Tips Terbaik Bagi Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Tip-tips bagi memanjangkan jangka hayat bateri yang boleh menjimatkan masa dan kos pemilik kereta.
Tips mudah penjagaan bateri kereta anda

Tips Penjagaan Bateri Kereta Yang Wajib Anda Tahu

Bateri ialah nyawa kepada kenderaan. Tanpa bateri kereta tidak boleh start dan lampu tak menyala.

Bayangkan, anda sedang dalam perjalanan dari Johor Bahru ke Alor Star dan singgah di R&R Tapah untuk minum-minum.

Apa perasaan anda, tiba-tiba kereta tidak boleh start? Dalam kereta anak isteri dan beg yang banyak kat bonet.

Anda tentu terfikir-fikir jika ada orang yang bawa jumper dan minta tolong start kereta anda.

Tapi, jika tiada siapa yang menolong, pilihan anda ialah pergi ke stesyen minyak di R&R dan bertanya samada mereka ada menjual bateri atau tidak.

Jika stesyen minyak tidak menjual, biasa stesyen minyak akan berikan nombor telefon kedai bateri yang berdekatan supaya anda hubungi.

Jika kedai bateri sedia menolong, anda sudah tentu kena potong leher. Harga bateri katakan RM200 dan upah RM250 – sebab alasan jauh dan sebagainya. Anda tentu kena setuju kan sebab keluarga dah kepanasan dan kepenatan duduk dalam kereta.

Itu nasib baik berlaku di siang hari. Kalau ia terjadi pada waktu 12 malam dan semua kedai tutup, tentu ia lebih sengsara lagi. Mungkin anda kena panggil bantuan PLUS. Tapi itu semua menyusahkan anda sendiri.

Harga sebuah bateri tidak mahal iaitu pun dalam dalam RM180-RM300. Masalahnya ialah apa yang berlaku kepada pengguna di R&R Tapah tadi – kos bateri mahal dan anak bini sengsara menunggu dalam kereta.

Jika kita pandai menjaganya, umur bateri boleh sampai dua setengah tahun. Kalau tak pandai jaga, setahun pun boleh kong dan kena ganti baru.

Oleh itu, anda boleh mengawal berapa lama bateri boleh tahan dan memaksimumkan jangka hayat bateri agar anda juga boleh kemana-mana tanpa rasa takut kereta tak boleh start bila bateri kong.

Purata Jangka Hayat Bateri Kereta

Berapa lama bateri boleh tahan? Secara purata, bateri boleh bertahan selama 2 hingga ke 5 tahun. Dapat bertahan dua tahun setengah pun dah kira OK.

Antara salah satu faktor yang boleh mempengaruhi jangka hayat bateri ialah cuaca.

Ketika kenderaan berjalan, enjin sudah menghasilkan haba yang tinggi. Haba yang terlampau panas pada bateri akan meningkatkan penyejatan air pada sel bateri walaupun bateri tertutup dan ini mampu memendekkan jangka hayat bateri.

Kenderaan yang selalu dibiarkan di bawah cahaya matahari terik boleh menyebabkan bateri kong.

Ia menjadi punca kereta tak boleh start jika anda tidak ambil langkah penjagaan bateri terutama dalam keadaan cuaca yang sangat panas di Malaysia.

Panduan lengkap penjagaan kereta yang setiap orang patut tahu.
Panduan Lengkap Penjagaan Kereta

Berikut ialah tujuh tips bagi memanjangkan jangka hayat bateri:

Tujuh Tips untuk Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Tips #1: Hadkan Perjalanan Jarak Dekat

Memandu kereta anda dengan sekejap menghalang bateri daripada dicas sepenuhnya. Jadi, anda boleh mengekalkan kuasa bateri dengan memandu lebih kerap dan memandu untuk tempoh yang lebih lama.

Melalui cara ini, anda boleh meningkatkan ketahanan jangka hayat bateri dan mengelakkan bateri kong dengan cepat.

Namun begitu, jika anda jarang menggunakan kereta, anda boleh mempertimbangkan untuk melaburkan wang anda membeli pengecas bateri mudah alih.

Kelebihan pengecas mudah alih ini adalah ia boleh jump start bateri tanpa memerlukan kenderaan lain sekiranya kereta anda mati di tepi jalan. Hebat bukan?

Tips #2: Pastikan Bateri Dipasang Dengan Ketat

Cara pasang bateri yang betul memainkan peranan penting untuk memastikan bateri tahan lebih lama. Bateri yang tidak dipasang dengan betul dan ketat akan menyebabkan getaran.

Getaran pada bateri berpotensi untuk mengakibatkan kerosakan kepada komponen dalaman bateri dan menyebabkan litar pintas, seterusnya dapat mengurangkan jangka hayat bateri.

Adakah anda memeriksa terminal bateri anda dengan kerap?

Pastikan ianya diperiksa dengan kerap terutamanya jika anda sering memandu di jalan-jalan yang beralun untuk memastikan bateri dipasang dengan ketat dan ia berada di dalam pendakap pelekap dengan kedudukan yang betul.

Namun begitu, jangan melakukan kesilapan iaitu terlalu mengetatkan nat kekunci bateri kerana ia mungkin merosakkan bateri.

Terminal bateri yang dipasang dengan kemas dan ketat akan dapat mengekalkan ketahanan jangka hayat bateri kereta anda.

Tip #3: jangan Lupa Matikan Lampu Bila Keluar

Jika anda membiarkan lampu hadapan kereta dan lampu pintu kereta terpasang secara tidak sengaja boleh menyebabkan kerosakan yang teruk pada bateri dan memendekkan jangka hayat bateri.

Penggunaan lampu yang berpanjangan tanpa bateri dicas akan menyebabkan bateri kong.

Untuk mengelakkan anda lupa, tampal nota atau reminder pada papan pemuka kereta anda. Cara ini anda boleh menyedari apabila anda tidak mematikan lampu kenderaan.

Ingat, memasang lampu kereta dengan lama ketika kereta tidak hidup adalah antara penyebab bateri kong dan kereta tak boleh start. Ini penyebab jangka hayat bateri menjadi pendek.

Tips #4: Bersihkan Terminal Bateri Kereta

Terminal bateri akan terhakis dari masa ke semasa dan pastikan ianya sentiasa dibersihkan daripada pembentukan sisa-sisa dan karat. Ini langkah yang baik untuk panjangkan jangka hayat bateri.

Antara penjagaan bateri mudah ialah membersihkan terminal bateri dengan menggosok terminal dengan berus gigi yang dicelup dalam baking soda (serbuk penaik) bercampur dengan air.

Kemudian, bilas cucian tersebut dengan menggunakan semburan air sejuk dan kemudian mengelap permukaan terminal dengan kain bersih hingga kering.

Tips #5: Uji Bateri Dengan Kerap Untuk Mengetahui Jangka Hayat Bateri

Jika anda ingin memaksimumkan jangka hayat bateri anda, adalah penting untuk mengetahui keadaan bateri dan berapa lama bateri kereta boleh tahan.

Oleh itu, anda boleh menguji tahap voltan bateri output menggunakan penguji bateri untuk mengetahui bateri telah dijaga dengan baik ataupun telah tiba masa untuk ganti bateri baru.

Perkara ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya 3 atau 4 kali bagi setiap bateri untuk memastikan kereta tidak mati secara tiba-tiba kerana bateri kong.

Tips #6: Matikan Fungsi Alat Eletronik Ketika Kereta Tidak Berjalan

Ini adalah tips penjagaan bateri paling mudah untuk menjaga ketahanan jangka hayat bateri.

Matikan fungsi eletronik seperti radio dan penghawa dingin ketika kenderaan tidak berjalan. Ini dapat mengurangkan wear and tear pada kuasa bateri anda.

Selain itu dengan membiarkan enjin kereta hidup tanpa bergerak pada waktu yang lama boleh menyebabkan kereta tak boleh start dan bateri kong dengan lebih cepat.

Tips #7: Jaga Kereta Secara Menyeluruh

Kereta anda mempunyai komponen dan bahagian yang bekerja bersama-sama sedangkan kereta hanya ada satu bateri.

Oleh itu, penjagaan bateri yang betul sangat penting untuk memastikan jangka hayat bateri lebih panjang dan dapat mengekalkan prestasi kereta.

Jangan biarkan kereta anda tidak digunakan untuk tempoh yang panjang kerana ia akan mengurangkan jangka hayat bateri kerana bateri tidak dicas.

Jump Start Power Bank atau Car Power Bank

Sekarang ada power bank jump car starter yang boleh dari shopee.
CarCar jump starter power bank
Power bank jump starter harus ada bagi mengatasi kereta yang tidak boleh start.
Multifunction jump starter power bank

Car power bank charger yang terbaik di pasaran
Antara set car jumper power bank
Car jumper power bank sangat berguna jika kereta tak boleg start
Beg yang lengkap dengan set jump start battery

Menjadi satu trend sekarang orang membawa jump start power bank dalam kereta atau dalam beg anda – kata orang sediakan payung sebelum hujan.

Car jumper power bank bukan sahaja untuk kenderaan anda, malah boleh menolong orang ramai yang menunggu ketibaan anda membantu start kan kereta anda.

Anda boleh membelinya di shopee.

Klik: Jump Start Power Bank atau Car Power Bank

Sumber:

Artikel di atas telah diadaptasi dari artikel asal:
7 Tips Berguna untuk Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Belajar Dropship Dengan Shopee dan Kumoten

Tentang Rezeki – 12 Jenis Rezeki Yang Dijanjikan Allah Kepada Makhluk

Assalamualaikum dan selamat malam buat sahabat-sahabat ku semua. Sedikit pencerahan ilmu Allah tentang rezeki.

Tentang Rezeki Yang Telah Dijanjikan Allah
(12 Pintu-pintu Rezeki)

Ada 12 pintu rezeki walaupun pada hahikatnya semuanya dari Allah. Ini berdasarkan Al-Quran dan hadis sahih.
Ada 12 pintu rezeki yang patut kita tahu

1) Tentang Rezeki Yang Telah Dijamin

“Dan tidak ada sesuatu pun mahluk yang bergerak (bernyawa) di muka bumi melainkan semua nya dijamin rezekinya olih Allah…”
(Surah Hud 11 Ayat 6)

2) Tentang Rezeki Kerana Usaha

“Dan manusia hanya memperolihi apa yang dikerjakannya”
(Surah Al Najm 53 Ayat 39)

“Kemudian setelah selesai solat, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).”
(Al-Jumu’ah 62 Ayat 10)

3) Tentang Rezeki Kerana Bersyukur

“…sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu…”
(Surah Ibrahim 14 Ayat)

4) Rezeki Yang Tidak Terduga

“…barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar”.
(Surah At Thalaq 65 Ayat 2)

5) Rezeki Kerana Beristighfar

“maka aku katakan pada mereka: ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu’ (beristighfar) – sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun”.

“nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat”.
(Surah Nuh 71 Ayat 10 dan 11)

6) Rezeki Kerana Menikah

“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin maka Allah akan memampukan mereka dengan kurnia Nya. Dan Allah Maha luas (pemberiannya) lagi Maha Mengetahui”.
(Surah An-Nur : 32)

7) Rezeki Kerana Anak

“Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut kemiskinan. Kamilah yang akan memberi rezeki kepada mereka dan juga kepada mu……….”
(Surah Al Israa’ 17 Ayat 31)

8) Tentang Rezeki Kerana Bersedekah

“Barangsiapa yang mahu memberi pinjaman kepada Allah, pinjaman yang baik (menginfakkan hartanya ke jalan Allah), maka Allah akan melipat-gandakan pembayaran kepada nya dengan lipat-ganda yang banyaknya. Dan Allah yang menyempitkan dan melapangkan (rezeki) dan kepada Nya lah kamu di kembali kan”
(Surah Al Baqarah 2 Ayat 245)

9) Rezeki Kerana Suka Menyambungkan Silaturrahim

10) Rezeki Kerana Iman Dan Takwa

“Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) solat serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.”
(Al-Baqarah 2 Ayat 3)

11. Rezeki Kerana Pengorbanan Diri, Harta Dan Waktu Demi Urusan Keagamaan

12) Rezeki Kerana Istiqamah Membaca Al-Quran Dan Beramal Soleh (kerana Allah Semata-Mata)

Doa Ku

“Ya Allah, Ya Robb, yang Maha Kaya, izinkanlah kami mencari rezeki dengan keredaan Mu, lapangkanlah rezeki kami dari arah yg tidak disangka sangka dari rezeki yang halal dan penuh barakah. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi dan Pemilik semua pintu rezeki. Izinkan dan permudahkan semua sahabat-sahabat kami mencari dan beroleh rezeki dengan izin Mu. Kayakan mereka, lapangkan pintu-pintu rezekinya dan Kau jaohilah segala dosa-dosa mereka yang dengan nya bolih memendikkan rezeki-rezeki mereka. Aamiin Ya Rabbal Alamein”

Wallahu’alam.
Awang Mohammed
Kuala Lumpur.
1hb January 2017.
11.45 malam.

Nota: Semasa saya membuat semakan rambang ke atas akaun Facebook rakan-rakan saya, rupanya ada 5 orang yang saya jumpa telah meninggal dunia.

Saya dan tuan-tuan jika sudi bacakan Al-Fatihah dan sedekahkan pahala kepada mereka itu.

Salah seorang yang meninggal itu ialah arwah Awang Mohamed. Saya membelek Facebook beliau, dan terjumpa sebuah artikel beliau yang saya tajukkan dengan Tentang Rezeki – 12 Jenis Rezeki Yang Dijanjikan Allah

Saya copy paste tulisan beliau dengan sedikit editan. Semoga kebaikan dan ilmu yang diperolehi oleh pembaca memberi pahala dan kebaikan kepada roh Allahyarham Abdullah Mohammed

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Belajar Dropship Dengan Shopee dan Kumoten

Cara Buat Bisnes Deliveri Belajar Dari Orang Berpengalaman

Google Bisnes Saya Cara Buat Listing Percuma Ramai Tak Tahu

Cara terbaharu promote perniagaan online dengan Google Bisnes Saya
Bagaimana bisnes anda menawan Google dengan Google My Business

Ramai online marketer tak tahu gunakan Google Bisnes Saya untuk menawan laman web Google tanpa kos dan mudah pulak.

Cuba anda tengok macam mana Google Bisnes Saya pada bisnes Xgene Royale boleh menempatkan diri dan perniagaan secara berkesan dalam Google Search dan Google Maps.

Anda boleh integrate blog wordpress anda ke dalam Google My Business, dengan ini apabila upload artikel baru anda ke dalam alam maya, ia secara automatik mewujudkan satu link dalam Google My Business. Cantikkan?

Apa itu Google Bisnes Saya?

Google My Business bagi bisnes Xgene Royale

Dari rajah di atas, Google My Business ialah kemudahan listing atau penyenaraian percuma yang ditawarkan oleh Google bagi membolehkan anda menguruskan perniagaan anda di internet seperti Carian Google (Google Search) dan Peta Google (Google Maps).

Contoh di atas menunjukkan orang mencari ‘krim xgene royale’. Listing yang dipaparkan web-web yang menawarkan jualan produk Xgene. Manakala di sebelah kanan ialah listing saya produk Xgene Royale – lengkap dengan peta ke kedai saya, lokasi dan laman webnya.

Jika anda menggunakan komputer, profil bisnes anda akan nampak di sebelah kanan apabila ada orang mencari bisnes anda atau bisnes orang lain yang berkaitan dengan anda.

Jika anda menggunakan handphone, listing ini akan duduk teratas sekali dan boleh bersaing dengan iklan berbayar Google.

Google My Business amat mudah dibuat dan mengemaskini setiap masa. Cara ini ia amat mudahkan mendekatkan perniagaan anda kepada pelanggan.

Blog Percuma Google Bisnes Saya

Jika anda orang baru dalam perniagaan, anda jangan buang duit dan masa membina laman web perniagaan.

Google My Business bukan sahaja membolehkan menawan pasaran Google, malah ia menawarkan blog percuma. Tengok sini xgeneroyale.business.site.

Kelebihan Google My Business (GMB)

Pertama: Google My Business membolehkan bisnes anda terpapar dan Google Map dan carian Google.

Ke-2: GMB membolehkan orang ramai memberi komen atau review ke atas produk dan bisnes anda

Ke-3: Google Bisnes Saya membolehkan anda memahami perjalanan bisnes anda dan memperbaiki mutu paparan perniagaan

Ke-4: Anda boleh membina beberapa Google My Business berdasarkan produk anda.

Ke-5: Setiap Google My Business anda diberi satu laman web percuma. Anda yang baru memulakan perniagaan online elok sangat menggunakan kemudahan Google ini.

Ke-5: Jika anda ada blog wordpress, anda boleh integrate posting-posting anda ke dalam Google My Business. Jadi anda tak perlu buat kerja dua kali.

Sebarang pertanyaan sila gunakan ruangan komen.

Google My Business Blog Rahaman

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

Belajar Bisnes Dropship Dengan Shopee dan Kumoten Tanpa Berkursus

Rahsia orang boleh jual beribu-barang dengan satu pembekal dropship sahaja!

Artikel ini menjelaskan konsep asas bagaimana anda belajar dropship dengan shopee dan kumoten
Cara buat bisnes dropship yang boleh buat hidup mewah

Ramai tak tahu kita boleh belajar dropship dengan cepat dan mudah dengan Shopee dan Kumoten.

Saya sendiri berpengalaman membuat dropship dengan Shopee. Saya tak pernah hadir kursus dropship sebab konsep dropship amat mudah.

Tapi saya akan cerita cara belajar dropship dengan shopee dalam artikel ini.

Cabaran besar dalam dropship ialah macam mana kita boleh buat banyak duit dengan masa yang paling minima. Ini kerana kalau jual benda kecik-kecik dan banyak memang leceh, untung pun tidak berapa sen.

Tapi pernah tak anda nampak, ada peniaga di shopee boleh jual hingga dan beribu-ribu produk.

Adakah anda tahu Shopee benarkan seseorang itu sehingga 10,000 barang. Tak logik kan? Itu belum kira masa bila nak cari pembekal dan nak layan customer dan bila nak pos barang.

Macam Mana Belajar Dropship Dengan Shopee?

Kelebihan belajar dropship dengan Shopee ialah anda tak perlu daftar perniagaan. Jika anda sudah jadi pembeli, anda boleh jadi penjual tanpa perlu buka akaun baru – kan mudah bagi orang nak dropship!

Dengan Shopee, anda boleh belajar buat dan buat dropship tanpa perlu membazir masa ambil order, bungkus barang, wasap bayaran dan pos.

Sekarang zaman IT, dropship pun dah boleh buat secara automatik. Jom saya tunjukkan asasnya.

Belajar Buat Dropship Shopee – Kumoten

Tiga langkah kena tahu belajar buat dropship dengan Shopee
Belajar dropship dengan Shopee-Kumoten

Bila anda belajar dropship dengan Shopee anda mesti register dengan dua syarikat, iaitu Shopee dan Kumoten.

Siapa itu Shopee? Shopee ibarat Mid Valley iaitu tempat orang membeli barang.

Siapa itu Kumoten? Kumoten ialah syarikat pembekal barang kepada anda.

Bila anda sudah register dengan Shopee dan Kumoten, bermakna anda akan menjual barang di Shopee dan anda juga agen dropship kepada Kumoten atau dipanggil dropshipper.

Langkah Pertama: ‘Kahwinkan’ Shopee Dengan Kumoten

Dalam bahasa IT kahwinkan itu dipanggil integrate. Jadi sistem IT dengan sistem IT boleh bercakap satu sama lain.

Apa yang anda arahkan nanti, Shopee dan Kumoten boleh faham.

Langkah Kedua: Memilih Produk Di Kumoten

Sebelum anda nak memilih produk di Kumoten, lebih baik anda tengok di Shopee barang apa ada di Shopee. Ini kerana apa yang dijual di Shopee kebanyakan dibekalkan oleh Kumoten.

Bila kita di depan komputer kita ibarat membuka dua kedai serentak: Shopee dan Kumoten.

Langkah Ketiga: Memindahkan Barang Dari Kumoten Kepada Shopee

Pada portal Kumoten, anda hanya perlu tandakan seberapa nama barang yang hendak dipindahkan kepada portal jualan anda di Shopee.

Setelah anda memilih barang dari Kumoten, anda boleh memindahkan (macam upload) barang anda ke Shopee dengan menekan butang-butang tertentu. Proses ini dipanggil sync.

Setelah anda memindahkan barang ke Shopee, anda boleh refresh skrin Shopee, dan anda akan dapati senarai barang untuk dibeli oleh pembeli. Nama barang, foto sudah ada disiapkan dalam Shopee. Senangkan?

Proses Jualan Dropship Automasi

Proses dropship daripada pembeli sehingga penjual dapat bayaran jualan.
Dropship secara automasi dari pembelian hingga menerima bayaran dari Shopee

Dari rajah di atas menunjukkan proses jualan adalah secara automatik dan anda boleh relaks tanpa memikirkan nak bungkus barang, nak pos dan tunggu bayaran dari pembeli. Tengok proses di atas:

Proses Pertama – pembeli memilih barang dan membuat order

Proses Ke-2 – pesanan pembeli secara automatik dihantar ke Kumoten

Proses Ke-3 – anda membayar kos produk kepada Kumoten

Proses Ke-4 – Kumoten menghantar barang kepada pelanggan

Proses Ke-5 – Setelah pembeli mengesahkan penerimaan barang, Shopee akan membayar harga jualan ke akaun anda di Shopee. Anda boleh mengarahkan Shopee membayar pendapatan jualan ke bank anda. Menarik kan?

Enam Kebaikan Dropship Shopee – Kumoten

Enam kebaikan membuat bisnes dropship dengan Shopee
Kebaikan Dropship di Shopee

Dari jadual di atas, ada 6 kebaikan anda buat droship dengan Shopee iaitu:

Pertama: Pesanan secara automatik – Anda tak perlu ambik kesah untuk copy paste pesanan pembeli.

Ke-2: Nombor tracking – anda tak perlu nak tulis dan hantar nombor tracking order kepada pembeli. Semua sistem akan lakukan.

Ke-3: Fokus kepada pemasaran dan jualan – anda hanya mencari pembeli sahaja kerana kerja pesanan, pembungkusan dan pembayaran diuruskan secara automatik antara Shopee dengan Kumoten.

Ke-4: Baki stok diurus secara automatik – anda tak perlu kira berapa baki stok yang ada dalam tangan setelah banyak jualan.

Ke-5: Tidak ada minimum jualan – anda tidak dikenakan syarat berapa banyak anda kena jual. Satu pun boleh jual.

Ke-6: Pelanggan tak tahu pun Kumoten – Walaupun barang itu dipos oleh Kumoten, tetapi pelanggan tak tahu kerana takda cop Kumoten pada barang. Yang mereka tahu hanya shopping di Shopee. Menarik kan?

Dapatkan Panduan Lengkap Belajar Dropship Dengan Shopee

Artikel ini hanya memberi konsep dan pendedahan am yang boleh membuka minda untuk belajar dropship secara praktikal.

Banyak lagi anda kena belajar dropship seperti asas pemilihan barang, penggunaan baucer diskaun, free shipping, pemilihan courier service yang disyorkan oleh Shopee/Kumoten, cara tambah barang dropship, deposit dengan Shopee/Kumoten, cara menyusun nama barang dalam kedai anda di Shopee dan sebagainya.

Saya cadangkan anda membeli Buku Panduan Shopee kerana ia bukan sahaja mengajar cara menjual di Shopee malah mengajar buat bisnes dropship dengan Kumoten.

Dapatkan panduan ebook percuma dahulu. Klik sini:

Saya Nak Belajar Buat Dropship Dengan Shopee

Pautan:

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

13 Sebab Orang Bisnes Online Dari Rumah Dengan Shopee

Hilangkan Sakit Pinggang Dengan Sapu Krim Doxtecream Terbaik

Dapat ubat yang boleh kurangkan sakit pun dah bagus…

Kali ini saya nak cerita seorang pelanggan saya sudah beberapa kali membeli Doxtecream kerana sakit pinggang.

Selalu Angkat Tong Gas Kena Sakit Pinggang

En Ali ini seorang pekerja kedai runcit dan banyak membuat kerja berat. Antara tugasnya ialah memikul tong gas ke rumah pangsa setinggi lima tingkat yang memang takda lif.

Beliau akan mengalami sakit pinggang terutama sebelah kiri bila angkat barang berat.

Beliau mula mengalami sakit pinggang terutama sebelah kiri sejak enam bulan lepas terutama bila buat kerja berat.

Tetapi, beliau belum pergi jumpa doktor kerana malas dan rasa tak serious sangat.

Pada awal tahun 2020, beliau membeli sebotol krim Doxtecream daripada saya.

Testimoni En Ali sakit pinggang kurang setelah gunakan Doxtecream
Testimoni – wasap saya dengan En Ali mengenai pengalaman menggunakan krim Doxtecream untuk hilangkan sakit pinggangnya.

Mengikut En. Ali, beliau akan menyapukan krim ini pada waktu sebelum tidur.

Pada keesokan harinya, pinggang beliau berasa lega dan boleh pergi kerja macam biasa.

Selepas sebulan dua, beliau terus membeli dari saya kerana krim ini sangat membantu dalam menghilangkan sakit pinggangnya.

Produk Doxtecream Sesuai Sakit Pinggang

Doxtecream mampu meredakan sakit pinggang kanan atau sakit pinggang kiri
Krim sakit lutut Doxtecream

Doxtecream ialah produk Malaysia dan mendapat kelulusan KKM. Krim ini selamat disapu pada kulit kerana ia dihasilkan dari bahan semula jadi iaitu ekstrak daun ketumpang air dan rerama hijau.

Produk ini sudah 4 tahun di pasaran. Doxtecream ialah produk hasil penyelidikan syarikat tempatan dan sebuah institut pengajian tinggi tempatan.

Cara Guna Krim Doxtecream

Cara guna Doxtecream ialag dengan memicit pada bahagian atasnya.
Picit di bahagian atas untuk keluarkan krim Doxtecream

– Untuk mengeluarkan krim Doxtecream, tekan dan picit beberapa kali botol Doxtecream.

– Letakkan cecair krim Doxtecream di atas tapak tangan.

– Sapukan krim tersebut pada bahagian pinggang yang sakit itu. Rasanya sejuk dan nyaman.

Video Cara Guna dan Sapu Krim Doxtecream

Penerangan lanjut produk Doxtecream dan cara membelinya sila layari di sini:

Cara Mengurang dan Menghilangkan Sakit Sendi dan Lutut Dengan Bahan Tradisonal

Ada Yang Sakit Pinggang Dan Susah Nak Bergerak dan Bekerja?

Cara Order Krim Doxtecream

Mereka yang sakit dan sengal pinggang boleh mendapatkan stok Doxtecream daripada saya.

Harga: RM90.00
Pos laju & kendalian: RM9.00
Jumlah: RM99

Untuk order klik sini untuk wasap: Saya Nak Order Krim Doxtecream

Atau hubungi saya Rahaman 0133661242 atau abdrahaman@gmail.com

Sakit Lutut Kanan Macam Mana Nak Pergi Umrah?

Sakit Lutut Ketika Solat, Ada Ubat?

Cara Mengurang dan Menghilangkan Sakit Sendi dan Lutut Dengan Bahan Tradisonal

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini

Pengertian Hibah Mutlak, Hibah Amanah – Mana Terbaik Dan Berkesan?

Satu daripada cara nak bagi harta kat seseorang semasa hidup…

Pengertian hibah mutlak tak sama dengan hibah amanah. Adanya unsur amanah dalam proses pindah milik.
Tentu seronok anak dapat hibah kebun durian masa bapa masih hidup. Tak lah berebut harta pusaka kemudian hari. Durian tengah mahal pula.

Ramai yang kurang jelas pengertian hibah mutlak dan bezanya dengan hibah amanah walaupun pada asasnya kedua hibah ini ialah pemberian dari pemberi hibah kepada penerima hibah.

Jom kita lihat pengertian hibah mutlak itu dulu kerana semua orang tahu.

Pengertian Hibah Mutlak

Pengertian hibah mutlak ialah pemberian terus atau serta merta dari pemberi hibah kepada penerima hibah.

Sebagai contohnya, seorang anak menghadiahkan sebuah jam tangan kepada bapanya.

Dalam contoh lain, seorang bapa memberi sebidang tanah kepada anaknya dan pergi ke pejabat tanah untuk memindah milik tanah itu.

Kedua-dua contoh di atas ialah hibah mutlak. Pengertian hibah melibatkan empat rukun (syarat) iaitu :

  1. Pemberi hibah
  2. Penerima hibah
  3. Harta atau benda yang dihibahkan (diberikan)
  4. Ijab dan kabul – iaitu ada pihak yang menawar dan ada pihak yang menerimanya.

Implikasi Hibah Mutlak – Pengertian Pemberian Terus

Hibah mutlak ini kesannya serta merta ke atas pemilikan harta itu.

Dalam contoh di atas, apabila si bapa menandatangi borang pindah milik bagi memberi harta itu kepada anaknya, maka anak itu terus mendapat harta itu serta merta tanpa sebarang halangan atau syarat.

Begitu juga pemberi hibah (bapa) ia tidak ada hak ke atas harta itu termasuk faedah-faedah dari harta itu. Jika tanah itu kebun durian, maka bapa itu tidak ada hak ke atas hasil kebun selepas memberi kepada anaknya itu.

Pengertian Hibah Amanah

Macam saya sebut pada permulaan, hibah mutlak dan hibah amanah pada asasnya punya pengertian yang sama – iaitu pemberian daripada seorang kepada seorang.

Yang bezanya ialah hibah amanah ini ada unsur amanah sebelum harta itu bertukar milik daripada pemilik kepada penerima harta hibah.

Bagaimana Deklarasi Hibah Berfungsi

Dalam membuat hibah amanah kita memerlukan dua benda penting, iaitu syarikat amanah dan dokumen Deklarasi Hibah. Pemberi hibah dan penerima sudah tentulah pihak berkepentingan dalam hibah amanah.

Melalui dokumen Deklarasi Hibah, pemberi hibah mengistiharkan ia bersetuju memberi hartanya kepada penerima hibah dan membuat pindah milik harta dibuat selepas kematiannya. Ini kerana pemberi hibah masih pemilik sebenar (legal owner) hartanya itu.

Sepanjang tempoh Deklarasi Hibah itu, pemberi hibah kita panggil pemegang amanah utama, penerima hibah kita panggil benefisiari dan syarikat amanah dipanggil pemegang amanah ganti.

Dalam tempoh Deklarasi Hibah itu, pemilik menjaga hartanya itu atas kapasiti pemegang amanah utama.

Apabila pemilik (pemegang amanah utama) meninggal, pemegang amanah ganti iaitu syarikat amanah akan mengambil alih tanggungjawap pemegang amanah.

Dan seperti yang dinyatakan dalam Deklarasi Hibah dan kuasa yang ada pada syarikat amanah, syarikat amanah ini akan memindah milik harta ini kepada benefisiari yang akan menjadi pemilik baru.

Jadi ini bertepatan dengan pengistiharan pemilik asal memberikan hartanya kepada pihak yang beliau mahukan.

Apa Dia Kekuatan Hibah Amanah Yang Wajib Kita Tahu

Orang yang membuat hibah amanah ini kebanyakannya mahu harta dibahagikan semasa hidup lagi walaupun syarikat amanah akan memindahkan harta kepada penerima hibah selepas kematiannya.

Ini kerana proses pemindahan harta hibah tidak ada kaitan dengan pentadbiran harta pusaka harta yang lain.

Proses pembahagian harta pusaka mungkin makan masa 6 bulan hingga 2 tahun kerana ia melibatkan kerjasama dan persetujuan semua waris, belum kira mereka yang ada dua atau tiga keluarga melalui perkahwinan.

Semoga artikel ini dapa meningkatkan kefahaman akan pengertian hibah.

Hubungi Perancang Harta as-Salihin Trustee Berhad

Sekiranya pembaca ingin mendapatkan penjelasan mengenai pengertian hibah amanah dengan as-Salihin Trustee Berhad, sila hubungi saya:

Abd Rahaman Rasid
Perancang Harta
as-Salihin Trustee Bhd
013-366 1242 atau abdrahaman@gmail.com

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Membuat Wasiat – Tujuh Kebaikan Anda Patut Tahu

Bagaimana Perjanjian Harta Sepencarian Disediakan?

Klikjer Affiliate – Kenapa 1% Usahawan Yang Berjaya Bisnes Affiliate?

Daftar affiliate marketing dengan klikjer bagi menjana komisen yang lumayan.
Kenapa 99% gagal dalam affiliate Klikjer? Baca habis dulu…

Adakah anda tahu hanya 1 peratus yang menceburi klikjer affiliate yang berjaya menjana komisen? Kenapa? Baca tulisan saya ini hingga habis.

Klikjer.com telah ditubuhkan pada tahun 2009. Ia salah sebuah bisnes affliate yang top dan terkenal di Malaysia. Bayaran komisyennya cepat setiap bulan.

Ini bermakna hingga tahun 2020, sudah 11 tahun klikjer beroperasi.

Sepanjang 11 tahun ini, 20,000 orang telah mendaftar sebagai affiliate klikjer dan jumlah komisen yang klikjer telah bayar kepada agen affiliate ialah hampir RM800,000. Wow!

Lihat bukti di bawah.

Klikjer Affiliate -RM802,000 Bayaran Komisyen

Bisnes affiliate boleh menjana komisyen yang lumayan. Elok sertai klikjer affiliate.
Sumber: Klikjer.com – Pendapatan affiliate Klikje.com

Malangnya, dari jumlah 20,000 orang yang mendaftar sebagai agen affiliate klikjer, hanya 200 orang sahaja yang berjaya memperolehi komisen setiap bulan. Hanya 1% sahaja yang boleh menjana komisyen!

99% lagi gagal menjana jualan yang bermakna gagal memperolehi komisen.

Antara sebab utama kegagalannya ialah tiada ILMU serta KEMAHIRAN yang betul di dalam perniagaan affiliate.

Mungkin sebab mereka tidak tahu di mana mahu belajar ilmu bisnes affiliate ini.

Jadi, saya ada satu berita baik bagi anda yang ingin mendalami ilmu berkaitan ‘affiliate marketing’.

Affiliate Kickstart – Panduan Affiliate – Pelaburan Berbaloi

Tuan Muaz Hadi dari Tim Infokerjaya, telah menghasilkan sebuah panduan untuk affiliate yang bertajuk  ‘Affiliate Kickstart’

Ebook affiliate yang boleh dijadikan panduan untuk berjaya dalam pemasaran affiliate.
Ebook affiliate – Affiliate Kickstart

Panduan ini sebenarnya untuk affiliate-affiliate under Tim Infokerjaya.

Namun begitu, setelah diteliti isi kandungan panduan ini, saya dapati segala ilmu dan tips yang terkandung di dalamnya sangat sesuai dan boleh dipraktikkan untuk mempromosikan sebarang produk affiliate di Malaysia dan luar negara.

Asasnya ia adalah ilmu ‘core’ yang perlu diketahui dan dipelari oleh sesiapa sahaja yang mahu menjadi affiliate berjaya.

Jadi, saya amat menyokong anda dapatkan panduan ini. Saya sendiri sudah memiliki dan sangat bertuah memiliki panduan bisnes affiliate ini.

Saya yakin anda tidak akan menyesal memilikinya. Ia adalah panduan yang dapat memberi ILMU dan berkongsi KEMAHIRAN dalam bisnes affiliate.

Harganya pun tidaklah mahal.

Hanya RM25 sahaja! Ya! RM25 sahaja. Ia satu pelaburan bukannya perbelanjaan.

Boleh klik butang dibawah untuk dapatkan panduan ‘Affiliate Kickstart’ ini!

Saya Nak Ilmu Affiliate Sekarang Juga Sebelum Orang Lain Tahu

Tujuh Kebaikan Membuat Wasiat Anda Patut Tahu

13 Rukun Solat Fardhu – Qauli – Fikli – Qalbi Wajib Anda Tahu

Ada 17 perkara masa solat anda wajib tahu

Sila pastikan anak cucu kita tahu 13 rukun solat
Ajarkan anak berdoa untuk ibu-bapa selepas solat

Ada 13 rukun solat fardhu orang Islam wajib tahu. 13 rukun ini dipecah kepada 3, iaitu:

Rukun Qauli – Rukun pertuturan. Letaknya dibibir. Ia wajib dibaca dan didengar ditelinga sendiri.

Rukun Fikli – Rukun perbuatan. Ia melibatkan pergerakan anggota badan.

Rukun Qalbi – Rukun yang melibatkan hati. Letaknya di hati. Ia wajib disedari.

Rukun Solat Qauli (Pertuturan) – Ada 5 Rukun

Pertama: Takbiratul Ihram – Menyebut “Allahuakbar” pada permulaan solat

Ke-2: Surah Al-Fatihah – Membaca dan didengari

K3-3: Tahayat Akhir – Membaca ketika duduk pada tahaya akhir

Ke-4: Selawat Ke Atas Nabi Muhammad s.a.w – Membacanya ketika selepas membaca tahayat akhir

Ke-5: Salam Pertama – Membacanya selepas tahayat akhir.

Rukun Solat Fikli (Perbuatan) Ada 6 Rukun

Pertama: Berdiri – Bermaksud berdiri tegak

Ke-2: Rukuk – membongkok 90 darjah

Ke-3: Iktidal – iaitu berdiri semula selepas rukuk

Ke-4: Sujud – dua kali pada setiap rakaat

Ke-5: Duduk antara dua sujud

Ke-6: Duduk semasa tahayat akhir

Rukun Solat Qalbi (Di hati) Ada 2 Rukun

Pertama: Niat nak mengerjakan solat pada permulaan solat

Ke-2: Tertib – Hati mengetahui susunan rukun semasa solat dan mengerjakan mengikut susunan – yang dahulu, didahulukan; yang kemudian di kemudiankan.

Video Rukun Solat Fardhu – Ustaz Harun Din

Tumaninah Dalam Rukun Solat

Tumaninah ertinya diam sekejap dan sekadar membaca tasbih yang biasa diajar.

Ada 4 rukun fikli wajib buat tamaninah, iaitu:

Pertama: Rukuk serta tamaninah

Ke-2: Iktidal serta tamaninah

K3-3: Sujud serta tamaninah

Ke-4: Duduk antara dua sujud serta tamaninah.

Kesimpulan: Semasa Solat Ada 17 Wajib Kita Lakukan

  • 13 rukun solat + 4 tamaninah = 17

Dalil Wajib Solat

Ada banyak dalil dalam Al-Quran yang memajibkan solat, iaitu di antaranya bermaksud:

“Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan solat serta membelanjakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.”

(Al-Baqarah 2:3) 

Dalil Cara Solat Yang Betul

Dalam Al-Quran hanya ada kewajipan bersolat. Tidak ada cara bersolat.

Bagaimanapun, cara solat hendaklah mengikut Baginda Nabi Muhammad s.a.w bersolat, iaitu seperti hadis beliau:

“Solatlah kamu sebagaimana kamu melihat aku solat.”

(HR. Al-Bukhari no. 628, 7246 dan Muslim no. 1533)

cara khusyuk dalam solat fardhu, dapatkan caranya hari ini.

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Pautan

Maksud Faraid Ramai Yang Tak Tahu

Cara Membuat Wasiat Dengan Syarikat Amanah As-Salihin Trustee Bhd

Tafsir Ibnu Katsir – Kitab Tafsiran Al Quran Terbaik Dan Top di Malaysia

Kitab luar biasa – tiga dalam satu – Al-Quran, terjemahan dan tafsiran

Tafsir Ibnu Katsir sebuah kita al-Quran yang mengandungi terjemahan dan tafsiran
Tafsir Ibnu Katsir

Sedang mencari sebuah kitab Tafsir Ibnu Katsir?

Kitab Tafsir Ibnu Katsir ialah sebuah kitab Al-Quran yang lengkap dan terbaik .dalam dunia pentafsiran Al-Quran.

Saya selalu merujuk kepada kitab ini apabila mahu memahami maksud ayat Al-Quran yang menarik minat saya.

Sebagai contoh, tafsiran surah Al-Fatihah sahaja, ada terdapat 48 muka surat dari Jilid 1 Kitab ini.

Apabila membeli kitab tafsiran di pasaran kita kena peka terhadap pentafsir yang tidak dikenali. Kecuali, mereka merujuk kepada tafsiran Ibnu Katsir dan pentaksir al-Quran yang termasyur.

Juga, dilarang mentafsir al-Quran tanpa ilmu sebagaimana yang dijelaskan oleh Ibnu Katsir dalam kitab di atas, iaitu:

Di larang kita mentaksir al-Quran dengan menggunakan pendapat.
Sumber: Taksir Ibnu Katsir, Jilid 1, Muqaddimah, m.s xxxv

Apa Itu Kitab Tafsir Ibnu Katsir?

Tafsir Ibnu Katsir ialah sebuah kitab Al-Quran, terjemahan dan tafsiran. Ia sebuah kitab tafsir yang agung di dunia Islam yang telah ditulis oleh Ibnu Katsir 700 tahun dahulu.

Kitab ini telah digunakan oleh cendiakawan, para ilmuan, para ulama, ahli pentafsir al-Quran di seluruh dunia.

Banyak kitab tafsiran yang berada di pasaran sebenarnya merujuk kepada kitab Ibnu Katsir ini.

Ibnu Katsir ialah pengarang kitab di atas. Beliau dilahirkan pada 700 H dan meninggal pada 774 H.

Keagungan Kitab Tafsir Ibnu Katsir

Ibnu Katsir menyusun tafsiran al-Quran mengikut kaedah yang lurus, sahih dan tepat iaitu:

1. Sebuah kitab tafsiran dimana al-Quran mentafsir ayat al-Quran

2. Tafsiran al-Quran berdasarkan hadis Nabi s.a.w.

3. Sebuah kitab tafsiran al-Quran berdasarkan pendapat sahabat Nabi Muhammad s.a.w

4. Tafsiran al-Quran berdasarkan pendapat alim ulama yang hidup semasa sahabat Nabi s.a.w.

Mengapa Tafsir Ibnu Katsir Terkenal ?

1. Kepakaran Ibnu Katsir – Beliau seorang ulama mahir dalam pelbagai bidang ugama dalam abad ke-8H. Bidang yang ditekuninya ialah al-Quran.

Beliau seorang al-Hafiz, seorang ahli hadis yang menghafal beribu-ribu hadis Nabi s.a.w.

Ibnu Katsir juga seorang yang banyak menulis dan antara kitabnya ialah al-Bidaayah wan Nihaayah.

2. Cara Penulisan Mudah. Gaya penulisan Ibnu Katsir (Ibnu Kathir) adalah sahih, tepat dan lurus. Ini kerana penafsirannya berasaskan kepada penafsiran al-Quran dengan al-Quran; penafsiran al-Quran dengan hadis; penafsiran al-Quran dengan pendapat sahabat Nabi s.a.w; dan penafsiran al-Quran dengan pendapat para ulama yang hidup semasa sahabat-sahabat Nabi s.a.w.

3. Pemahaman Yang Cemerlang Dalam ‘Aqidah Islam. Ibnu Kathir seorang ahli sunnah wal Jama’ah yang handal dalam aqidah, ibadah dan akhlak.

4. Penafsiran Umum dan Murni. Kitab Ibnu Katsir hanya menjelaskan maksud firman Allah dan bersifat umum. Ia adalah langkah terdekat bagi mencari maksud firman Allah.

5. Ketepatan dan Ketelitian Tafsiran. Tafsir Ibnu Katsir menjadikan ia sebuah kitab tafsiran yang menjadi rujukan bagi kebanyakan kitab tafsir di pasaran.

Kitab ini dikaji oleh semua umat Islam di seluruh dunia dari masa ke masa.

Apa Penghargaan Pembeli Terhadap Kitab Tafsiran Ibnu Katsir

1. Hjh Rahimah Mustafa – Kubang Kerian, Kelantan

Gaya bahasa kitab ini mudah difahami dan ayatnya ringkas.
Hjh Rahimah Mustafa – Kubang Kerian, Kelantan

2. Mohd Roslan Che Hussin – Temangan, Kelantan

Tafsir Ibnu Katsir sebuah kitab yang terbaik, penuh hikmah serta mudah difahami
Mohd Roslan Che Hussin – Temangan, Kelantan

3.Hj Azmi Ismail – Tanah Merah, Kelantan

Kitab tafsir al-quran Ibnu Katsir yang kupasannya meluas dan disertakan dengan dalil hadis Nabi saw
Hj Azmi Ismail – Tanah Merah, Kelantan

Kitab Tafsiran Ibnu Katsir

Penerbit: Pustaka Imam Asy-Syafi, Jakarta, Indonesia

Kelulusan: Kelulusan Majelis Ulama Indonesia (Lihat Sijil)

Bahasa: Bahasa Indonesia dengan 80% seperti Bahasa Melayu

Bilangan Kitab: 10 buah jilid yang merangkumi 30 juzuk al-Quran.

Tafsir Ibnu Katsir kitab tafsir al Quran telah dapat kelulusan Majelis Ulama Indonesia
Surat kelulusan Kitab Ibnu Katsir dari Kerajaan Indonesia

Harga Kitab Ibnu Katsir

Harga: RM750 (10 Jilid)

Jumlah Kos 10 Jilid Kitab Tafsir Ibnu Katsir

– SemenanjungRM800 (RM750+RM50)

Cara Memesan Kitab Ini

Bank in/Pemindahan Wang ke Abd Rahaman Rasid

Hantar bukti kemasukan wang kepada 013 366 1242 (whatsapp) atau email kepada abdrahaman@gmail.com

Kami akan membuat pengesahan pesanan dan bayaran

Kitab akan dipos dalam masa 24 jam selepas pengesahan (tertakluk kepada keadaan musim Covid-19 ini)

No Akaun:

– Abd Rahaman Rasid – Maybank – 1141 0524 8789
– Abd Rahaman Rasid – CIMB – 8000 7866 60

Pertanyaan: Abd Rahaman Rasid – 013 366 1242 atau email: abdrahaman@gmail.com

Pengedar Berdaftar

Abd Rahaman Rasid (Tel: 013 366 1242)
5 Jalan Budiman 13
Taman Mulia, Bandar Tun Razak
56000 Kuala Lumpur

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Tafsir Ibnu Katsir Sebuah Kitab Tafsiran Al-Quran Yang Lengkap Dan Hebat

Maksud Faraid Ramai Yang Tak Tahu

Tafsir Al Quran Terbaik – Kitab Ibnu Katsir Tulisan Rumi Mudah Difahami

Kitab luar biasa – tiga dalam satu – Al-Quran, terjemahan dan tafsiran

Sebuah kita al-Quran yang mengandungi terjemahan dan tafsiran
Kitab Tafsir Al-Quran Ibnu Katsir – Ada 10 Jilid
Nota: Ini model lama. Model Baru tengah dapatkan daripada pengeluar. Isi kandungan sama sahaja.

Sedang mencari sebuah kitab tafsir tafsir Al Quran yang terbaik di pasaran dan diiktiraf?

Kitab Tafsir Ibnu Katsir ialah sebuah kitab Al-Quran yang lengkap dan terbaik. Ia merupakan salah sebuah ibu kepada kitab tafsir yang banyak di pasaran.

Saya sendiri menggunakan kitab ini apabila bertemu ayat-ayat Al-Quran yang menarik minat saya kerana ia sebuah kitab Al-Quran, terjemahan dan tafsiran mengikut ayat dan surah.

Sebagai contoh, tafsiran surah Al-Fatihah sahaja mengambil 48 muka surat dari Jilid 1 Kitab ini.

Kita kena juga kena berhati-hati apabila membeli kitab tafsiran di pasaran terutama pentafsir yang tidak dikenali kecuali mereka merujuk kepada tafsiran Ibnu Katsir dan pentaksir al-Quran yang termasyur dalam dunia Islam.

Saya pun nak bawa perhatian tuan akan catatan Ibnu Katsir mengenai tafsiran.

Kita pula ditegah mentafsir al-Quran tanpa ilmu sebagaimana yang dijelaskan oleh Ibnu Katsir dalam kitabnya, Tafsir Ilmu Katsir, iaitu:

Di larang mentaksir al-Quran dengan menggunakan pendapat.
Sumber: Taksir Ibnu Katsir, Jilid 1, Muqaddimah, m.s xxxv

Apa Itu Kitab Tafsir Al Quran Ibnu Katsir?

Tafsir Ibnu Katsir ialah sebuah kitab Al-Quran, terjemahan dan tafsiran. Ia sebuah kitab tafsir yang agung dan tersohor di dunia Islam yang telah ditulis oleh Ibnu Katsir 700 tahun dahulu.

Kitab ini telah digunakan oleh cendiakawan, para ilmuan, para ulama, ahli pentafsir al-Quran di seluruh dunia.

Malah banyak kitab tafsir yang berada di pasaran sebenarnya merujuk kepada tafsir Tafsir Ibnu Katsir.

Siapa Dia Ibnu Katsir?

Ibnu Katsir ialah pengarang kitab Tafsir Ibnu Katsir. Ibnu Katsir atau nama sebenarnya Imaduddin Abu al-Fida’ Isma’il bin ‘Umar bin Katsir ad-Dimasyqi al-Qurasyi asy-Syafi’e.

Beliau dilahirkan pada 700 H dan meninggal pada 774 H.

Kelebihan Kitab Tafsiran Al Quran Tafsir Ibnu Katsir

Ibnu Katsir menyusun tafsiran al-Quran mengikut kaedah yang lurus, sahih dan tepat iaitu:

1. Penafsiran al-Quran dengan al-Quran

2. Penafsiran al-Quran berdasarkan hadis Nabi s.a.w.

3. Penafsiran al-Quran berdasarkan pendapat sahabat Nabi Muhammad s.a.w

4. Penafsiran al-Quran berdasarkan pendapat alim ulama yang hidup semasa sahabat Nabi s.a.w.

Mengapa Kitab Tafsir Al Quran Ibnu Katsir Terkenal Di Dunia Islam?

1. Kepakaran Penulisnya – Ibnu Katsir (dieja juga dengan Ibnu Kathir) ialah seorang ulama mahir dalam pelbagai bidang ugama dalam abad ke-8H. Bidang yang ditekuninya ialah al-Quran.

Beliau seorang al-Hafiz, seorang ahli hadis yang menghafal beribu-ribu hadis Nabi s.a.w.

Ibnu Katsir juga seorang penulis produktif dan antara kitabnya ialah al-Bidaayah wan Nihaayah.

2. Gaya Penulisan Mudah – Gaya penulisan Ibnu Katsir (Ibnu Kathir) adalah sahih, tepat dan lurus kerana penaksirannya berasaskan kepada penafsiran al-Quran dengan al-Quran; penafsiran al-Quran dengan hadis; penafsiran al-Quran dengan pendapat sahabat Nabi s.a.w; dan penafsiran al-Quran dengan pendapat para ulama yang hidup semasa sahabat-sahabat Nabi s.a.w.

3. Pemahaman Yang Cemerlang Dalam ‘Aqidah Islam – Ibnu Kathir seorang ahli sunnah wal Jama’ah yang handal dalam aqidah, ibadah dan akhlak.

4. Penafsiran Umum dan Murni – Kitab tafsir Ibnu Katsir (Ibnu Kathir) ini hanya menjelaskan maksud firman Allah dan bersifat umum dan ia langkah terdekat bagi mencari maksud firman Allah.

5. Ketepatan dan Kecermatan Tafsir – Tafsir Ibnu Katsir menjadikan ia sebuah kitab tafsir yang menjadi rujukan bagi hampir semua kitab tafsir yang ada. Kitab ini dikaji oleh semua umat Islam di seluruh dunia dari masa ke masa.

Apa Kata Pembeli Kitab Tafsir Al Quran Ibn Katsir

1. Hj Azmi Ismail – Tanah Merah, Kelantan

Tidak banyak kedai buku yang menjual kitab tafsir ini
Hj Azmi Ismail – Tanah Merah, Kelantan

2. Hjh Rahimah Mustafa – Kubang Kerian, Kelantan

Gaya bahasa kitab tafsir ini mudah difahami dan ayat ringkas.
Hjh Rahimah Mustafa – Kubang Kerian, Kelantan

3. Mohd Roslan Che Hussin – Temangan, Kelantan

Kitab tafsir Ibnu Katsir sebuah kitab yang terbaik, penuh hikmah dan mudah difahami
Mohd Roslan Che Hussin – Temangan, Kelantan

4.Hj Azmi Ismail – Tanah Merah, Kelantan

Sebuah kitab tafsir al-quran Ibnu Katsir yang kupasannya kemprehensif disertakan dengan dalil hadis Nabi saw
Hj Azmi Ismail – Tanah Merah, Kelantan

Kitab Tafsir Ibnu Katsir

Penerbit: Pustaka Imam Asy-Syafi, Jakarta, Indonesia

Kelulusan: Kelulusan Majelis Ulama Indonesia (Lihat Sijil)

Bahasa: Bahasa Indonesia dengan 80% seperti Bahasa Melayu

Bilangan Kitab: 10 buah jilid yang merangkumi 30 juzuk al-Quran.

Kitab Tafsir Ibnu Katsir sebuah kitab tafsir al Quran telah mendapat kelulusan Majelis Ulama Indonesia
Surat kelulusan Kitab Tafsir Ibnu Katsir

Harga Kitab Tafsir Ibnu Katsir

Harga: RM750 (10 Jilid)

Jumlah Kos 10 Jilid Kitab Tafsir Ibnu Katsir

– SemenanjungRM800 (RM750+RM50)

Cara Memesan Kitab Tafsir Ibnu Katsir

Bank in/Pemindahan Wang ke Abd Rahaman Rasid

Hantar bukti kemasukan wang kepada 013 366 1242 (whatsapp) atau email kepada abdrahaman@gmail.com

Kami akan membuat pengesahan pesanan dan bayaran

Kitab akan dipos dalam masa 24 jam selepas pengesahan.

Musim Covid-19 ini bergantung kepada pembekal hadir ke opis mereka. (Baru ini ada seorang beli dan pos dalam satu dua hari sahaja.)

No Akaun:

– Abd Rahaman Rasid – Maybank – 1141 0524 8789
– Abd Rahaman Rasid – CIMB – 8000 7866 60

Pertanyaan: Abd Rahaman Rasid – 013 366 1242 atau email: abdrahaman@gmail.com

Pengedar Berdaftar

Abd Rahaman Rasid (Tel: 013 366 1242)
5 Jalan Budiman 13
Taman Mulia, Bandar Tun Razak
56000 Kuala Lumpur

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Tafsir Ibnu Katsir Sebuah Kitab Tafsiran Al-Quran Yang Lengkap Dan Hebat

Maksud Faraid Ramai Yang Tak Tahu