

Kedua – Khasiat buah zaitun membantu mencegah kanser payudara: Dalam kajian Arab Saudi, didapati oleuropein, sebatian semula jadi yang terdapat pada daun zaitun, mempunyai potensi sebagai antikanser payudara.

Di dalam percubaan klinikal di Sepanyol, didapati bahawa wanita yang mengamalkan diet yang mengandungi minyak zaitun, 62 % daripada mereka kurang berkemungkinan menghidap kanser payudara.

Ke-3 – Membantu mencegah diabetes: Menurut Harvard School of Public Health, diet yang kaya dengan lemak mono dan “polyunsaturated’, seperti yang terkandung dalam minyak zaitun dapat membantu mencegah diabetes.

Dalam kajian lain iaitu dalam The American Journal of Clinical Nutrition, penggunaan minyak zaitun dikaitkan dengan berkurangnya risiko diabetes di kalangan wanita.

Ke-4- Mengelakkan daripada penyakit Alzheimer: Menurut Scientific American, oleocanthal dalam minyak zaitun dapat membantu mencegah penyakit Alzheimer. Persatuan Kimia Amerika juga turut menjumpai penemuan yang serupa.

Dalam kajian Amerika, minyak zaitun “extra virgin” didapati dapat meningkatkan pembelajaran dan memori pada tikus, menyokong kemungkinan replikasinya pada manusia yang menderita penyakit Alzheimer.

Ke-5 – Memperkukuhkan tulang: Dalam kajian yang melibatkan lelaki yang mengamalkan diet Mediterranean, didapati minyak zaitun mungkin menyumbang kepada tulang yang kuat.

Darah mereka didapati mengandungi tahap osteocalcin yang lebih tinggi, yang merupakan petanda bagi pembentukan tulang yang sihat.

Ke-6 – Merawat kemurungan: Minyak zaitun boleh meningkatkan tahap serotonin, bahan kimia dalam otak. Ini, telah dijumpai, serupa dengan kesan beberapa antidepresi.

Ke-7 – Membantu kurangkan berat badan: Kajian yang diterbitkan OLEH Harvard School of Public Health menyokong keberkesanan minyak zaitun dalam membantu penurunan berat badan.

Kehilangan berat badan yang berlaku disebabkan oleh dua jenis diet yang berbeza (diet Mediterranean berlemak sederhana yang mengandungi minyak zaitun dan diet rendah lemak) dibandingkan.

Menjelang akhir kajian, hanya 20 peratus daripada sukarelawan dalam kumpulan rendah lemak yang masih mengikut diet.

Ke-8 – Membantu mengawal kolesterol dalam badan: Minyak zaitun mengandungi tahap lemak tepu dan lemak tak tepu yang minima.

Ini membolehkan ia mengawal paras kolesterol dalam darah pada badan.

Minyak zaitun mengandungi tahap tertinggi bagi lemak “monounsaturated” – sekitar 75%-80% – yang membantu membentuk kolesterol baik dan HDL dalam badan.

Ke-9 – Melegakan sembelit: Minyak zaitun kaya dengan lemak “monounsaturated”. Ini membantu dalam meningkatkan mobiliti supaya makanan dapat bergerak dengan lancar melalui usus besar tanpa sebarang masalah.

Ia juga membantu dalam mempercepatkan pergerakan usus dan menghalang sembelit.

Ke-10 – Membantu menghapuskan batu karang pada buah pinggang: Penggunaan minyak zaitun juga dapat membantu melarutkan batu karang pada buah pinggang.

Ke-11 – Membantu mencairkan tahi telinga: Ia membantu melembutkan tahi telinga, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk mengeluarkan tahi telinga.

Sebaik sahaja ia telah disapu secukupnya, tahi telinga akan pecah menjadi kepingan yang lebih kecil, dan mula bergerak keluar di saluran telinga, di mana ia boleh dibersihkan dengan kain lembut atau tisu.

Sumber – 20 Khasiat Minyak Zaitun

Kini Buah Tin dan Buah Zaitun Ada Dalam Olive Tin

minuman buah tin dan buah zaitun


Apa Tafsiran Ustaz Dr Zambri Mantop Mengenai Buah Tin dan Buah Zaitun

Cara Meminum Minuman Kesihatan Olive Tin

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Olive Tin sila hubungi/wasap 013 366 1242

Hibah Wasiat Faraid Harta Pusaka

Cara Hilangkan Gatal Ekzema Bayi Dan Sakit Kulit Dengan Berkesan

Cara Betul Beriklan di Group Facebook Tanpa Kena Blok Atau Ban

Ramai peniaga online sekarang suka beriklan dalam group Facebook. Sebabnya dalam group itulah peniaga dapat berpeluang membuat jualan produk yang di promosikan.

Tetapi apa yang sangat menyakitkan hati dan sering kecewa ialah kerapkali berlaku akaun Facebook diblok atau diban oleh Facebook.

Iklan dan jual produk biasa sahaja selalu kena blok atau ban. Orang lain jual ubat kuat atau ubat kurus badan dan tanpa sijil KKM pun iklan boleh lepas.

Ada orang jual Cuckoo pun kena blok dan macam-macam jenama lagi.

Akibat kena blok ini menimbulkan kemarahan penjual atau pengiklan. Sedih dan kecewa boleh membuatkan penjual online mudah putus asa dan lemah semangat.

Mungkin anda salah seorang yang pernah menempuh apa yang diutarakan ini bila beriklan pada page atau group Facebook.

Tetapi, sekarang jika belajar rahsianya, iklan tidaklah lagi kena blok. Alhamdulillah, sekarang ramai yang post iklan ke seratus group FB dalam masa yang singkat pun tak kena blok dengan FB.

Sebab Iklan Kena Blok Dalam Group Facebook?

Anda nak tahu ada beberapa perbuatan yang boleh menyebabkan anda kena blok dengan Facebook?

Antaranya ialah ada peniaga yang gunakan akaun Facebook yang masih baru dibuat terapi terus beriklan dalam banyak group. 

Jika anda join banyak group Fb dalam masa yang terlalu singkat, anda mengundang risiko Fb kena blok.

Jika anda langsung tidak bersosial dan membawang dalam Facebook, ada kemungkinan iklan anda akan diblok. Facebook tak suka orang yang malas bersosial.

Sebab lain iklan kena blok ialah copywriting anda yang menyebabkan robot FB mengesan sesuatu yang menyalahi polisi dan standard yang ditetapkan oleh mereka. 

Cara Mengatasi Iklan Anda Tidak Kena Blok Dalam Group FB

group facebook cara iklan tak kena blok

Dengan ilmu dan panduan yang betul, anda boleh mengelakkan perkara ini dari berterusan menghantui diri anda. 

Banyak rahsia dan tips dapat diperolehi jika sanggup untuk mempelajari ilmu yang sangat berguna sebagai peniaga online.

Jika hendak memandu kereta, anda perlu belajar ilmu memandu agar anda tidak melanggar tembok atau mengalami kemalangan maut.

Begitu jika anda nak beriklan dalam page atau group Facebook – anda kena belajar terutama dari pengalaman orang lain supaya iklan anda tidak kena blok dengan Fb. Jika anda serious menjual online di Fb, anda wajib menuntut ilmu.

Jom belajar Rahsia Iklan Viral Tanpa Kena Blok atau di ban oleh Facebook. Join Petua Menjual dan klik pada pinned post.

Contoh Headline Terbaik dan Berkesan Untuk Gandakan Jualan Online

Mengapa Pengiklan Sukakan Portal Iklan Murah ID4U?

Kebaikan Membuat Perjanjian Harta Sepencarian Isteri Wajib Tahu

Kesah Sedih Mengenai Harta Sepencarian

Sebelum bercerita pasal perjanjian harta sepencarian, elok juga kita meninjau isu-isu yang berkaitan dengan harta sepencarian.

Selalu terbaca kesah pertelingkahan harta sepencarian antara bekas isteri dan bekas suami…

Kerap kita baca di akhbar isteri yang diceraikan membawa tuntutan harta sepencarian ke mahkamah. Ada yang gagal, ada yang berjaya. Tapi lebih banyak gagal dari berjaya.

Yang gagal mungkin kerana isteri tidak dapat membuktikan yang beliau ada hak ke atas harta sepencarian bekas suaminya. Yang berjaya pula tidak semestinya mendapat 100% apa yang dituntutnya.

Bukan semua kes tuntutan harta milik bersama ini di bawa ke mahkamah. Sebab, ada isteri yang diceraikan tidak mampu membayar kos guaman, jadi tuntutan harta sepencarian tinggal mimpi sahaja.

Kadang-kadang tak sempat nak buat tuntutan ke mahkamah apabila berlaku campur tangan ibu bapa mereka ke atas harta kerana sifat tamak dan dengki.

Jom kita lihat empat senario di bawah di mana isteri selalu teraniaya dalam mendapat sebahagian daripada harta atas nama suami.

Senario 1 – Suami Menceraikan Isteri Tanpa Belas Kasihan

Penceraian hidup menyebabkan terputus hak perwarisan harta pusaka suami isteri. Itu yang sedih.

Ini bermakna apabila berlaku kematian suami selepas penceraian, maka bekas isteri tidak ada hak ke atas harta pusaka bekas suami. Malangkan?

Senario 2 – Berpoligami Boleh Merugikan Isteri Tua

Biarkan suami berpoligami asalkan isteri tua jangan bertambah rugi.
hartSuami berpoligami jangan sampai merugikan hak isteri tua…

Apabila suami berpoligami, isteri tua selalunya akan teraniaya. Ini kerana ada harta yang dikumpul semasa bahagia semasa isteri tua mungkin terlepas kepada isteri kedua. Dahsyat!

Isteri pertama mungkin mencuba menuntut di mahkamah tetapi sudah terlewat apabila geran rumah itu telah dipindah milik kepada isteri muda.

Senario 3 – Hak Isteri 1/8 Apabila Suami Meninggal

Apabila suami meninggal, hak isteri ke atas harta pusaka suami ialah 1/8.

Jika diberi peluang, tentulah isteri mahu lebih 1/8. ini kerana selepas suami meninggal, isteri akan menjaga anak, menyediakan kediaman, makanan dan persekolahan anak.

Senario 4- Pasangan Tidak Dikurniakan Anak

Jika pasangan tiada anak, apabila suami meninggal, hak isteri ke atas harta pusaka suami ialah 1/4. Baki harta 3/4 akan difaraidkan kepada ibu bapa suami dan adik-beradik suami.

Jika mereka ada anak, ia lebih baik kerana sebahagian daripada harta pusaka suami akan dapat kepada anak-anak.

Jika diberi pilihan, tentulah isteri mahu lebih 1/4 kerana pasangan ini telah mengharungi susah-senang hidup secara bersama.

Konsep Harta Sepencarian Sudah Ada Dalam Islam

Konsep harta sepencarian sebenarnya sudah ada dalam Islam, ia bukanlah benda baru.

Dalil Al-Quran berikut dipakai sebagai sumber mengenai konsep tersebut.

“Orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan dan orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan.”

Surah Al-Nisaa 4:32

Rahsia Isteri Mendapat Harta Sepencarian Tanpa Turun Naik Mahkamah

Harta yang diperolehi oleh pasangan semasa mereka menjadi suami isteri
Semasa bahagia, suami patut membahagi sebahagian harta kepada isteri

Saya nak kongsi bagaimana pasangan suami isteri boleh menyelesaikan masalah pembahagian harta sepencarian semasa mereka aman bahagia – tanpa menunggu mati, bercerai atau berpoligami.

Semasa hidup bahagia, isteri boleh mendapat lebih harta sekiranya suami bersetuju membahagikan sejumlah aset melalui perjanjian harta suami-isteri.

Perjanjian Harta Sepencarian Suami Isteri Pilihan Terbaik

Perjanjian hart antara suami dengan isteri adalah cara terbaik menguruskan harta sepencarian
Perjanjian di mana suami bersetuju membahagi harta seperti rumah kepada isterinya

Dokumen Perjanjian aset perolehan bersama atau perjanjian harta sepencarian ialah perjanjian antara suami-isteri bagi menyerahkan sebahagian aset kepada pasangannya. Dari segi undang-undang, ia berkuatkuasa pada tarikh perjanjian.

Sebagai contoh, sebuah rumah milik suami dan dengan perjanjian harta sepencarian, suami bersetuju menyerahkan 50% hak milik rumah kepada isterinya.

Kebaikan Perjanjian Harta Sepencarian Kepada Isteri

1. Jika Berlaku Penceraian, Isteri Tak Rugi Besar

Dengan perjanjian harta sepencarian, isteri akan mendapat bahagian harta suami 50% atau lebih berbanding tangan kosong jika tidak membuat perjanjian tersebut..

2. Suami Berpoligami Jangan Rugikan Isteri Pertama

Dengan perjanjian, isteri akan tetap mendapat hak suami sekurang-kurangnya 50% walaupun sudah dimadukan. Bagaimanapun, perjanjian harta sepencarian dibuat sebelum suami berpoligami.

Jika selepas berpoligami, ia memerlukan persetujuan semua isteri – satu keadaan yang sukar kan?

3. Suami Meninggal, Isteri Dapat 50% Harta Sepencarian dan 1/8 Harta Faraid

Dengan perjanjian harta sepencarian, isteri mendapat 50% harta sepencarian kerana ia pembahagian semasa hidup.

Isteri akan mendapat lagi 1/8 lagi daripada baki 50% harta sebagai harta pusaka.

Jadi jumlah yang isteri akan dapat ialah 50% +1/8 (50%). Ok kan?

4. Kena Reda Jika Tidak Dikurniakan Cahaya Mata

Dengan perjanjian harta sepencarian, isteri akan mendapat 50% harta sepencarian dan 1/4 daripada baki 50% sebagai harta pusaka.

Perjanjian ini dapat mengurangkan bahagian harta yang terlepas kepada famili suami. Biasa macam itu lah kehendak isteri.

Tiga Kebaikan Membuat Perjanjian Harta Sepencarian Yang Suami Isteri Patut Tahu!

Pertama, suami isteri akan berpuas hati dengan cara pembahagian harta kerana perjanjian dibuat atas kerelaan masing-masing.

Kedua, perjanjian ini dapat mempercepatkan proses pembahagian harta sepencarian kepada pasangan kerana ia melibatkan proses pengesahan mahkamah syariah tanpa turun naik mahkamah.

Ketiga, perjanjian harta sepencarian ini dapat mengelakkan perbalahan ahli keluarga jika berlaku kematian suami, penceraian dan suami berpoligami kerana ia pembahagian harta semasa suami hidup dan ia bukannya harta pusaka yang tertakluk kepada Hukum Faraid. 

Mengapa Membuat Perjanjian Harta Sepencarian Dengan Syarikat Amanah

Perjanjian harta serpencarian dikenali dengan Deklarasi Harta Sepencarian atau Perjanjian Aset Perolehan Bersama.

Ada beberapa sebab pasangan boleh membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama dengan as-Salihin Trustee Berhad, iaitu:

as-Salihin Tristee Bhd menerima permohonan membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama walaupun properti itu masih dalam pembiayaan bank.

Ia sebuah syarikat amanah Islam yang menyediakan kemudahan Perjanjian Aset Perolehan Bersama dan produk perancangan harta yang lain. 

as-Salihin telah berada di pasaran lebih 15 tahun, jadi kepakaran dan kebolehpercayaan dalam menguruskan harta orang Islam tidak diragukan. 

Syarikat ini ditubuhkan di bawah Akta Syarikat dan Akta Syarikat Amanah dan dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia. Jadi kreditabiliti as-Salihin tidak perlu diragukan.

as-Salihin dipengerusikan oleh Tun Salleh Abas, bekas Ketua Hakim Negara, seorang yang pakar dalam bidang harta sepencarian, hibah dan bentuk pembahagian harta yang lain.

Panduan Membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama Suami Isteri

Suami-isteri berunding dan bersetuju mengenai harta yang hendak dijadikan harta milik bersama. 

Suami atau isteri menghubungi Perunding as-Salihin untuk mengadakan perbincangan dan permohonan membuat Perjanjian Aset Perolehan Bersama.

Pasangan menyertakan salinan IC, sijil perkahwinan, geran atau S&P harta yang hendak dijadikan harta milik bersama.

As-Salihin akan menyediakan deraf Perjanjian dan diemailkan kepada pasangan untuk semakan dan persetujuan.

Pasangan akan menandatangi Perjanjian Aset Perolehan Bersama di pejabat as-Salihin Trustee Berhad.

Pasangan akan menyimpan satu salinan Perjanjian dan dokumen asal disimpan oleh as-Salihin Trustee Bhd. 

Hubungi Perunding Kewangan Anda

Sekiranya tuan ada pertanyaan mengenai artikel ini sila join group Telegram saya di sini Abd Rahaman Rasid atau telefon/wasap 013 366 1242

Disclaimer: Artikel ini ditulis bagi memudahkan pemahaman produk perjanjian harta sepencarian kepada orang ramai. Perincian kemudahan ini akan diperjelaskan oleh wakil atau perunding as-Salihin Trustee Berhad sendiri semasa perbincangan.

Hibah Wasiat Faraid Harta Pusaka

Tuntutan Harta Sepencarian Isteri Tidak Bekerja

Ketahuilah Empat Sebab Isteri Patut Buat Perjanjian Aset Perolehan Bersama

Macam Mana Nak Tahu Anak Itu Waris Faraid Yang Sah?

waris faraid yang sah boleh ditentukan dari tarikh kelahiran anak dengan tarikh perkahwinan ibu bapa meraka
Cara menentukan waris faraid

Hari ini saya nak syer pasal waris faraid yang sah, semoga pembaca mendapat kebaikan. Insya Allah.

Ustaz Mohd Nasir Abdullah ini sebulan sekali akan menyampaikan ceramah selepas solat Subuh di Masjid Saidina Othman, Bandar Tun Razak.

Beliau seorang Pendaftar Perkahwinan dari Jabatan Ugama Islam Wilayah Persekutuan.

Setiap kali berceramah, ustaz ini akan syer pengalaman menarik berkaitan isu perkahwinan, cerai dan rujuk bagi kes-kes keluarga di Wilayah Persekutuan. Dan biasa saya mengambil nota dengan telefon bimbit saya.

Saya minat mendengar ceramah beliau kerana ia berkaitan keturunan (nasab) dan harta pusaka. Sebagai perancang harta, saya wajib ambil tahu.

Pada kali ini saya nak syer dari ceramah beliau pada hari ini (16 Ogos 2020) mengenai waris yang sah.

Apa itu Waris Faraid?

Waris ada dua ketegori: waris melalui perkahwinan dan waris (anak) lahir dari perkahwinan yang sah.

Dalam Islam, anak itu dikira anak yang sah taraf sekiranya ia lahir 6 bulan (6 bulan Islam) selepas ibu bapanya berkahwin secara sah.

Jika anak itu lahir kurang dari 6 tarikh perkahwinan ibu bapanya, maka ia dikelaskan sebagai anak tidak sah taraf (anak luar nikah).

Oleh kerana beliau anak luar nikah, maka ia bukan waris yang sah dan tidak berhak mewarisi harta ibu bapa mereka.

Malah, jika anak ini perempuan, bapa ini tidak boleh menjadi wali mengahwinkan anak tidak sah taraf itu, dan kena menggunakan wali hakim.

Seseorang anak itu mengetahui boleh tahu status pewarisannya apabila ia menyemak tarikh perkahwinan ibu bapa mereka dengan tarikh kelahirannya.

Jika lahir 6 bulan selepas perkahwinan ibu bapa, anak ini tidak perlu risau apa-apa kerana ia beliau anak yang sah.

Jika anak ini lahir kurang dari 6 bulan dari perkahwinan ibu-bapa, anak ini boleh merujuk kepada Jabatan Ugama Islam bagi mendapatkan nasehat terbaik.

Rukun Pusaka dan Syarat Pusaka Mengenai Waris

Topik artikel ini ialah mengenai Rukun Pusaka dan Syarat Pusaka. Sekiranya bapanya meninggal, maka perlu tahu Rukun Pusaka ada tiga, iaitu adanya orang yang meninggal dunia, adanya waris dan adanya harta pusaka.

Bagi syarat sah pusaka pun ada tiga. Yang pertama, pemilik harta disahkan meninggal; kedua, waris hidup ketika pemilik harta meningal; dan ketiga hubungan si mati dengan waris mesti jelas.

Dalam contoh di atas, sudah dijelaskan anak yang tidak sah taraf bukan waris yang sah, maka anak ini tidak berhak mewarisi harta pusaka ibu bapanya.

Matlamat dan Tujuan Membuat Wasiat

Sebab Membuat Wasiat

Pertanyaan Mengenai Pewarisan Harta

Sekiranya tuan ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai artikel ini dan cara pewarisan harta, sila join group Telegram saya. Klik di sini Abd Rahaman Rasid

Ebook Percuma – Ketahuilah Formula Faraid

Ebook menyenaraikan kadar pembahagian harta pusaka setiap waris yang berhak. Dapatkan Ebook dari pinned post di sini:

Kelab Faraid Wasiat Hibah

ebook percuma kadar faraid harta pusaka

Lima Sebab Orang Menulis Wasiat Walaupun Ada Hukum Faraid

Hibah Wasiat Faraid Harta Pusaka

Pembahagian Harta Pusaka Serahkan Kepada Takdir Allah

Jika kita merancang harta dengan baik semasa hidup tentulah masalah harta pusaka dapat dihindarkan
keluarga bahagia

Jika semasa hidup kita tidak merancang pembahagian harta pusaka bermakna kita menyerahkan kepada takdir Allah yang menentukannya.

Tidak ada salahnya, tetapi jangan salahkan Tuhan dan jangan salahkan hukum Faraid pula apabila sesuatu yang mengecewakan berlaku.

Kita ada terbaca dalam akhbar ada berpuluh bilion harta pusaka orang Islam terbeku dan gagal diusahakan. Ia satu kerugian kepada negara dan umat Islam. Tetapi ia tidak menyentuh hati kita kerana itu bukan masalah kita, itu masalah negara. Pandai-pandailah pemimpin negara menyelesaikannya.

Kita akan tersentuh apabila ia terkena pada diri sendiri. Ada harta ibu bapa kita yang terbiar dan tidak dibahagikan kepada waris-waris.

Jika ada sekeping tanah yang bernilai berjuta ringgit terbiar di tepi jalan dan tidak diusahakan – tentu ia satu kerugian kepada kaum keluarga. Paling kurang kalau dijual tentu hasil jualan boleh digunakan untuk aktiviti ekonomi keluarga.

Tetapi, tanah itu tidak dapat diusahakan kerana ia masih atas nama si mati. Ada ahli keluarga yang tidak tersentuh hati kerana bukan beliau yang mendapatkan harta itu, tetapi bapa atau ibunya. Jadi kalau kita fikir, apalah gunanya ibu bapa atau menyimpan harta itu?

Yang malang, dosa kering dikumpulkan oleh waris kerana berebut harta pusaka. Barang-barang kemas diagih-agihkan kepada adik beradik perempuan tanpa berbincang dengan adik beradik lelaki sedangkan mereka berhak ke atas harta itu. Mereka lupa atau tidak tahu hak waris-waris terhadap harta pusaka ibu bapa.

Apabila suami meninggal, hasil pendapatan sewa rumah arwah suami diambil oleh ibu bapa mereka atau adik beradiknya. Sedangkan, bekas isteri dan anak-anak kecil masih ada. Hak anak-anak yatim ini tidak dipedulikan.

Mereka tahu haram memakan harta anak yatim. Banyak surah dalam Al-Quran akan dosa memakan harta anak yatim.

Mengapa keadaan ini terus berlaku? Siapa nak dipersalahkan? Kalau begitu, tak payahlah ibu bapa mengumpul harta semasa hidup, jika mati membawa dosa kepada ahli keluarga yang ditinggalkan. Tapi itu jawapan tidak bijak kan?

Penting Ke Merancang Pembahagian Harta Pusaka?

Jika diperhatikan isu kelewatan menguruskan harta pusaka, perbalahan keluarga, mengambil harta si mati tanpa mengikut proses faraid – ia adalah kesan dari si mati gagal merancang pembahagian harta semasa hidup.

Pepatah orang putih ‘if you fail to plan, you are planning to fail‘ ada benarnya dalam konsep harta pusaka.

Satu daripada bentuk perancangan pembahagian harta pusaka ialah membuat wasiat.

Apabila kita membuat wasiat dengan syarikat amanah, perkara pertama wasiat seseorang ialah melantik syarikat amanah sebagai pentadbir harta pusaka dan pemegang amanah.

Apabila meninggalnya seorang pewasiat, syarikat amanah akan memanggil semua waris dan membacakan wasiat si mati.

Matlamat dan Tujuan Membuat Wasiat

Sebab Buat Wasiat

Pertanyaan Mengenai Artikel Ini Produk Perancangan Harta

Sekiranya tuan ingin membuat pertanyaan di atas, sila join dan tanya daripada group Telegram saya Abd Rahaman Rasid

Ebook Percuma Ketahuilah Formula Faraid

Dapatkan ebook percuma di atas dari pinned post Kelab Harta Pusaka dan Hibah

kadar pembahagian harta pusaka ikut faraid.

Lima Sebab Orang Menulis Wasiat Walaupun Ada Hukum Faraid

Buat Wasiat Boleh Cegah Permusuhan Keluarga Kerana Berebut Harta Pusaka

Cara Membuat Wasiat Dengan Syarikat Amanah As-Salihin Trustee Bhd

Cara Tegangkan Kemaluan Dengan Cincin Zakar Dr MIT

Satu kreativiti yang mudah dan selamat

pasangan bahagia yang cukup romantik
Pasangan bahagia suami isteri

Anda pertama kali dengar cincin zakar Dr MIT? Elok baca kerana anda dan kawan-kawan memerlukannya satu hari nanti! Cincin zakar Dr MIT juga dikenali dengan cincin kemaluan dan cincin kelamin.

Anda tidak mendapat kepuasan bersama isteri? Zakar anda cepat terpancut air dan lembik tidak bermaya sebelum habis berjuang?

Di sini didedahkan tektik mudah dan selamat, tak perlu ubat yang boleh merosakkan kesihatan anda.

Bagi yang tak sabar-sabar kita dengar dulu celoteh Dr Ismail Tambi yang memperkenalkan produk Cincin Dr. MIT.

Penerangan mengenai cincin zakar oleh Dr Ismail Tambi

Bagaimana Zakar Boleh Terus Tegang?

Bagi zakar terus kekal tegang, pembuluh-pembuluh darah arteri, vein dan urat saraf perlu sehat, begitu juga tahap hormon kebatinan.

Kesan rangsangan seks, darah meluncur secara belebihan ke dalam batang zakar dan kemaluan menjadi tegang dan keras.

Tetapi, ada zakar gagal tegang lama kerana darah yang tersimpan dalam zakar tidak duduk lama dalam pembuluh darah zakar. Darah meluncur keluar daripada zakar dan masuk semula ke dalam badan.

Ini rahsianya…

Apa Funsi Cincin Zakar Dr MIT?

Logiknya, sekiranya ada cara darah dapat dikekalkan dalam zakar, zakar akan menjadi terus tegang untuk meneruskan hubungan kelamin hingga puas.

Bagi lelaki yang ada masalah mengekalkan ketegangan zakar, Dr Ismail Tambi mengesyorkan menggunakan Cincin Zakar Dr MIT.

Cincin zakar berfungsi mengekalkan takungan darah dalam zakar dan darah tidak keluar dan masuk balik ke dalam badan. Ini bermakna zakar terus tegang bagi meneruskan hubungan seks.

Posisi Cincin Zakar Disarung Pada Pangkal Zkar

cara memakai cincir zakar dr mit di kemaluan
Sarungkan cincin zakar pada pangkal zakar anda

Cara Memakai Cincin Zakar Dr MIT

Penerangan cara menggunakan cincin zakar dr mit.
Penerangan cara memakai cincin zakar Dr MIT
  • Pakai cincin zakar ketika zakar tegang.
  • Cincin disarung ke pangkal zakar
  • Pastikan bahagian yang berbenjol dan tebal duduk di atas dan yang tipis duduk di bawah. 

Faedah Memakai Cincin Kelamin

  • Jika dipakai ketika menegang (ereksi) ia dapat mengekalkan ketegangan zakar dan menahan darah daripada tercicir atau bocor.
  • Jika dipakai dipangkal zakar ia dapat menahan darah dan menghindar ejakulasi pramatang (air mani terpancut sebelum klimaks atau puas).
  • Cincin boleh digunakan berulang kali.
  • Ia sesuai digunakan pelbagai peringkat usia.
  • Sesuai untuk pengantin baru kerana tanpa pengalaman boleh menyebabkan air mani terpancut awal, batang jadi lembik
  • Cincin zakar sesuai untuk pesakit kencing manis dan darah tinggi.
  • Ia dijamin selamat dan tiada kesan sampingan.

Dua Cincin Zakar Dr MIT

penerangan mengenai cincin zakar yang mudah difahami
Cincin Zakar Dr MIT

Cincin zakar Dr. MIT mengandungi dua cincin dalam satu bungkusan. Pakai satu cincin sahaja.

Apabila cincin zakar telah digunakan, ia hendaklah dibasuh dan disimpan untuk round yang akan datang berkali-kali.

Apabila cincin itu lembik atau terputus, maka gunalah cincin zakar yang satu lagi.

Cara Dapatkan Cincin Zakar Dr. MIT

Bilangan Cincin Zakar: dua
Harga: RM59 sudah termasuk pos laju satu Malaysia
Cara Order: Wasap 013 366 1242

Cara Tegangkan Kemaluan Zakar Tanpa Perlu Ubat Kuat Tetapi Guna Cincin Zakar Dr.MIT

Dr Ismail Tambi Pakar Sakit Tuan Di Damai Service Hospital Kuala Lumpur

Jelaskan Hutang Si Mati Sebelum Membahagi Harta Pusaka Kepada Waris

tanggungjawap waris ialah menjelaskan hutang si mati
hutang si mati

Kali ini saya nak cakap pasal hutang si mati sebab kesian rohnya tergantung di langit kerana kejahilan waris pasal proses pembahagian harta pusaka.

Petang tadi saya dan isteri ke Wangsa Maju kerana melawat kawan kami yang sedang mengidap saki kanser.

Teringat saya beberapa tahun lepas ada seorang kawan rapat duduk area tu.

Saya pernah menjualkan tanah getahnya di area Jerantut. Sebab saya juga agen hartanah.

Malangnya beliau enggan membayar komisyen lebih kurang RM6K. Saya pun tak tahu kenapa beliau enggan membayar komisyen saya itu.

Jadi sehingga ke hari ini dia berhutang dgn saya.

Dalam Islam, hutang wajib dibayar. Apalah guna amalan dan pahala yang banyak sedangkan roh tergantung kerana hutang dengan manusia.

Sebab itu apabila berlaku kematian, waris wajib membayar hutang arwah sebelum harta pusaka diagihkan kepada waris.

Jika si mati tiada tiada aset, waris tidak wajib membayarnya. Orang yang berhutang yang membayar. Tetapi, jika waris tolong menjelaskan hutang ia sunat bagi waris, dan waris akan mendapat pahala kerana ia telah memberi kebaikan kepada roh si mati.

Bagaimanapun, saya telah menghalalkan hutangnya itu.

Jelaskan Hutang Si Mati Sebelum Membahagi Harta Pusaka

Hutang arwah ada dua jenis. Hutang dengan Allah dan hutang dengan manusia. Setakat yang saya tahu, hutang dengan Allah hendaklah dijelaskan. Hutang dengan Allah yang lazim ialah menunaikan haji.

Waris boleh mengambil sebahagian wang arwah bagi membuat haji badal kemudian hari.

Hutang dengan manusia termasuklah hutang dengan bank dan hutang dengan kawan-kawan.

Setelah hutang dibayar, dan jika ada tuntutan harta sepencarian oleh pasangan, ia juga hendaklah diselesaikan. Jika Unit Pusaka Kecil tahu, mereka akan menangguhkan perbicaraan harta pusaka. Tuntutan harta sepencarian pun kira hutang juga.

Selepas tuntutan harta sepencarian, wasiat si mati hendaklah disempurnakan. Wasiat di sini saya maksudkan wasiat bertulis si mati di mana beliau minta sejumlah hartanya di wakaf atau disedekah atau diberikan kepada pihak tertentu.

Wasiat kepada bukan waris wajib dilaksanakan tetapi setakat 1/3 daripada harta.

Baki harta barulah diagihkan kepada waris-waris yang berhak. Ada 23 waris yang layak tetapi bukan semuanya berhak.

Sebab Membuat Wasiat

Pertanyaan Mengenai Rencana dan Perancangan Harta

Sekiranya tuan memerlukan sebarangan penjelasan mengenai artikel ini atau mahu mendapatkan penjelasan mengenai perancang harta sila join group Telegram Abd Rahaman Rasid

23 Waris Yang Layak Orang Islam Wajib Tahu

Dapatkan ebook percuma 23 Waris Faraid di sini Kelab Faraid dan Hibah

waris pastikan hutang arwah dijelaskan dari hartanya

Tujuh Kebaikan Membuat Wasiat Ramai Orang Islam Tak Tahu

Cara Membuat Wasiat Dengan as-Salihin Trustee Bhd

Apa Yang Orang Tahu Pasal Matawang Digital Bank?

Matawang Digital Sebagai Alat Transaksi, Penyimpan Nilai dan Pelaburan

Ramai di antara kita yang tahu mengenai matawang digital atau matawang kripto sudah diterima dunia sebagai alat transeksi, penyimpan nilai dan pelaburan.

Tetapi masih ramai yang tak tahu sedangkan sudah ramai mendapat faedah daripada trend ekonomi dunia sekarang ini.

Dari Sistem Barter Kepada Kripto

Sejarah matawang dunia bermula dengan sistem barter atau pertukaran barangan bagi memiliki barangan itu. Oleh kerana kesukaran menggunakan sistem barter, dunia menggunakan matawang dollar atau euro bagi mengukur nilai dan menyempurnakan transeksi jual beli.

Bagi menjaga nilai wang, dunia menggunakan emas dan perak sebagai pengukur dan sandaran.

Pada hari ini, bank pusat tidak lagi bercakap pasal emas dalam menjaga matawang masing-masing. Malah ada yang bersandarkan US dollar atau sejumlah matawang terkenal dunia.

Dengan rizab yang ada, bank negara membeli dan menjual matawang asing dalam menjaga nilai matawang mereka.

matawang digital bitcoin adalah yang paling top di dunia sebagai alat transeksi, penyimpan nilai dan pelaburan.
Evolusi matawang dunia daripada sistem barter kepada matawang digital

Bermula dengan matawang fizikal, dunia telah beralih kepada sistem matawang digital – yang dipanggil matawang kripto atau cryptocurrency.

Bitcoin adalah matawang kripto pertama di dunia, yang lahir pada 2009. Jika matawang berpegang kepada emas sebagai sandaran, tetapi bitcoin dan matawang digital lain berpegang kepada “teknologi” sebagai sandaran.

Bitcoin pada mulanya langsung tidak mendapat tempat di dunia.

Sekarang dah ramai orang memiliki bitcoin dan matawang kripto lain untuk transeksi, menyimpan nilai atau melabur.

Dalam 2013, market capitalization matawang kripto hanyalah USD 1.5 bilion dan ada lapan cryptocurrency di mana bitcoin menguasai lebih 90% pasaran.

Matawang kripto terus diterima setiap tahun. Sehingga Mei 2020 – market capitalization matawang digital dianggarkan USD 267 bilion dengan 392 matawang digital.

Bitcoin, pelopor matawang digital menguasai pasaran terbesar, hampir 45% pasaran.

Top 10 matawang kripto berdasarkan market capitalisation pada April 2020

  • Bitcoin (BTC) $128b
  • Ethereum (ETH) $19.4b
  • XRP (XRP) $8.22b
  • Tether (USDT) $6.4bn.
  • Bitcoin Cash (BCH) $4.1b
  • Bitcoin SV (BSV) $3.4bn
  • Litecoin (LTC) $2.6b
  • EOS (EOS) $2.4b

Antara pengguna terbesar matawang kripto ialah Amerika Syarikat dan China. Kerajaan China yang cuba menghalang penggunaan Bitcoin oleh rakyatnya – tetapi gagal.

Kini rakyat China dan dunia amnya bebas membeli aset di luar negara dengan menggunakan cryptocurrency.

Satu ketika, China mengenakan sekatan matawang Yuan kepada rakyatnya bagi menghalang pembelian properti di Johor Bahru.

Ciri-Ciri Matawang Kripto

Kelebihan matawang digital berbanding matawang biasa ialah ia tidak dimiliki oleh sebarang negara, bermakna ia tidak dikawal oleh mana-mana bank pusat.

Bagaimanapun, cryptocurrency mempunyai blockchain yang diistilahkan sebagai ‘bank pusat’ – yang membolehkan transeksi, sistem perakaunan dan penyimpanan data cryptocurrency wujud dengan penuh integriti.

Secara ringkas kelebihan matawang kripto ialah:

  • Kos transeksi yang rendah berbanding dengan kad kredit
  • Transeksi yang tidak boleh dipinda atau dibatalkan
  • Bukti pemilik tidak diperlukan
  • Tiada had pembelian matawang ini
  • Sistem pembayaran global yang lebih cepat
  • Ia tidak dikawal oleh mana-mana bank pusat atau sebarang negara
  • Anda mengawal sepenuhnya pemilikan kripto (digital wallet)

Di Malaysia masih ramai yang berfikiran negatif, menganggap cryptocurreny haram kerana ia dikaitkan dengan perjudian – sama seperti permainan forex lain.

Padahal, di setengah negara, mereka telah mempunyai mesin ATM Bitcoin dan Dogecoin bagi mengeluarkan kripto dalam bentuk matawang USD atau matawang lain.

IMF menjangkakan dunia semakin menerima matawang digital khusus sebagai alat pertukaran dan penyimpan nilai. Malah ada yang meramalkan, Bitcoin khususnya akan menjadi sebahagian dari rizab bank pusat.

Matawang Digital Sebagai Perantaraan Pertukaran

Pada hari ini Bitcoin dan matawang kripto lain telah digunakan sebagai alat membayar seperti matawang Ringgit, dollar dan Yen.

Matawang Kripto Sebagai Tempat Penyimpai Nilai

Seperti emas dan perak, Bitcoin dan yang lain ialah sebagai tempat menyimpai nilai. Jadi, tentulah nilai matawang kripto akan berubah mengikut harga pasaran matawang tersebut.

Berbanding emas dan logam lain, Bitcoin nilainya tidak stabil berbanding emas dan logam lain.

Matawang Kripto Sebagai Alat Pelaburan

Bitcoin seperti emas, dollar dan saham juga sebagai pelaburan. Sebagai contoh, dahulu emas sebagai alat penyimpan nilai tetapi pada hari ini ia telah diperdagangkan seperti komoditi lain.

Polisi Bank Negara Mengenai Matawang Kripto

Bank Negara belum membuat kenyataan dasar mengenai penggunaan cryotocurrency, kerana ia tidak ada aset yang menyokong matawang ini dan ia sukar dikawal.

Saya amat yakin, Bank Negara tidak ada pilihan – terpaksa mengiktiraf penggunaan bitcoin dan matawang digital sebagai alat pertukaran dan penyimpan nilai. Orang ramai tetap boleh membeli cryptocurrency secara online dan menyimpan dalam wallet onlile.

Saya percaya sudah ramai jutawan senyap orang Malaysia. Bayangkan, satu unit Bitcoin hanya beberapa sen atau ringgit beberapa tahun lepas, kini bernilai RM40,000 satu unit.

Harga Bitcoin dijangka terus meningkat dan ada yang meramalkan harga satu bitcoin akan mencecah USD1 million.

Seperti matawang tradisional, emas dan perak sebagai sandaran dan mempunyai bekalan terhad. Bagi cryptocurrency, sandarannya ialah teknologi pengkomputeran (analogi paling mudah) dan mempunyai bekalan terhad.

Pelaburan Dalam Matawang Digital

Ada orang membeli Bitcoin sebagai penyimpan nilai seperti emas. Bila perlu mereka akan menjual Bitcoin dan menukarkannya kepada Ringgit atau mata wang asing lain.

Ada juga menggunakan Bitcoin sebagai pelaburan. Setiap pelaburan ada risikonya. Ini kerana mungkin Bitcoin anda akan hilang atau bertambah nilainya.

Jadi sebelum melabur Bitcoin anda kena tahap penerimaan risiko anda. Dan anda boleh melabur dalam Bitcoin mengikut kemampuan anda.

Anda boleh melayari laman web dan anda boleh buat keputusan. Tetapi saya tidak menyuruh melabur di situ kerana ada banyak syarikat pelaburan matawang digital.

Wallet Matawang Kripto

Mereka yang hendak berurus dengan matawang digital kena membuka Wallet Matawang Digital. Sebenarnya ada banyak Wallet di dunia digital ini.

Wallet matawang digital umpama sebuah bank. Jadi anda boleh membuka akaun di bank atau wallet tersebut.

Anda boleh membuka seberapa banyak akaun bank. Biasa satu bank buka satu akaun sahaja. Ada orang buka beberapa wallet kerana mereka punya banyak wang digital dan satu cara mengurangkan risiko kecurian wang walaupun menyimpan wang digital pada saya cukup selamat.

Seperti bank, wallet digital ini ialah tempat anda menyimpan matawang digital seperti Bitcoin dan sebagainya.

Anda boleh juga membeli dan menjual matawang digital dari akaun wallet anda.

Wallet Matawang Kripto

Bitcoin Wallet ialah satu daripada 20 wallet matawang kriptal yang popular di dunia. Ianya friendly, senang digunakan dan citi keselamatan yang tinggi seperti face Id.

Saya sendiri menggunakan Wallet Bitcoin untuk urusan matawang kripto. Dengan Bitcoin Wallet, anda boleh berurusniaga dengan hampir semua matawang, antaranya ialah,

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Tether
  • Ripple
  • Litecoin
  • EOS
  • USD Coin
  • Bitcoin Cash
  • Binance Coin
  • Bitcoin SV
  • NEM
  • Maker
  • Paxos Standard
  • True USD
  • Tezos
  • Chainlink
  • Stellar
  • Cardano
  • Tron
  • Monero
  • Ethereum Classic
  • NEO
  • Cosmos
  • IOTA
  • Zcash
  • Dogecoin
  • Basic Attention Token
  • Dai

Nak Mulakan Penyimpanan Matawang Digital

  1. LIKE Facebook saya https://www.facebook.com/bitcoinmatawang/
  2. PENDAFTARAN percuma untuk menyimpan matawang kripto di Binance

Semoga pembaca mendapat sedikit pendedahan mengenai matawang kripto dan boleh mencuba menyimpan atau melabur bagi mempelbagaikan penyimpanan dan pelaburan.

Menjana Pendapatan Dari Matawang Kripto Dengan Robot Royal Q

Dropship Shopee – Upload 1,000 Barang Dari Kumoten

Enam Sebab Orang Menulis Wasiat Walaupun Ada Hukum Faraid

Ramai yang berfikir harta akan dibagi kepada waris semasa hidup, malangnya, ramai yang menemui ajal dahulu dan membiarkan waris bermusuh kerana berebut harta pusaka…

Overview Isu Harta Pusaka Hari Ini – Wajib Dengar

Kadang-kadang kita tanya kawan, ‘Engkau ada menulis wasiat?’

Jawapan yang kita biasa dengar ialah ‘Dah ada hukum faraid kenapa perlu nak buat wasiat.’

Lagi satu kita dengar, ‘mana boleh kita boleh menulis wasiat kepada ahli keluarga sebab mereka waris.’

Ada betul dan ada kurang tepat jawapan itu. Mari kita lihat dahulu kesah harta pusaka yang selalu baca di akhbar.

RM6o Bilion Harta Pusaka Terbeku – Antara Sebabnya Gagal Menulis Wasiat

harta pusaka terbeku
Harta terbeku kerana mungkin tidak membuat wasiat.

Adakah anda tahu harta seseorang itu akan terbeku secara automatik apabila beliau meninggal?

Pada 2016, harta orang Islam Malaysia terbeku dianggarkan RM60 bilion. Ini termasuk tanah dan properti yang masih ats nama si mati, simpanan di bawah Wang Tidak Dituntut atau simpanan yang tidak ada penama di institusi kewangan seperti KWSP atau Tabung Haji.

Nilai harta terbeku ini mungkin di sekitar RM85 bilion pada 2020 jika andaikan ia bertambah 10% setahun.

Antara sebab harta orang Islam terbeku ialah semasa hidup mereka tidak menulis wasiat.

Tanpa wasiat, pihak berkuasa tidak tahu siapa waris dan cara menghubungi mereka.

Orang Kaya Pun Terlupa Menulis Wasiat

Adakah anda ikuti kesah pertelingkahan harta pusaka di kalangan waris arwah Jamaludin Jarjis, Syed Kechik dan Raja Nong Chik?

Pertelingkahan Harta Pusaka Kerana Tidak Melantik Pentadbir Harta Pusaka

cara membuat wasiat dengan as-salihin trustee bhd
Perebutan harta pusaka

Ketiga-tiga arwah Jamaludin Jarjis, Syed Kechik dan Raja Nong Chik adalah kaya dan memiliki harta berpuluh juta ringgit.

Dalam semua kes di atas waris si mati samada ibu, anak dan isteri membawa kes pertelingkahan harta pusaka ke Mahkamah Tinggi.

Mereka bukan berebut harta pusaka tetapi berebut hendak menjadi pentadbir harta secara bersama.

Sebagai pentadbir harta, mereka ada kuasa mencairkah harta si mati untuk diagihkan kepada waris.

Jika kita ikuti perjalanan kes perbicaraan di atas, ketiga-tiga kes mempunyai satu isu yang serupa: semasa hidup arwah ini tidak membuat wasiat dan melantik pentadbir harta pusaka atau wasi.

Tanpa wasiat, waris sendiri yang menentukan siapa di kalangan mereka menjadi pentadbir harta pusaka. Mungkin ada yang tidak mempercayai satu sama lain.

Pengurusan Harta Pusaka Yang Melecehkan

Waris mungkin mengambil masa berbulan atau bertahun dalam menguruskan harta pusaka – bemula dari perbincangan keluarga melantik pentadbir, menyenaraikan harta dan hutang si mati, membuat permohonan harta pusaka, perbicaraan harta pusaka hinggalah harta itu berpindah kepada waris.

Sebelum harta itu diagih kepada waris, maka hutang dunia dan akhirat si mati hendaklah diselesaikan dahulu.

Jika ada wasiat, hibah dan tuntutan harta sepencarian maka bahagian ini akan diselesaikan dahulu sebelum waris mendapat hak harta pusakanya.

Jika si mati banyak harta, proses pembahagian harta pusaka semakin rumit dan memakan masa! Bayangkan jika si mati ada banyak properti dan dibiayai dengan pinjaman bank, memang penatlah waris menguruskannya.

Ini belum kira si mati memiliki syarikat perniagaan, pemilikan saham di Bursa, pemilikan bon, simpanan emas, akaun pertukaran asing (forex), akaun perniagaan online dan insurans hayat. Tentu ia satu beban kepada waris menguruskannya.

Harta Pusaka Melebihi RM2 Juta Di Bawah Bidang Kuasa Mahkamah Tinggi

Samada sesorang itu membuat wasiat atau tidak, waris tetap akan melantik peguam bagi menguruskan harta pusaka melebihi RM2 juta ke Mahkamah Tinggi. Sebuah kondo mewah dan banglo di Kuala Lumpur pun mungkin lebih RM2 juta.

Melantik peguam bagi kes Mahkamah Tinggi, antara ada isunya caj guaman yang tidak ada skala, peguam kurang kepakaran dan pengalaman dalam mengurus harta pusaka.

Ada juga kes harta pusaka terbiar apabila peguam meninggal dunia atau meninggalkan profesion guaman.

90% Rakyat Malaysia Yang Masih Belum Membuat Wasiat dan Hibah

menulis membuat wasiat
s

Masih ramai yang belum membuat wasiat atau hibah.

Ada beberapa sebab mengapa peratus di atas yang rendah. Ramai yang menganggap ia tidak penting kerana pemilik harta beranggapan mereka boleh uruskan sendiri sebelum meninggal dunia.

Kerajaan pun kurang memberi promosi akan pentingnya seseorang itu membuat wasiat atau hibah. Usaha mempromosikan produk perancangan harta banyak dilakukan sendiri oleh syarikat amanah persendirian dan swasta. Tentu skop pemasaran mereka terhad.

Insentif membuat wasiat dan hibah dari Kerajaan memang tidak ada. Contohnya, insentif membuat wasiat dan hibah tidak pernah dibentangkan dalam bajet tahunan kerajaan.

Ramai Sedar Pentingnya Menulis Wasiat Dan Melantik Pentadbir Harta Pusaka

Penulis wasiat profesional
Menulis wasiat melantik pentadbir menguruskan harta pusaka

Kesedaran orang ramai terutama golongan profesional semakin meningkat akan keperluan membuat wasiat bagi melantik pentadbir harta pusaka bagi membolehkan harta dan hutang diuruskan secara cekap apabila mereka meninggal.

Jika telah melantik pentadbir harta dalam wasiat, kehidupan isteri, ibu bapa dan anak-anak tidak akan terganggu hidup dan pelajaran anak-anak berjalan lancar sekiranya ketua keluarga atau suami meninggal.

Enam Sebab Menulis Wasiat

1. Percepatkan Proses Pembahagian Harta Pusaka Oleh Pengurus Profesional

cara menulis wasiat
Banyak syarikat amanah yang memberikan khidmat pentadbiran harta pusaka

Wasiat dapat mempercepatkan proses pembahagian harta pusaka kepada waris apabila pewasiat melantik orang yang dipercayainya menguruskan harta pusaka selepas kematiannya.

Mereka yang dilantik ini dipanggil pentadbir harta atau wasi. Pentadbir ini boleh beberapa orang atau sebuah syarikat amanah.

Orang ramai lebih suka memilih syarikat amanah sebagai pentadbir harta atau wasi kerana mereka tiada kepentingan dalam pusaka si mati, mempunyai pengalaman, kemahiran dan lebih selamat, boleh dipercayai dan terus bertahan di pasaran. Ini kerana syarikat amanah ditubuhkan di bawah Akta Amanah yang dikawalselia oleh Bank Negara Malaysia.

Tanpa perlantikan wasi, waris akan bermuafakat melantik pentadbir di kalangan mereka bagi menguruskan harta si mati dengan Unit Pusaka Kecil atau Amanah Raya Berhad atau Mahkamah Tinggi.

Ada kemungkinan proses pembahagian harta pusaka menjadi lambat kerana tidak ada persefahaman waris-waris melantik pentadbir. Sebab yang lain ialah waris-waris sibuk dan tidak ada pengalaman menguruskan harta pusaka.

2. Proses Pembahagian Harta Pusaka Mengikut Syariahnya – Hukum Farid

Ustaz Hilmi, penceramah dan juga pengarang buku Faham Faraid

Jika melantik wasi syarikat amanah dan yang berpengalaman dalam pengurusan harta pusaka, proses pembahagian harta pusaka akan melalui proses syariah yang berasaskan Hukum Faraid tanpa ragu-ragu.

Hukum Faraid adalah asas pembahagian harta pusaka. Syarikah amanah akan memastikan semua waris hadir semasa membaca wasiat, menjelaskan hutang si mati, termasuk peruntukan upah mengerjakan haji, kafarat puasa dan nazar yang belum sempat ditunaikan.

Setelah itu, harta pusaka digunakan bagi menunaikan wasiat 1/3, melaksanakan hibah dan harta sepencarian. Baki baru dibahagi kepada waris yang berhak.

3. Sedekah Jariah Ke Jalan Allah

pesakit pun memerlukan pewasiat
Pengidap sakit buah pinggang -boleh bersedekah memberi mesin dialisis.

Tiga Amalan Yang Tidak Terputus Pahalanya

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya, Rasulullah SAW telah bersabda:

“Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.”

(HR Muslim).

Sekolah tahfiz Quran, perpustakaan, masjid, surau, hospital, pusat dialisis, pusat kanser menunggu sahaja sumbangan orang ramai untuk membina, membesar pusat tersebut atau melengkapkan peralatan.

Semasa hidup ramai yang berzakat dan bersedekah bagi merealisasikan kelebihan amalan di atas. Ada yang menangguhkannya ke satu masa yang sesuai, tetapi ajal tidak pernah memberi notis.

Cara yang berkesan ialah membuat wasiat. Wasiat membenarkan seseorang itu meninfak, mewakaf atau mensedekahkan 1/3 hartanya untuk berjasa selepas kematiannya.

4. Sedekah Harta Kepada Orang Tersayang

Wasiat membenarkan pewasiat kepada orang tersayang
Wasiat membolehkan pewasiat menghadiahkan kepada orang tersayang

Ada orang yang mahu sedekah kan harta kepada orang atau waris tersayang sekiranya ia meninggal awal atau penerima itu masih lagi kanak-kanak dan tak sesuai membahaginya dahulu. Oleh itu, wasiat boleh membantu hal ini.

Mereka ini contohnya ialah, adik beradik, sepupu, anak saudara dan cucu. Mereka ini waris tetapi bukan waris utama.

5. Memberi Sebahagian Harta Kepada Anak Angkat

Wasiat untuk bahagi 1/3 harta pusaka kepada anak angkat atau bapa angkat.
Anak angkat berhak mendapat 1/3 harta bapa angkatnya jika buat wasiat

Anak angkat atau bapa angkat walaupun bukan waris berhak menerima harta maksimum 1/3 harta bapa angkat atau anak angkat tetapi dengan berwasiat.

Biasa kita dengar anak angkat tidak mendapat satu sen pun harta bapa angkat walaupun dipelihara sejak umur sehari. Harta pusaka tersebut akan dibolot oleh waris iaitu ibu bapa dan adik beradik ayah angkatnya.

6. Melantik Penjaga Harta Anak Bawah Umur dan Anak Istimewa

hak menjaga harta anak bawah umur
Penjaga harta anak bawah umur dan istimewa

Tanpa wasiat, dan sekiranya suami meninggal dunia dan mempunyai anak bawah umur, maka hak menjaga harta itu diserahkan kepada datuk budak itu (bapa kepada bapa tadi).

Isteri, iaitu ibu kepada anak itu tiada hak menjaga harta anak itu. Jadi, mahkamah boleh memutuskan hak penjagaan harta anak itu diserahkan kepada Amanah Raya Berhad.

Bagaimanapun, isteri itu boleh menjadi penjaga harta anak tadi sekiranya semasa hidup, suami ini ada membuat wasiat. Dalam wasiat itu dinyatakan isteri ialah penjaga harta anak mereka di bawah umur atau 18 tahun.

Bagi pasangan yang mempunyai anak istimewa, kesnya sama seperti di atas. Yang beza, harta anak itu boleh dijaga oleh ibunya sampai bila-bila selagi anak itu masih berkeadaan macam itu.

Video Penerangan Matlamat dan Tujuan Orang Membuat Wasiat

Anda boleh juga mendengar video saya mengenai tujuan dan sebab orang membuat wasiat.

2 Tujuan dan 5 Sebab Orang Buat Wasiat

Siapa 23 Waris Faraid – Anda Wajib Tahu?

Dapatkan ebook percuma 23 waris faraid dari pinned post di sini Kelab Faraid Hibah Harta Pusaka

sebab menulis wasiat walaupun ada hukum faraid

Hubungi Perunding Untuk Menulis Wasiat

Anda boleh menghubungi perunding kewangan anda atau saya bagi buat wasiat atau penjelasan lanjut mengenai wasiat. Sila hubungi di Telegram saya ini…

Abd Rahaman Rasid 013-366-1242

Pautan Berguna:
Panduan Membuat Wasiat Yang Boleh Dipercayai Dan Berkesan

Ada Sembilan Sebab Orang Membuat Hibah

Mengapa Memilih as-Salihin Trustee Berhad Dalam Urusan Perancangan Harta Dan Harta Pusaka?

Maksud Faraid Ramai Yang Tak Tahu

Artikel ini ditulis oleh Abd Rahaman Rasid, Perunding as-Salihin Trustee Berhad. Beliau boleh dihubungi dengan 013 366 1242 atau email abdrahaman@gmail.com