Dropship Shopee – Upload 1,000 Barang Dari Kumoten

Rahsia jual beribu-barang dropship dengan satu pembekal dropship

Dropship dengan kumoten ialah bisnes yang paling simple untuk dropshipper baru
Cara buat bisnes dropship Shopee-Kumoten boleh buat hidup mewah

Apa itu dropship shopee? Apa itu pula dropship Shopee – Kumoten? Mengapa ia menjadi menjadi pilihan dropship terbaik dalam perniagaan online di Malaysia?

Bisnes dropship bermula dengan impian yang besar. Anda mesti mempunyai impian kebebasan kewangan (kebebasan kewangan) sebab itu yang bolh memberi kepuasan kepada anda.

Dengan kebebasan kewangan anda boleh memiliki apa sahaja – rumah, kereta, melancong, buat haji, buat umrah, menyimpan wang untuk pelajaran anak dan sebagainya.

Apa Itu Bisnes Dropship?

proses asas bisnes yang libatkan pembeli-penjual-pemborong
Model Dropship – Pelanggan – Anda (dropshipper) – Pembekal (Pemborong)

Bisnes dropship atau dropshipping ialah satu perniagaan yang menjual barang tanpa menyimpan stok dan tanpa menghantar barang.

Orang menjual barang itu dipanggil dropshipper atau agen dropship.

Tiga Pihak Terlibat Dalam Business Dropship

A. Pelanggan

Dalam model di atas, pelanggan jumpa facebook anda (dropshipper) yang menjual jam tangan.

Pelanggan membayar harga jualan, katakan RM200 kepada anda dan mengharapkan anda menghantar jam kepada pembeli.

B. Pemborong Dropship

Anda (dropshipper) menghantar pesanan jam kepada pemborong dan membayar harga borong (harga borong), katakan RM120. Anda akan sertakan alamat pelanggan supaya pemborong menghantar jam kepada pelanggan.

Perbezaan harga jualan dengan harga borong ialah keuntungan dropship.

C. Penghantaran Barang

Pemborong akan menghantar pesanan jam itu kepada pembeli. Anda sebagai dropshipper akan mendapat harga jualan jam selepas pelanggan mengesahkan ia telah menerima jam itu.

Boleh Capai Kebebasan Kewangan Dengan Dropship Biasa-Biasa Saje?

Jika anda bercita-cita mahu mencapai kebebasan kewangan anda tidak akan berjaya dengan buat dropship cara biasa dengan upload 10-100 barang.

Anda mesti menjual banyak barang, katakan 500 – 1,000 barang.

Tapi, nak jual 25 barang pun susah nak handle sebab masa nak uruskan stok, nak layan order, nak bungkus barang dan nak pos.

Buat Bisnes Dropship Dengan Shopee?

Adakah anda tahu Shopee benarkan seseorang itu menjual sehingga 5,000 barang. Tak logik kan? Sebab masa bila penjual nak cari pembekal, nak layan customer dan nak pos barang.

Tapi ada tektiknya boleh upload sehingga 5,000 barang, teruskan pembacaan…

Kelebihan buat dropship dengan Shopee ialah anda tak perlu daftar perniagaan. Jika anda sudah jadi pembeli, anda boleh jadi penjual tanpa perlu buka akaun baru – kan mudah bagi orang nak dropship!

Dengan Shopee, anda boleh buat dropship tanpa perlu membazir masa ambil order, bungkus barang, wasap bayaran dan pos. Ini kerana zaman IT, dropship pun dah boleh buat secara automatik.

Jom saya tunjukkan asasnya.

Belajar Buat Dropship Shopee – Kumoten

Mengapa Buat Dropship Dengan Kumoten?

Boleh dengar video ini dulu…

Asas Dropship Shopee-Kumoten

Asas dropship Shopee-Kumoten ialah anda satukan (integrate) sistem Shopee dengan Kumoten. Kemudian pilih produk dari Kumoten. Lepas itu transfer (sync) produk dari Kumoten ke Shopee.

Tiga langkah buat dropship kumoten dengan Shopee
Belajar dropship dengan Shopee-Kumoten

Bila anda belajar dropship dengan Shopee anda mesti register dengan dua syarikat, iaitu Shopee dan Kumoten.

Siapa itu Shopee? Shopee ibarat Mid Valley iaitu tempat orang membeli barang.

Siapa itu Kumoten? Kumoten ialah syarikat pembekal barang kepada anda atau dipanggil pemborong (wholesaler).

Bila anda sudah register dengan Shopee dan Kumoten, bermakna anda akan menjual barang di Shopee dan anda juga agen dropship atau dropshipper kepada Kumoten.

Langkah Pertama: ‘Kahwinkan’ Shopee Dengan Kumoten

Dalam bahasa IT kahwinkan itu dipanggil integrate. Jadi sistem IT dengan sistem IT boleh bercakap satu sama lain.

Apa yang anda arahkan, Shopee dan Kumoten boleh faham.

Langkah Kedua: Memilih Produk Di Kumoten

Sebelum anda nak memilih produk di Kumoten, lebih baik anda tengok di Shopee barang apa ada di Shopee. Ini kerana apa yang dijual di Shopee kebanyakan dibekalkan oleh Kumoten.

Bila kita beada di depan komputer kita ibarat membuka dua kedai serentak: Shopee dan Kumoten (saya tak galakkan anda guna handphon).

Langkah Ketiga: Memindahkan Barang Dari Kumoten Kepada Shopee

Pada portal Kumoten, anda hanya perlu tandakan seberapa banyak barang yang hendak dipindahkan kepada portal jualan anda di Shopee.

Setelah anda memilih barang dari Kumoten, anda boleh memindahkan (macam upload) barang anda ke Shopee dengan menekan butang-butang tertentu. Proses ini dipanggil sync.

Setelah anda memindahkan barang ke Shopee, anda boleh refresh skrin Shopee, dan anda akan dapati senarai barang untuk dibeli oleh pembeli. Nama barang, foto sudah ada disiapkan dalam Shopee. Senangkan?

Proses Jualan Dropship Automasi Dari Pesanan Pelanggan Hingga Penerimaan

Proses dropship daripada pembeli sehingga penjual dapat bayaran jualan - dropship shopee-kumoten
Dropship secara automasi dari pembelian hingga menerima bayaran dari Shopee

Dari rajah di atas menunjukkan proses jualan adalah secara automatik dan anda boleh relaks tanpa memikirkan nak bungkus barang, nak pos, nak hantar tracking number, nak comfirm terima barang dan tunggu bayaran dari pembeli.

Tengok proses di atas:

Proses Pertama – pembeli memilih barang dan membuat order dari kedai anda di Shopee. Pembeli membayar ke Shopee.

Proses Ke-2 – pesanan pembeli dibuat secara automatik dihantar ke Kumoten. Anda tidak perlu menghubungi Kumoten atau Shopee.

Proses Ke-3 – anda membayar kos produk kepada Kumoten (melalui pemotongan deposit anda di Kumoten)

Proses Ke-4 – Kumoten menghantar barang kepada pelanggan

Proses Ke-5 – Setelah pembeli mengesahkan penerimaan barang, Shopee akan membayar harga jualan ke wallet anda di Shopee.

Anda boleh memindahkan wang dari wallet di Shopee ke akaun bank anda. Menarikkan?

Enam Kebaikan Dropship Shopee – Kumoten

Enam kebaikan membuat bisnes dropship dengan Shopee
Kebaikan Dropship di Shopee

Dari jadual di atas, ada 6 kebaikan anda buat droship dengan Shopee iaitu:

Pertama: Pesanan secara automatik – Anda tak perlu ambik kesah untuk copy paste pesanan pembeli.

Ke-2: Nombor tracking – anda tak perlu nak tulis dan hantar nombor tracking order kepada pembeli. Semua sistem akan lakukan.

Ke-3: Fokus kepada pemasaran dan jualan – anda hanya mencari pembeli sahaja kerana kerja pesanan, pembungkusan dan pembayaran diuruskan secara automatik antara Shopee dengan Kumoten.

Ke-4: Baki stok diurus secara automatik – anda tak perlu kira berapa baki stok yang ada dalam tangan anda. Ini kerana Kumoten yang sediakan.

Ke-5: Tidak ada minimum jualan – anda tidak dikenakan syarat berapa banyak anda kena jual. Satu pun boleh jual.

Ke-6: Pelanggan tak tahu pun Kumoten – Walaupun barang itu dipos oleh Kumoten, tetapi pelanggan tak tahu kerana takda cop Kumoten pada barang. Yang mereka tahu hanya shopping di Shopee dan beli dari Menarik kan?

Dapatkan Panduan Lengkap Belajar Dropship Dengan Shopee

Artikel ini hanya memberi konsep dan pendedahan am yang boleh membuka minda untuk belajar dropship secara praktikal.

Banyak lagi anda kena belajar dropship seperti asas pemilihan barang, penggunaan baucer diskaun, free shipping, pemilihan courier service yang disyorkan oleh Shopee/Kumoten, cara tambah barang dropship, deposit dengan Shopee/Kumoten, cara menyusun nama barang dalam kedai anda di Shopee dan sebagainya.

Saya cadangkan anda membeli Buku Panduan Shopee kerana ia bukan sahaja mengajar cara menjual di Shopee malah mengajar buat bisnes dropship dengan Kumoten.

Dapatkan panduan ebook percuma dahulu. Klik sini:

Saya Nak Belajar Cara Upload 1,000 Barang Dropship Dari Kumoten ke Shopee

Pautan:

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

Cara Nak Buat Dropship di Ebay Ramai Tak Tahu

Buku Faraid – Ilmu Pembahagian Harta Pusaka Yang Wajib Dipelajari

Terbaharu di pasaran, buku Faraid yang dicari-cari selama ini

Sedang Mencari Buku Faraid Yang Terbaik?

Anda sedang mencari buku ilmu faraid terbaik dan mudah difahami?

Adakah anda seorang pelajar, seorang peguam syariah, seorang perancang harta, seorang ustaz, seorang perunding harta, seorang pensyarah, seorang penceramah, seorang peminat ilmu Faraid?

Jika ya, anda teruskan membaca…

Buku Faraid - sumber ilmu faraid untuk masyarakat
Faham Faraidh – antara buku rujukan ilmu faraid yang terbaik di pasaran

Keperluan Rujukan Terbaik Ilmu Faraid

Banyak pergaduhan pasal harta pusaka disebabkan antaranya ialah kurangnya pengetahuan faraid – satu ilmu pembahagian harta pusaka berdasarkan Al-Quran dan Hadis.

Sekiranya setiap ahli keluarga mengetahui hak-hak mereka berdasarkan hukum Faraidh, maka InsyaAllah ia dapat mengurangkan masalah dalam pembahagian harta pusaka.

Saya telah mengikuti Bengkel Asas Faham Faraidh dan telah memilki buku Faham Faraid.

Saya mendapati buku ini sangat baik dan saya mencadang untuk dimiliki.

Buku ini dikarang oleh Ustaz Hilmi Haniz Bin Muhammad yang memiliki Akademi Alif.

Teknik penerangan ilmu faraidnya mudah difaham kerana ia disusun secara sistematik dan teratur.

Beliau seorang mahir dalam ilmu Faraid kerana berdasarkan pengalaman saya dalam perancangan harta lebih 10 tahun.

Keunikan Buku Faraid

Faham Faraid maksud faraid nya jelas - sebuah buku ilmu faraid yang menyeluruh dan lengkap. Wajib dimiliki oleh setiap keluarg.
Buku Faham Faraid sebuah buku ilmu faraid yang menyeluruh dan lengkap. Wajib dimiliki oleh setiap keluarga kerana ia boleh membantu dalam merancang harta semasa hidup.

Buku ini bagus dimiliki kerana:

  • Isi kandungan buku faraid ini kandungan disusun dengan maksud faraid yang jelas, mengikut tertib dan berstruktur.
  • Penulisannya ringkas dan mengguna gaya bahasa yang mudah.
  • Kandungan buku faraid ini lengkap dan padat.
  • Kaedah pengiraan faraid yang praktikal dan mudah difahami
  • Faham Faraid adalah hasil pengumpulan maklumat daripada banyak kitab dan buku berkenaan ilmu Faraidh.
  • Buku dilengkapi dengan contoh, jadual, gambar rajah dan kaedah Faraid – ini membantu dalam menerangkan pembahagian faraid
  • Pengalaman penulis selama lebih 5 tahun dalam pembelajaran dan pengajaran ilmu Faraidh.

Saya telah hadir kelas ilmu Faraid kendalian Ustaz Hilmi Haniz dan saya mengiktifaf kebolehan beliau dalam menyampaikan ilmu tersebut. Penilaian saya berdasarkan kepada 10 tahun pengalaman saya sebagai perunding harta.

Buku Faraid – Faham Faraidh

  • Judul Buku : Faham Faraidh
  • Penulis dan Penerbit : Hilmi Haniz bin Muhammad
  • Kategori : Pembahagian harta pusaka Islam
  • Tarikh terbit : 9 Ogos 2019
  • ISBN 978-967-17158-0-2

Spesifikasi buku

  • Saiz A5 (separuh A4)
  • Kemasan Kulit – UV Laminate
  • Jilidan : Perfect binding
  • Warna : Kulit (4 warna) dan Isi (hitam )
  • Tebal : 322 muka surat
  • Berat : 0.38 gram

Cara Dapatkan Buku Faham Faraidh

Harga: RM30
Poslaju & Kendalian: RM9
Jumlah: RM39
Cara Order: Whatsapp 013 366 1242
atau klik Saya Nak Order Faham Faraid

Sumber faraid ramai yang keliru. Sebuah buku mengenai ilmu faraid yang sesuai dimiliki oleh keluarga.
Salah sebuah buku rujukan terbaik Ilmu Faraid yang ada di pasaran. Sangat sesuai kepada pencinta Ilmu Faraid

Sinopsis Buku Faham Faraidh

Ilmu Faraidh ialah ilmu yang istimewa dan unik.

Masih kurang umat Islam yang memahami ilmu ini. Ini disebabkan oleh beberapa faktor, di antaranya ialah kekurangan penyebaran ilmu ini – yang mungkin berpunca daripada kekurangan tenaga pengajar dan bahan rujukan.

Bagi membantu masyarakat dalam mempelajari dan menguasai ilmu ini, buku Faraid ini telah ditulis dengan gaya bahasa yang mudah dan teknik pengiraan faraid yang ringkas.

Faham Faraidh dihasilkan setelah penulis mengadakan banyak kursus dan bengkel berkaitan ilmu Faraidh sejak beberapa tahun lepas. Banyak maklumat tambahan yang telah dikongsikan.

Selain itu, penulis telah mengikuti beberapa pengajian ilmu Faraidh dalam usaha untuk menguasai ilmu ini.

Penulis juga telah membuat rujukan daripada kitab-kitab yang muktabar, buku-buku tentang harta pusaka  dan artikel dalam bidang ini.

Buku Faham Faraidh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu, Pemahaman dan Pengiraan.

Dua bidang pengetahuan ini amat penting dalam menguasai ilmu Faraidh.  Pembahagian ini juga bertujuan untuk memudahkan pembaca untuk memahami kandungan buku ini.

Isi Kandungan Buku Faham Faraid

BAHAGIAN PERTAMAPEMAHAMAN
1. Pengenalan

  • Definisi ilmu Faraidh
  • Peranan ilmu Faraidh
  • Tujuan ilmu Faraidh
  • Sejarah pewarisan harta pusaka
  • Hukum Faraidh
  • Kepentingan mempelajari ilmu Faraidh
  • Sahabat yang mahir ilmu Faraidh
  • Kepentingan dan keistimewaan ilmu Faraidh
  • Sumber hukum Faraidh

2. Rukun-rukun Pusaka

3. Harta Pusaka

4. Perkara wajib ditunaikan terhadap harta pusaka

5. Sebab-sebab Pusaka

6. Syarat-syarat Pusaka

7. Penegahan Pusaka

8. Ahli-ahli waris yang berhak

  • Kategori mengikut jantina
  • Kategori mengikut sebab
  • Peta pokok ahli waris yang berhak
  • Bukan ahli waris yang berhak
  • Ahli waris yang tersembunyi

9. Jenis-jenis Pembahagian Pusaka

  • Pembahagian Secara Fardhu
  • Pembahagian Secara ‘Asobah
  • Bahagian waris lelaki lebih banyak daripada perempuan
  • Turutan pembahagian harta pusaka
  • Kesimpulan

10. Penghalangan Pusaka

  • Definisi
  • Jenis-jenis Halangan Syakhsi
  • Kaedah-kaedah Halangan Sepenuhnya
  • Kategori Halangan Sepenuhnya
  • Perbezaan Penegahan dan Penghalangan

11. Contoh permasalahan dan langkah-langkah penyelesaian

12. Dzawul Arham

  • Definisi
  • Dalil pewarisan Dzawil Arham
  • Syarat-syarat pewarisan Dzawil Arham
  • Ahli-ahli waris Dzawil Arham
  • Kaedah perwarisan Dzawil Arham
  • Contoh permasalahan dan langkah penyelesaian

BAHAGIAN KEDUAPENGIRAAN
1. Pendahuluan

2. Pecahan

  • Istilah-istilah pecahan

3. Langkah-langkah Pengiraan Pusaka

  • Melakar jadual
  • Asal Masalah
  • Ta’sil
  • Menentukan Saham
  • Mencari baki
  • Menyemak jawapan

4. Contoh-contoh Pengiraan Asas

  • Pengiraan ahli Fardhu sahaja
  • Pengiraan ahli ‘Asobah sahaja
  • Pengiraan ahli ‘Asobah bersama ahli Fardhu
  • Ahli ‘Asobah mendapat baki
  • Ahli ‘Asobah tidak mendapat baki
  • Saudara lelaki pembawa tuah dan pembawa malang
  • Cicit lelaki dan cucu perempuan

5. Pengiraan-pengiraan Tambahan

a. Tashih
i. Definisi
ii. Tashih tidak diperlukan
iii. Cara Tashih masalah

b.  ‘Aul
i. Definisi
ii. Cara mengatasi masalah ‘Aul
iii. Contoh-contoh Masalah ‘Aul
iv. Peristiwa ‘Aul yang pertama

c. Radd
i. Definisi
ii. Syarat-syarat Radd
iii. Kaedah Radd

6. Pengiraan – pengiraan Lanjutan

a. Munasakhat
i. Definisi
ii. Syarat kematian
iii. Munasakhat tidak diperlukan
iv. Langkah pengiraan Munasakhat
v. Satu individu dua ahli waris
vi. Contoh Munasakhat 3 lapis kematian

b. Takharuj 
i. Definisi
ii. Peristiwa Takharuj  yang pertama
iii. Syarat – syarat Takharuj
iv. Tujuan Takharuj
v. Keadaan mengundurkan diri

c. Datuk Bersama Saudara
i. Definisi
ii. Hukum
iii. Faktor Datuk mewarisi bersama Saudara
iv. Cara pembahagian Datuk Shahih
v. Makna Muqosamah
vi. Pengiraan
vii. Bilangan dihitung walaupun dihalang
viii. Saudara perempuan seibu sebapa bersama saudara lelaki sebapa

d. Pengiraan Dzawil Arham

7. Pengecualian daripada kaedah pengiraan biasa

a. Al-Umariyatain
i. Peristiwa pertama kali berlaku
ii. Dalil
iii. Pengiraan
iv. Gelaran

b. Al-Musytarakah
i. Masalah yang berlaku
ii. Cara mengatasi
iii. Kisah Al-Musytarakah yang pertama
iv. Gelaran

c. Al-Akdariah
i. Masalah yang berlaku
ii. Cara mengatasi
iii. Gelaran

8. Andaian dan penjagaan

a. Janin dalam kandungan
b. Anak zina dan anak li’an
c. Khuntsa
d. Orang yang hilang
e. Kematian serentak

Cara Dapatkan Buku Faham Faraidh

Harga: RM30
Poslaju & Kendalian: RM9
Jumlah: RM39
Cara Order: Whatsapp 013 366 1242
atau klik Saya Nak Order Faham Faraid

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Sumber Rujukan buku Faham Faraidh

1. Al-Quran dan terjemahan
2. Asy-Syeikh Ahmad bin Muhammad, Hasyiyah As-Sowie ‘Ala Tafsir Al-Jalalain
3. Asy-Syeikh Dr Haji Abdul Malik Karim Amrullah (HAMKA), Tafsir Al-Azhar
4. Asy-Syeikh Imam Muhammad Ismail, Subul As-Salam Syarh Bulugh Al-Maraam
5. Asy-Syeikh Muhammad Idris Al-Marbawi, Terjemahan Kitab Bulugh Al-Maraam
6. Asy-Syeikh Sulaiman bin Muhammad, Al-Bujairimi a’la Al-Khatib
7. Asy-Syeikh Abdul Faqir Al-Fatani Muhammad bin Ismail Daud Fatani, Matla’ Al-Badrain
8. Asy-Syeikh Dr Mustofa Al-Khin, Asy-Syeikh Dr Mustofa Al-Bugho dan Asy-Syeikh Ali Asy-Syarbaji, Al-Fiqh al-Manhaji (Terjemahan)
9. Asy-Syeikh Al-‘Allamah Al-Baqori, Al-Rahabiyyah Fi ‘Ilmi Al-Faraidh Bi Syarhi Wa Hasyiah
10. Asy-Syeikh Solih Al-Ja’fari, Al-Jawahir Al-Maknunah Fi Syarhi Al-Maisurah Fi ‘Ilmi Al-Mawarits
11. Asy-Syeikh Solih Ahmad Al-Tsami, Al-Faraidh Fiqhan Wa Hisaban
12. Asy-Syeikh Muhammad Khairi, Ilmu Al-Faraidh Wa Al-Mawarits Fi Asy-Syari’ah Al-Islamiah Wa Al-Qanun As-Suri
13. Asy-Syeikh Wahid bin Abdul Salam Bali ( Terjemahan oleh Ustaz Mohammad Faiq bin Mohamad Sharin ), Al-Bidayah Fi ‘Ilmi Al-Muwarith Hak dan Milik Harta Warisan
14. Asy-Syeikh ‘Abduh bin Salim Al-Himsi, Al-Faraidh Al-Mubassat ( Terjemahan ) Asy-Syeikh Dr Muhammad Toha, Ahkamu Al-Mawarits
15. Asy-Syeikh ‘Abdul Fattah ‘Abdul Ghani Al-Qadi, Syarah Arjuzah Fi ‘Ilmi Al-Mirath
16. Asy-Syeikh Muhammad bin Muhammad bin Ahmad Ad-Dimasyqi Al-Misri, Syarah Ar-Rahabiah Fi ‘Ilmi Al-Faraidh
17. Asy-Syeikh Dr. Muhammad Baltaji, Fi Al-Mirats Wa Al-Wasiyah
18. Asy-Syeikh Muhammad Ali ash-Shabuni, Al-Mawarits Fi Asy-Syariah  Al-Islamiyah Fi Dhau i  Al-Kitab Wa As-Sunnah
19. Asy-Syeikh Mansyawi Uthman, Al-Wajiz Fi Al-Mirats ‘ala Al-Madzahib Al-Arba’ah
20. Asy-Syeikh Muhammad bin Soleh, Tashil Al-Faraidh
21. Asy-Syeikh Dr. Rafiq Yunus Al-Misri, ‘Ilmu Al-Faraidh Wa Al-Mawarits Madkhal Tahlili
22. Asy-Syeikh Solahuddin ‘Athiyah, Al-Mawarits Fi Asy-Syari’ah Al-Islamiyah
23. Al-Fadhil Ustaz H.M. Jabal Alamsyah Nasution, Akuntansi Al-Mawarits
24. Al-Fadhil Ustaz Haji Abdul Ghani bin Haji Yahya, Cahaya Mustika
25. Al-Fadhil Ustaz Dr. Nasri Naiimi, Pengurusan Pusaka Islam Di Malaysia Teori dan Pengiraan

Biodata Penulis Buku Faraid

Penulis Hilmi Haniz bin Muhammad berasal dari Negeri Sembilan.

Beliau mendapat didikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Sungai Tua (UPSR), Sekolah Menengah Taman Selayang (PMR), Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor (SPM). Kemudian mendalami ilmu agama di Madrasah Ad-Diniah Al-Bakriah (Pondok Pasir Tumbuh).

Kemudian ustaz ini ke Mesir untuk mempelajari Bahasa Arab dan mengambil sanad Al-Quran.

Di Mesir juga ustaz Hilmi berpeluang untuk mendalami secara terperinci ilmu faraidh dengan ustaz Jabal Alam Shah. Di sana juga, ustaz berpeluang untuk menulis buku pertama  tentang ilmu faraidh yang dinamai Fajar Faraidh.

Ustaz Hilmi Haniz bin Muhammad menyambung pengajian dengan mengambil Diploma Perancangan Kewangan Islam, Universiti Malaya.

Ustaz Hilmi Haniz bin Muhammad mempunyai tauliah mengajar daripada MAIS. Pernah mengajar di Sekolah Rendah Islam Integrasi Al-Faizeen dan Asia Pacific Smart School.

Setelah berhenti mengajar, ustaz Hilmi Haniz bin Muhammad menubuhkan Akademi Alif iaitu pusat pendidikan Al Quran, Fardhu Ain dan Faraidh di Kota Damansara.

Pernah mengadakan beberapa kali Bengkel Faham Faraidh kepada umum di akademi dan juga jemputan daripada pihak luar seperti Selangor Bar, Masjid Puncak Alam, Persatuan Peguam Syarie Kelantan, Selangor Bar dan Majlis Agama Islam Tangkak, Johor.

Pengalaman Penulis Hilmi Haniz Muhammad Dalam Pengajaran Ilmu Faraid

1. Kursus Faham Faraidh Masjid Jamek Tangkak, Johor 24 Feb 2016
2. Faham Faraidh – Asas Akademi Alif 17 Apr 2016
3. Seminar Celik Faraidh Hotel Ansar, Kota Bharu 20 Ogos 2016
4. Faham Faraidh – Asas Akademi Alif 16 Okt 2016
5. Faham Faraidh – Asas Akademi Alif 13 Dis 2016
6. Faham Faraidh – Asas Masjid LTSAAS, Subang 31 Dis 2016
7. Seminar Pengurusan Harta Faraidh   Kulim Hi-Tech Park 04 Feb 2017
8. Faham Faraidh – Asas Masjid LTSAAS, Subang 09 Apr 2017
9. Faham Faraidh – Lanjutan Akademi Alif 30 Apr 2017
10. Faham Faraidh – Asas Wasiyyah Shoppe 30 Julai 2017
11. Kenali Faraidh dan Pengurusan H.P. Masjid Sultan Azlan Shah, Ipoh 12 Ogos 2017
12. Faham Faraidh – Asas Akademi Alif 17 Sep 2017
13. Faham Faraidh – Lanjutan Akademi Alif 29 Okt 2017
14. Faham Faraidh – Asas Masjid Kota Damansara 21 Jan 2018
15. Faham Faraidh – Lanjutan Masjid Kota Damansara 28 Jan 2018
16. Faham Faraidh – Asas Akademi Alif 04 Feb 2018
17. Faham Faraidh – Lanjutan Akademi Alif 11 Feb 2018
18. Faham Faraidh – Asas Akademi Alif 01 Apr 2018
19. Munasakhat Mudah – Excel Akademi Alif 29 Mei 2018
20. Seminar Faraidh Selangor Bar Committee 09 Ogos 2018
21. Celik Faraidh Masjid Puncak Alam 23 Sept 2018
22. Faham Faraidh – Asas Akademi Alif 07 Okt 2018
23. Faham Faraidh – Pertengahan Akademi Alif 14 Okt 2018
24. Faham Faraidh – Lanjutan Akademi Alif 21 Okt 2018
25. Munasakhat Mudah – Excel Akademi Alif 28 Okt 2018

Cara Dapatkan Buku Faraid Faham Faraidh

Cara Order: Buku Faham Faraid
Harga: RM30
Poslaju & Kendalian: RM9
Jumlah: RM39
Cara Order: Whatsapp 013 366 1242
atau klik Saya Nak Order Faham Faraid

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Tujuh Dalil Anda Patut Membuat Wasiat

Cara Membuat Wasiat Yang Berkesan Dengan as-Salihin Trustee Bhd

Apa lah sangat kos membuat wasiat sekitar RM1,500 banding rumah dua tingkat bernilai RM900K, BMW RM300K atau ASB RM200K

Artikel ini mengenai cara membuat wasiat yang sah
Adalah mustahak membuat wasiat yang boleh dipercayai dan berkesan

Anda sedang mencari cara membuat wasiat yang berkesan bagi mengurangkan risiko kalah di mahkamah?

Ya lah apa lah sangat kos membuat wasiat sekitar RM1,500 berbanding rumah dua tingkat bernilai RM900,000 atau BMW RM300,000 atau ASB RM200,000.

Membuat wasiat memanglah mudah, kata orang yang tak tahu, dengan penulis tepi jalan pun boleh.

Seseorang pewasiat mestilah percaya wasiat yang ditulis sah di sisi hukum syarak dan undang-undang terutama jika pewasiat bercadang mahu mewasiatkan harta kepada bukan waris. Tentu ada kemungkinan tentangan daripada waris lain.

Wasiat yang ditulis bukan sahaja betul tetapi sah dan boleh dipakai kemudian hari.

Wasiat hendaklah melantik orang dipercayai samada individu atau syarikat amanah sebagai pemegang amanah dan pentadbir harta pusaka.

Keberkesanan wasiat juga bergantung kepada cara menyimpan wasiat asal. Ini kerana wasiat boleh dibakar oleh waris terdekat jika ada hati tak betul, dengki dan tamak.

Atau waris terdekat tak mahu harta pusaka bapa atau ibu (sekadar contoh) dibahagi kepada bukan waris seperti anak angkat, anak tiri atau sepupu atau mungkin wakaf.

Siapa Yang Layak Membuat Wasiat dan Menerima Harta Yang Diwasiatkan?

dengan membuat wasiat, pewasiat boleh infak 1/3 harta ke jalan Allah seperti sumbangan kepada pusat tahfiz quran
Membuat wasiat dan sedekahkan 1/3 harta untuk jalan Allah dan pahalanya sentiasa mengalir kepada pewasiat – tak mahu ke?

Siapa pun berhak dan layak membuat wasiat asalkan ada harta, hutang atau pesanan.

Wasiat harta wajib jika hendak membahagi harta kepada bukan waris dan pewaris mahu bersedekah.

Bukan waris termasuklah anak angkat, anak tiri dan bukan waris utama. Sedekah termasuklah pewasiat hendak memberikan harta kepada jalan Allah seperti tanah atau tunai untuk membina masjid, sekolah tahfiq Quran dan perpustakaan.

Bagaimanapun, jumlah yang diwasiatkan kepada bukan waris dan sedekah tidak melebihi 1/3 daripada harta setelah ditolak semua hutang si mati, dunia dan akhirat

Ada juga pewasiat yang mewariskan harta kepada waris-waris mereka. Dalam hal ini, ia lebih berupa pesanan pewasiat kerana dalam hukum faraid tiada wasiat untuk waris. Sekiranya semua waris bersetuju dengan pesanan pewasiat, maka ia tidak menjadi isu pewarisan.

Wasiat yang berkesan hendaklah melantik wasi yang akan menjadi pemegang amanah dan mentadbir harta pusaka secara jujur. Melantik individu sebagai wasi ada risikonya jika wasi itu meninggal dunia sebelum melaksanakan tugasnya.

Oleh itu, adalah dicadangkan melantik syarikat amanah sebagai pihak yang berkecuali sebagai wasi. Dan lebih baik syarikat amanah itu amat mahir dengan pengurusan harta pusaka dan ilmu hukum faraid.

Cara Membuat Wasiat Dengan as-Salihin Trustee Bhd

Sesiapa yang mahu membuat wasiat boleh berhubung dengan mana-mana perancang harta Islam dari pejabat as-Salihin Trustee berhad.

Pelanggan boleh mencadangkan tarikh, masa dan lokasi untuk berjumpa. Berjumpa di pejabat as-Salihin pun boleh.

Berikut ialah cara membuat wasiat yang wajib anda tahu…

Harta Yang Hendak Diwasiatkan

Rumah ialah antara harta yang boleh diwasiatkan kepada bukan waris
Rumah dan kenderaan yang diwasiatkan kepada anak angkat

Pelanggan hendaklah menentukan harta yang nak diwasiatkan kepada benefisiari.

Contohnya, rumah di Jalan Tomato, Shah Alam diwasiatkan kepada anak angkat. Pewasiat mewasiatkan sejumlah RM500,000 yang tersimpan di Maybank diwasiatkan kepada Majlis Ugama Islam bagi mendirikan pusat tahfid al-Quran.

Bagi memudahkan urusan pemberian harta pusaka kemudian hari, maka pewasiat hendaklah menyertakan dokumen hak milik harta itu dan akan dilampirkan dalam wasiatnya.

Permohonan Membuat Wasiat

As-Salihin ada menyediakan borang membuat wasiat.

Dalam zaman online ini, borang membuat wasiat diisikan oleh Perancang harta.

Perancang harta ialah wakil bertauliah as-Salihin yang menguruskan permohonan wasiat sehinggalah ia ditandatangani oleh pewasiat dengan dua saksi lelaki.

Dalam borang permohonan wasiat itu, dokumen asas yang diperlukan ialah kad pengenalan wasiat, kad pengenalan anak angkat dan salinan hak milik harta yang hendak diwasiatkan.

Perlantikan Wasi Bagi Mentadbir Harta Pusaka

Membuat wasiat bukan sekadar memberi arahan tetapi ia mesti ‘boleh betindak’ bagi melaksanakan wasiat.

Pewasiat boleh mewasiatkan pewaris atau orang lain untuk menjadi wasi yang menguruskan harta pusakanya.

Dalam wasiat memberikan sejumlah harta kepada anak angkat secara biasanya pewasiat akan melantik orang yang tidak ada kepentingan dengan harta pusaka iaitu as-Salihin Trustee Berhad.

Perlantikan as-Salihin ini bagi memastikan harta pusaka ditadbirkan dengan cekap dan menunaikan hajat pewasiat – dalam konteks ini bahagian harta pusaka anak angkat.

Penyediaan Deraf Wasiat

Apabila semua maklumat diterima daripada pewasiat, perunding akan menghantarnya ke pejabat as-Salihin.

Dalam masa seminggu, perunding harta akan menerima deraf wasiat. Perunding akan menyemak deraf wasiat dan forwardkan kepada klien. Sekiranya, ada kesilapan, deraf itu akan dikembalikan kepada as-Salihin.

Selepas dibetulkan, as-Salihin akan menyediakan dokumen wasiat untuk ditandatangani.

Menandatangani Wasiat Dengan Dua Saksi Lelaki Islam

Membuat wasiat melibatkan dua orang saksi Islam
Pewasiat akan menandatangani wasiat dengan dua saksi

Pewasiat boleh menandatangani wasiat di pejabat as-Salihin atau di luar seperti di rumah dengan dua orang saksi.

Biasanya pewasiat akan menjelaskan caj yang dikenakan oleh as-Salihin pada masa wasiat ditandatangani.

Wasiat yang lengkap ditandangi akan dibawa balik ke pajabat as-Salihin untuk daftar dan rekod.

Penyerahan dan Penyimpanan Dokumen Asal Wasiat

As-Salihin akan memberi salinan pendua wasiat kepada pewasiat.

Salinan asal wasiat akan disimpan oleh as-Salihin Trustee Berhad bagi memastikan keberkesanan membuat wasiat.

Semasa penyerahan wasiat kepada pewasiat, as-Salihin akan memberikan dua Kad Wasiat.

Kad Wasiat yang mengandungi butiran wasiat dan diberikan kepada waris bagi memudahkan berhubung dengan as-Salihin kemudian hari.

Pemindaan dan Pembatalan Wasiat

Pewasiat boleh dipinda, ditambah dan membatalkan wasiat pada bila-bila masa dengan memberi tahu as-Salihin Trustee Bhd.

Sekiranya anak angkat meninggal dahulu daripada pewasiat maka bahagian wasiat untuk anak angkat yang dinamakan itu akan terbatal dengan sendirinya.

Mengapa Membuat Wasiat Dengan as-Salihin Trustee Bhd?

  • Ia ditubuhkan di bawah Akta Syarikat dan Akta Syarikat Amanah dan dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia.
  • as-Salihin Trustee Berhad ialah sebuah syarikat amanah yang menyediakan kemudahan perancang harta, pewasian, pentadbir harta pusaka dan harta amanah (terutama harta anak di bawah umur 18 tahun)
  • Syarikat amanah as-Salihin Trustee Bhd telah berada di pasaran lebih 15 tahun. Kepakaran dan kebolehpercayaan dalam menguruskan harta orang Islam tidak diragukan. 
  • Tun Salleh Abas, bekas Ketua Hakim Negara ialah pengerusi as-Salihin Trustee Bhd. Beliau seorang peguam yang mahir dalam pengurusan harta pusaka, harta sepencarian, hibah, hibah perniagaan, hibah takaful dan lain-lain produk perancangan Islam.
  • as-Salihin mempunyai Lembaga Syariahnya sendiri bagi memastikan dasar dan produk selari dengan prinsip syariah.

Hubungi Wakil as-Salihin Trustee Berhad

Sekiranya anda mahu membuat wasiat yang berkesan, sila hubungi kami pada sebarang masa.

Abd Rahaman Rasid
Telefon: 013 366 1242 Email: abdrahaman@gmail.com

Ebook Percuma 23 Waris Faraid

Dapatkan ebook dan video penerangan dari pinned post di bawah

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

23 waris faraid harta pusaka orang islam

Pautan Berkaitan

Tujuh Kebaikan Membuat Wasiat Ramai Tak Tahu

Mengapa Memilih as-Salihin Trustee Berhad Dalam Urusan Perancangan Harta Dan Harta Pusaka?

Abd Rahaman Rasid ialah penulis artikel ini. Beliau seorang Perancang Harta, as-Salihin Trustee Bhd. Sebarang pertanyaan, sila hubungi 013 366 1242 atau email abdrahaman@gmail.com

Doa sakit lutut dan sakit sendi diamalkan semasa sapu krim Doxtecream

Ini doa sakit lutut yang patut menjadi amalan mereka yang sakit lutut, sakit sendi, sakit betis dan sakit belakang.

Elok sangatlan dengar ceramah ustaz ini pasal doa untuk kurangkan sakit lutut dan sakit pinggang.

Doa ini diambil daripada Al Quran Surah 26 Asy-Syu’araa‘ ayat 130.

Mengikut ustaz di atas, baca di bawah ini sambil menepuk tiga kali di kawasan yang sakit dan sengal sambil mengurutnya ke bawah.

Terjemahan Ayat di atas ialah seperti berikut…

‘Dan apabila kamu memukul atau menyeksa, kamu melakukan yang demikian dengan kejam dan bengis’

Doa sakit lutut dari surah Surah Asy-Syuaraa
Doa sakit lutut yang elok dijadikan amalan kita. Sumber Surah Asy-Syu’araa’, Ayat 130.

Ubat Sakit Lutut – Doxtecream

krim sakit lutut digunakan sambil berdoa supaya sakit lutut sendi hilang
krim sakit lutut ozpure

Di samping berdoa untuk hilangkan sakit lutut, kita boleh berusaha mengurangkan sakit lutut, sakit sendi, sakit betis dan sakit belakang dengan menyapu krim Doxte Cream.

Doxtecream ialah produk keluaran Malaysia dan ia selamat digunakan kerana ia dari bahan semula jadi dan mendapat kelulusan KKM.

Bahan utama ialah ekstrak daun ketumpang air dan rerama hijau – tumbuhan yang terkenal di kalangan orang Melayu sebagai ubat dan minuman mengurangkan sakit sendi dan lutut

Produk ini sudah empat tahun di pasaran. Ia ialah produk hasil penyelidikan syarikat tempatan dan sebuah institut pengajian tinggi tempatan.

Cara Mengguna Krim Sakit Lutut Sambil Membaca Doa AL-Quran Itu

cara menyapu krim sakit lutut doxtecream
cara mengguna atau menyampu krim sakit lutut

– Untuk mengeluarkan krim sakit lutut Doxtecream, tekan dan picit beberapa kali kepala botol Doxtecream.

– Letakkan cecair krim Doxtecream di atas tapak tangan yang bersih.

– Sapukan krim tersebut pada bahagian lutut, peha, betis dan pinggang yang sakit – sambil membaca doa yang diajarkan di atas tadi.

Video Tunjuk Cara Guna Krim Sakit Lutut Doxtecream

Cara Mendapatkan Krim Doxtecream

Untuk mendapatkan krim Doxtecream, boleh hubungi saya 013 366 1242 atau layari pautan di bawah untuk mendapat penjelasan lanjut produk ini.

Sakit Lutut Ketika Solat, Ada Ubat?

Cara Mengurang dan Menghilangkan Sakit Sendi dan Lutut Dengan Bahan Tradisonal

Kesan Hibah Mutlak – Kesian Sedih Ibu Bapa Keluar Rumah Sehelai Sepinggang

Satu daripada cara nak bagi harta kat seseorang semasa hidup…

Sayang anak ibu bapa memberi hibah mutlak rumah kepada anak bongsu mereka.
Ibu bapa tentu akan membahagikan rumah kediaman mereka kepada salah seorang anak mereka. Tetapi, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari.

20 tahun lepas ada pasangan suami isteri terpaksa keluar rumah sehelai sepinggang selepas memberi hibah mutlak rumah kepada anak perempuannya.

Jadi kena faham betul-betul konsep hibah sebelum menghibahkan rumah atau properti lain kepada anak-anak.

Sayang Anak Jangan Bagi Hibah Mutlak

Dalam cerita di atas, sepasangan suami isteri yang sayangkan seorang anak perempuan bongsunya memberi rumah rumah dua tingkat mereka kepada anak bongsunya yang belum berkahwin.

Pemberian itu tentulah ada sebabnya. Rumah sebuah itu tempat kediaman ibu bapa yang sedang menempuh hari tua dan mengharapkan anak bongsunya itu menjaga mereka hingga ke akhir hayat.

Selepas beberapa tahun, apabila anak perempuan bongsunya itu berkahwin. Suaminya bekerja swasta dan menerima pendapatan lumayan.

Ibu-bapa anak serta menantu dan cucu hidup aman tanpa masalah.

Rumah Kena Lelong Bank

Kesah hitam berlaku selepas 5 tahun anak bongsu mereka itu berkahwin.

Satu hari bapa ini terbaca ada kertas yang tertampal di pintu pagar yang rumah mereka akan dilelong oleh bank.

Alangkah terperanjatnya si bapa membaca notis lelongan bank itu. Lantas ia bertanyakan kepada anak perempuannya itu.

Hibah Jangan Sebarang Hibah -Takut Keluar Rumah Sehelai Sepinggang

Dalam kes di atas, si bapa telah memberi hibah mutlak rumah kepada anak perempuannya itu.

Bapa dan anak telah pergi ke pajabat tanah dan si bapa memindah milik rumah itu kepada anaknya itu.

Difahamkan suami kepada anak perempuan itu telah berhenti kerja dan mahu memulakan perniagaan mencuci pejabat. Beliau tiada modal. Dan mahu meminjam daripada bank.

Oleh kerana tiada cagaran, si suami meminta isterinya itu membenarkan mencagarkan rumah mereka itu kepada bank.

Mereka mengambil RM200,000 pinjaman dengan mencagarkan rumah yang nilainya RM600,000. Loan itu digunakan bagi membesi beberapa mesin dan peralatan mencuci pejabat, bahan-bahan mencuci pejabat dan sewa menyimpan peralatan.

Difahamkan bisnes mencuci pejabat tidak berjalan seperti yang dirancangkan. Loan gagal dibayar. Setelah beberapa tahun, akibat tidak berbayar, pinjaman asal RM200k kini dah menjadi RM400K.

Rumah itu, tidak dapat diselamatkan lagi. Semua penghuni kena keluar rumah. Rumah lelong sudah ada yang punya.

Patut Buat Hibah Amanah Rumah Bukan Mutlak

Untuk mengelakkan risiko rumah dijual atau digadaikan kepada bank, maka itu sepatutnya membuat hibah amanah atau Deklarsi Hibah.

Melalui hibah amanah, si bapa tadi iaitu pemberi hibah mengistiharkan ia memberi rumahnya itu kepada anaknya. Pindah milik rumah itu kepada anaknya dibuat selepas kematian pemilik oleh syarikat pemegang amanah.

Sepanjang tempoh Deklarasi Hibah itu, pemberi hibah kita panggil pemegang amanah utama, penerima hibah kita panggil benefisiari dan syarikat amanah dipanggil pemegang amanah ganti.

Dalam tempoh Deklarasi Hibah itu bapa itu menjaga rumah itu atas kapasiti pemegang amanah utama.

Apabila pemegang amanah utama meninggal, pemegang amanah ganti iaitu syarikat amanah akan memindah milik rumah itu kepada benefisiari.

Hubungi Perancang Harta as-Salihin Trustee Berhad

Sekiranya anda mahu membuat hibah amanah dengan as-Salihin Trustee Berhad, sila hubungi saya:

Abd Rahaman Rasid
Perancang Harta
as-Salihin Trustee Bhd
013-366 1242 atau abdrahaman@gmail.com

23 Waris Faraid – Ebook Percuma

Dapatkan ebook dan video dari pinned post dari link di bawah

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

senarai 23 waris faraid yang wajib orang islam ketahui

Pengertian Hibah Mutlak, Hibah Amanah – Mana Terbaik?

Bagaimana Perjanjian Harta Sepencarian Disediakan?

Jump Starter Power Bank Untuk Bateri Kereta Komputer Dan Telefon

biasa guna kabel untuk start kereta kerana bateri dah habis
Cara popular guna jumper bateri untuk start kereta

Jump starter power bank adalah cara mudah dan terkini bagi menghidupkan injin kereta ketikabateri yang lemah.

Tapi sebelum bercerita panjang, elok kita tengok cara biasa untuk hidupkan kereta dengan guna kabel jumper bateri kereta.

Masalah Guna Jumper Bateri Kereta Cara Biasa

Bila kereta tak boleh start biasanya bateri lemah atau kong. Cara yang biasa dilakukan ialah dengan menggunakan kabel jump starter bateri.

Dua kabel jumper bateri dipasang antara bateri yang baik dari kereta lain kepada bateri pada bateri kereta yang lemah itu.

Aliran tenaga bateri yang baik itu dapat membantu menghidupkan injin kereta yang baterinya lemah.

Bagaimanapun guna jumper bateri ada kelemahan. Jika anda salah parking kereta terutama di shopping kompleks, kabel jumper yang tidak cukup panjang akan menyukarkan kawan anda menyambung kabel jumper kepada bateri anda.

Yang kedua, jika anda tidak bawa kabel jumper bateri, ia akan menyusahkan anda juga kerana bukan semua orang ada membawa jumper bateri.

Jika kereta anda tak boleh start di R&R kerana bateri terutama di waktu malam, bukan semua orang boleh bantu anda.

Jadi cara yang terbaik ialah anda membeli jumper bateri power bank di mana anda boleh start kereta tanpa menyusahkan orang lain.

Keperluan Jump Starter Power Bank

Ramai orang memiliki jumper start power bank. Ia bukan sahaja boleh digunakan bagi menghidupkan bateri kereta bahkan digunakan bagi memberi power kepada telefon bimbit dan komputer.

set jump starter power untuk kereta lengkap dengan kabel, bateri dan alat caj bateri telefon
Set Jump start power bank

Dulu orang menyimpan kabel jump start dalam kereta. Tapi itu sudah ketinggalan zaman. Ini kerana ia makan ruang bonet kereta terutama jika kita hendak balik kampung atau mengembara.

Jumper start power bank bukan sahaja dapat membantu bateri kita jika ia tiba-tiba kong, malah ia dapat membantu kawan-kawan atau orang ramai yang menghadapi masalah bateri. Ini terutama di kawasan R&R atau di kampung.

Cara Pasang Jump Starter Power Bank

set jump start power bank
Ada tiga alat penting di atas – powerbank, dua kabel bateri dan kabel untuk caj handphone.
jump start power bank - mudah dan praktikal
Pasangkan dua kabel hitam dan merah kepada power bank sebelum dilekatkan kepada bateri
Cara pasang kabel merah dan hitam kepada bateri power bank - hanya cucuk sahaja sebelum diguna untuk hidupkan injin
Cara pasang kabel merah dan hitam kepada bateri power bank – hanya cucuk sahaja sebelum diguna untuk hidupkan injin

Cara Mendapatkan Set Jumper Start Power Bank

Anda boleh mendapatkan jumper start power bank daripada kedai atau beli daripada Shopee. Klik sini

Klik: Jump Start Power Bank atau Car Power Bank

Bateri Kereta – 7 Tips Memanjangkan Jangka Hayat Bateri

Tips Terbaik Bagi Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Tip-tips bagi memanjangkan jangka hayat bateri yang boleh menjimatkan masa dan kos pemilik kereta.
Tips mudah penjagaan bateri kereta anda

Tips Penjagaan Bateri Kereta Yang Wajib Anda Tahu

Bateri ialah nyawa kepada kenderaan. Tanpa bateri kereta tidak boleh start dan lampu tak menyala.

Bayangkan, anda sedang dalam perjalanan dari Johor Bahru ke Alor Star dan singgah di R&R Tapah untuk minum-minum.

Apa perasaan anda, tiba-tiba kereta tidak boleh start? Dalam kereta anak isteri dan beg yang banyak kat bonet.

Anda tentu terfikir-fikir jika ada orang yang bawa jumper dan minta tolong start kereta anda.

Tapi, jika tiada siapa yang menolong, pilihan anda ialah pergi ke stesyen minyak di R&R dan bertanya samada mereka ada menjual bateri atau tidak.

Jika stesyen minyak tidak menjual, biasa stesyen minyak akan berikan nombor telefon kedai bateri yang berdekatan supaya anda hubungi.

Jika kedai bateri sedia menolong, anda sudah tentu kena potong leher. Harga bateri katakan RM200 dan upah RM250 – sebab alasan jauh dan sebagainya. Anda tentu kena setuju kan sebab keluarga dah kepanasan dan kepenatan duduk dalam kereta.

Itu nasib baik berlaku di siang hari. Kalau ia terjadi pada waktu 12 malam dan semua kedai tutup, tentu ia lebih sengsara lagi. Mungkin anda kena panggil bantuan PLUS. Tapi itu semua menyusahkan anda sendiri.

Harga sebuah bateri tidak mahal iaitu pun dalam dalam RM180-RM300. Masalahnya ialah apa yang berlaku kepada pengguna di R&R Tapah tadi – kos bateri mahal dan anak bini sengsara menunggu dalam kereta.

Jika kita pandai menjaganya, umur bateri boleh sampai dua setengah tahun. Kalau tak pandai jaga, setahun pun boleh kong dan kena ganti baru.

Oleh itu, anda boleh mengawal berapa lama bateri boleh tahan dan memaksimumkan jangka hayat bateri agar anda juga boleh kemana-mana tanpa rasa takut kereta tak boleh start bila bateri kong.

Purata Jangka Hayat Bateri Kereta

Berapa lama bateri boleh tahan? Secara purata, bateri boleh bertahan selama 2 hingga ke 5 tahun. Dapat bertahan dua tahun setengah pun dah kira OK.

Antara salah satu faktor yang boleh mempengaruhi jangka hayat bateri ialah cuaca.

Ketika kenderaan berjalan, enjin sudah menghasilkan haba yang tinggi. Haba yang terlampau panas pada bateri akan meningkatkan penyejatan air pada sel bateri walaupun bateri tertutup dan ini mampu memendekkan jangka hayat bateri.

Kenderaan yang selalu dibiarkan di bawah cahaya matahari terik boleh menyebabkan bateri kong.

Ia menjadi punca kereta tak boleh start jika anda tidak ambil langkah penjagaan bateri terutama dalam keadaan cuaca yang sangat panas di Malaysia.

Panduan lengkap penjagaan kereta yang setiap orang patut tahu.
Panduan Lengkap Penjagaan Kereta

Berikut ialah tujuh tips bagi memanjangkan jangka hayat bateri:

Tujuh Tips untuk Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Tips #1: Hadkan Perjalanan Jarak Dekat

Memandu kereta anda dengan sekejap menghalang bateri daripada dicas sepenuhnya. Jadi, anda boleh mengekalkan kuasa bateri dengan memandu lebih kerap dan memandu untuk tempoh yang lebih lama.

Melalui cara ini, anda boleh meningkatkan ketahanan jangka hayat bateri dan mengelakkan bateri kong dengan cepat.

Namun begitu, jika anda jarang menggunakan kereta, anda boleh mempertimbangkan untuk melaburkan wang anda membeli pengecas bateri mudah alih.

Kelebihan pengecas mudah alih ini adalah ia boleh jump start bateri tanpa memerlukan kenderaan lain sekiranya kereta anda mati di tepi jalan. Hebat bukan?

Tips #2: Pastikan Bateri Dipasang Dengan Ketat

Cara pasang bateri yang betul memainkan peranan penting untuk memastikan bateri tahan lebih lama. Bateri yang tidak dipasang dengan betul dan ketat akan menyebabkan getaran.

Getaran pada bateri berpotensi untuk mengakibatkan kerosakan kepada komponen dalaman bateri dan menyebabkan litar pintas, seterusnya dapat mengurangkan jangka hayat bateri.

Adakah anda memeriksa terminal bateri anda dengan kerap?

Pastikan ianya diperiksa dengan kerap terutamanya jika anda sering memandu di jalan-jalan yang beralun untuk memastikan bateri dipasang dengan ketat dan ia berada di dalam pendakap pelekap dengan kedudukan yang betul.

Namun begitu, jangan melakukan kesilapan iaitu terlalu mengetatkan nat kekunci bateri kerana ia mungkin merosakkan bateri.

Terminal bateri yang dipasang dengan kemas dan ketat akan dapat mengekalkan ketahanan jangka hayat bateri kereta anda.

Tip #3: jangan Lupa Matikan Lampu Bila Keluar

Jika anda membiarkan lampu hadapan kereta dan lampu pintu kereta terpasang secara tidak sengaja boleh menyebabkan kerosakan yang teruk pada bateri dan memendekkan jangka hayat bateri.

Penggunaan lampu yang berpanjangan tanpa bateri dicas akan menyebabkan bateri kong.

Untuk mengelakkan anda lupa, tampal nota atau reminder pada papan pemuka kereta anda. Cara ini anda boleh menyedari apabila anda tidak mematikan lampu kenderaan.

Ingat, memasang lampu kereta dengan lama ketika kereta tidak hidup adalah antara penyebab bateri kong dan kereta tak boleh start. Ini penyebab jangka hayat bateri menjadi pendek.

Tips #4: Bersihkan Terminal Bateri Kereta

Terminal bateri akan terhakis dari masa ke semasa dan pastikan ianya sentiasa dibersihkan daripada pembentukan sisa-sisa dan karat. Ini langkah yang baik untuk panjangkan jangka hayat bateri.

Antara penjagaan bateri mudah ialah membersihkan terminal bateri dengan menggosok terminal dengan berus gigi yang dicelup dalam baking soda (serbuk penaik) bercampur dengan air.

Kemudian, bilas cucian tersebut dengan menggunakan semburan air sejuk dan kemudian mengelap permukaan terminal dengan kain bersih hingga kering.

Tips #5: Uji Bateri Dengan Kerap Untuk Mengetahui Jangka Hayat Bateri

Jika anda ingin memaksimumkan jangka hayat bateri anda, adalah penting untuk mengetahui keadaan bateri dan berapa lama bateri kereta boleh tahan.

Oleh itu, anda boleh menguji tahap voltan bateri output menggunakan penguji bateri untuk mengetahui bateri telah dijaga dengan baik ataupun telah tiba masa untuk ganti bateri baru.

Perkara ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya 3 atau 4 kali bagi setiap bateri untuk memastikan kereta tidak mati secara tiba-tiba kerana bateri kong.

Tips #6: Matikan Fungsi Alat Eletronik Ketika Kereta Tidak Berjalan

Ini adalah tips penjagaan bateri paling mudah untuk menjaga ketahanan jangka hayat bateri.

Matikan fungsi eletronik seperti radio dan penghawa dingin ketika kenderaan tidak berjalan. Ini dapat mengurangkan wear and tear pada kuasa bateri anda.

Selain itu dengan membiarkan enjin kereta hidup tanpa bergerak pada waktu yang lama boleh menyebabkan kereta tak boleh start dan bateri kong dengan lebih cepat.

Tips #7: Jaga Kereta Secara Menyeluruh

Kereta anda mempunyai komponen dan bahagian yang bekerja bersama-sama sedangkan kereta hanya ada satu bateri.

Oleh itu, penjagaan bateri yang betul sangat penting untuk memastikan jangka hayat bateri lebih panjang dan dapat mengekalkan prestasi kereta.

Jangan biarkan kereta anda tidak digunakan untuk tempoh yang panjang kerana ia akan mengurangkan jangka hayat bateri kerana bateri tidak dicas.

Jump Start Power Bank atau Car Power Bank

Sekarang ada power bank jump car starter yang boleh dari shopee.
CarCar jump starter power bank
Power bank jump starter harus ada bagi mengatasi kereta yang tidak boleh start.
Multifunction jump starter power bank

Car power bank charger yang terbaik di pasaran
Antara set car jumper power bank
Car jumper power bank sangat berguna jika kereta tak boleg start
Beg yang lengkap dengan set jump start battery

Menjadi satu trend sekarang orang membawa jump start power bank dalam kereta atau dalam beg anda – kata orang sediakan payung sebelum hujan.

Car jumper power bank bukan sahaja untuk kenderaan anda, malah boleh menolong orang ramai yang menunggu ketibaan anda membantu start kan kereta anda.

Anda boleh membelinya di shopee.

Klik: Jump Start Power Bank atau Car Power Bank

Sumber:

Artikel di atas telah diadaptasi dari artikel asal:
7 Tips Berguna untuk Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Belajar Dropship Dengan Shopee dan Kumoten

Tentang Rezeki – 12 Jenis Rezeki Yang Dijanjikan Allah Kepada Makhluk

Assalamualaikum dan selamat malam buat sahabat-sahabat ku semua. Sedikit pencerahan ilmu Allah tentang rezeki.

Tentang Rezeki Yang Telah Dijanjikan Allah
(12 Pintu-pintu Rezeki)

Ada 12 pintu rezeki walaupun pada hahikatnya semuanya dari Allah. Ini berdasarkan Al-Quran dan hadis sahih.
Ada 12 pintu rezeki yang patut kita tahu

1) Tentang Rezeki Yang Telah Dijamin

“Dan tidak ada sesuatu pun mahluk yang bergerak (bernyawa) di muka bumi melainkan semua nya dijamin rezekinya olih Allah…”
(Surah Hud 11 Ayat 6)

2) Tentang Rezeki Kerana Usaha

“Dan manusia hanya memperolihi apa yang dikerjakannya”
(Surah Al Najm 53 Ayat 39)

“Kemudian setelah selesai solat, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).”
(Al-Jumu’ah 62 Ayat 10)

3) Tentang Rezeki Kerana Bersyukur

“…sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu…”
(Surah Ibrahim 14 Ayat)

4) Rezeki Yang Tidak Terduga

“…barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar”.
(Surah At Thalaq 65 Ayat 2)

5) Rezeki Kerana Beristighfar

“maka aku katakan pada mereka: ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu’ (beristighfar) – sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun”.

“nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat”.
(Surah Nuh 71 Ayat 10 dan 11)

6) Rezeki Kerana Menikah

“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin maka Allah akan memampukan mereka dengan kurnia Nya. Dan Allah Maha luas (pemberiannya) lagi Maha Mengetahui”.
(Surah An-Nur : 32)

7) Rezeki Kerana Anak

“Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut kemiskinan. Kamilah yang akan memberi rezeki kepada mereka dan juga kepada mu……….”
(Surah Al Israa’ 17 Ayat 31)

8) Tentang Rezeki Kerana Bersedekah

“Barangsiapa yang mahu memberi pinjaman kepada Allah, pinjaman yang baik (menginfakkan hartanya ke jalan Allah), maka Allah akan melipat-gandakan pembayaran kepada nya dengan lipat-ganda yang banyaknya. Dan Allah yang menyempitkan dan melapangkan (rezeki) dan kepada Nya lah kamu di kembali kan”
(Surah Al Baqarah 2 Ayat 245)

9) Rezeki Kerana Suka Menyambungkan Silaturrahim

10) Rezeki Kerana Iman Dan Takwa

“Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) solat serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.”
(Al-Baqarah 2 Ayat 3)

11. Rezeki Kerana Pengorbanan Diri, Harta Dan Waktu Demi Urusan Keagamaan

12) Rezeki Kerana Istiqamah Membaca Al-Quran Dan Beramal Soleh (kerana Allah Semata-Mata)

Doa Ku

“Ya Allah, Ya Robb, yang Maha Kaya, izinkanlah kami mencari rezeki dengan keredaan Mu, lapangkanlah rezeki kami dari arah yg tidak disangka sangka dari rezeki yang halal dan penuh barakah. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi dan Pemilik semua pintu rezeki. Izinkan dan permudahkan semua sahabat-sahabat kami mencari dan beroleh rezeki dengan izin Mu. Kayakan mereka, lapangkan pintu-pintu rezekinya dan Kau jaohilah segala dosa-dosa mereka yang dengan nya bolih memendikkan rezeki-rezeki mereka. Aamiin Ya Rabbal Alamein”

Wallahu’alam.
Awang Mohammed
Kuala Lumpur.
1hb January 2017.
11.45 malam.

Nota: Semasa saya membuat semakan rambang ke atas akaun Facebook rakan-rakan saya, rupanya ada 5 orang yang saya jumpa telah meninggal dunia.

Saya dan tuan-tuan jika sudi bacakan Al-Fatihah dan sedekahkan pahala kepada mereka itu.

Salah seorang yang meninggal itu ialah arwah Awang Mohamed. Saya membelek Facebook beliau, dan terjumpa sebuah artikel beliau yang saya tajukkan dengan Tentang Rezeki – 12 Jenis Rezeki Yang Dijanjikan Allah

Saya copy paste tulisan beliau dengan sedikit editan. Semoga kebaikan dan ilmu yang diperolehi oleh pembaca memberi pahala dan kebaikan kepada roh Allahyarham Abdullah Mohammed

23 Waris Faraid Orang Islam Wajib Tahu

senarai 23 waris faraid harta pusaka

Dapatkan ebook dan video penerangan dari pinned post pautan berikut

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Belajar Dropship Dengan Shopee dan Kumoten

Cara Buat Bisnes Deliveri Belajar Dari Orang Berpengalaman

Google Bisnes Saya Cara Buat Listing Percuma Ramai Tak Tahu

Cara terbaharu promote perniagaan online dengan Google Bisnes Saya
Bagaimana bisnes anda menawan Google dengan Google My Business

Ramai online marketer tak tahu gunakan Google Bisnes Saya untuk menawan laman web Google tanpa kos dan mudah pulak.

Cuba anda tengok macam mana Google Bisnes Saya pada bisnes Xgene Royale boleh menempatkan diri dan perniagaan secara berkesan dalam Google Search dan Google Maps.

Anda boleh integrate blog wordpress anda ke dalam Google My Business, dengan ini apabila upload artikel baru anda ke dalam alam maya, ia secara automatik mewujudkan satu link dalam Google My Business. Cantikkan?

Apa itu Google Bisnes Saya?

Google My Business bagi bisnes Xgene Royale

Dari rajah di atas, Google My Business ialah kemudahan listing atau penyenaraian percuma yang ditawarkan oleh Google bagi membolehkan anda menguruskan perniagaan anda di internet seperti Carian Google (Google Search) dan Peta Google (Google Maps).

Contoh di atas menunjukkan orang mencari ‘krim xgene royale’. Listing yang dipaparkan web-web yang menawarkan jualan produk Xgene. Manakala di sebelah kanan ialah listing saya produk Xgene Royale – lengkap dengan peta ke kedai saya, lokasi dan laman webnya.

Jika anda menggunakan komputer, profil bisnes anda akan nampak di sebelah kanan apabila ada orang mencari bisnes anda atau bisnes orang lain yang berkaitan dengan anda.

Jika anda menggunakan handphone, listing ini akan duduk teratas sekali dan boleh bersaing dengan iklan berbayar Google.

Google My Business amat mudah dibuat dan mengemaskini setiap masa. Cara ini ia amat mudahkan mendekatkan perniagaan anda kepada pelanggan.

Blog Percuma Google Bisnes Saya

Jika anda orang baru dalam perniagaan, anda jangan buang duit dan masa membina laman web perniagaan.

Google My Business bukan sahaja membolehkan menawan pasaran Google, malah ia menawarkan blog percuma. Tengok sini xgeneroyale.business.site.

Kelebihan Google My Business (GMB)

Pertama: Google My Business membolehkan bisnes anda terpapar dan Google Map dan carian Google.

Ke-2: GMB membolehkan orang ramai memberi komen atau review ke atas produk dan bisnes anda

Ke-3: Google Bisnes Saya membolehkan anda memahami perjalanan bisnes anda dan memperbaiki mutu paparan perniagaan

Ke-4: Anda boleh membina beberapa Google My Business berdasarkan produk anda.

Ke-5: Setiap Google My Business anda diberi satu laman web percuma. Anda yang baru memulakan perniagaan online elok sangat menggunakan kemudahan Google ini.

Ke-5: Jika anda ada blog wordpress, anda boleh integrate posting-posting anda ke dalam Google My Business. Jadi anda tak perlu buat kerja dua kali.

Sebarang pertanyaan sila gunakan ruangan komen.

Google My Business Blog Rahaman

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

Belajar Bisnes Dropship Dengan Shopee dan Kumoten Tanpa Berkursus

Rahsia orang boleh jual beribu-barang dengan satu pembekal dropship sahaja!

Artikel ini menjelaskan konsep asas bagaimana anda belajar dropship dengan shopee dan kumoten
Cara buat bisnes dropship yang boleh buat hidup mewah

Ramai tak tahu kita boleh belajar dropship dengan cepat dan mudah dengan Shopee dan Kumoten.

Saya sendiri berpengalaman membuat dropship dengan Shopee. Saya tak pernah hadir kursus dropship sebab konsep dropship amat mudah.

Tapi saya akan cerita cara belajar dropship dengan shopee dalam artikel ini.

Cabaran besar dalam dropship ialah macam mana kita boleh buat banyak duit dengan masa yang paling minima. Ini kerana kalau jual benda kecik-kecik dan banyak memang leceh, untung pun tidak berapa sen.

Tapi pernah tak anda nampak, ada peniaga di shopee boleh jual hingga dan beribu-ribu produk.

Adakah anda tahu Shopee benarkan seseorang itu sehingga 10,000 barang. Tak logik kan? Itu belum kira masa bila nak cari pembekal dan nak layan customer dan bila nak pos barang.

Macam Mana Belajar Dropship Dengan Shopee?

Kelebihan belajar dropship dengan Shopee ialah anda tak perlu daftar perniagaan. Jika anda sudah jadi pembeli, anda boleh jadi penjual tanpa perlu buka akaun baru – kan mudah bagi orang nak dropship!

Dengan Shopee, anda boleh belajar buat dan buat dropship tanpa perlu membazir masa ambil order, bungkus barang, wasap bayaran dan pos.

Sekarang zaman IT, dropship pun dah boleh buat secara automatik. Jom saya tunjukkan asasnya.

Belajar Buat Dropship Shopee – Kumoten

Tiga langkah kena tahu belajar buat dropship dengan Shopee
Belajar dropship dengan Shopee-Kumoten

Bila anda belajar dropship dengan Shopee anda mesti register dengan dua syarikat, iaitu Shopee dan Kumoten.

Siapa itu Shopee? Shopee ibarat Mid Valley iaitu tempat orang membeli barang.

Siapa itu Kumoten? Kumoten ialah syarikat pembekal barang kepada anda.

Bila anda sudah register dengan Shopee dan Kumoten, bermakna anda akan menjual barang di Shopee dan anda juga agen dropship kepada Kumoten atau dipanggil dropshipper.

Langkah Pertama: ‘Kahwinkan’ Shopee Dengan Kumoten

Dalam bahasa IT kahwinkan itu dipanggil integrate. Jadi sistem IT dengan sistem IT boleh bercakap satu sama lain.

Apa yang anda arahkan nanti, Shopee dan Kumoten boleh faham.

Langkah Kedua: Memilih Produk Di Kumoten

Sebelum anda nak memilih produk di Kumoten, lebih baik anda tengok di Shopee barang apa ada di Shopee. Ini kerana apa yang dijual di Shopee kebanyakan dibekalkan oleh Kumoten.

Bila kita di depan komputer kita ibarat membuka dua kedai serentak: Shopee dan Kumoten.

Langkah Ketiga: Memindahkan Barang Dari Kumoten Kepada Shopee

Pada portal Kumoten, anda hanya perlu tandakan seberapa nama barang yang hendak dipindahkan kepada portal jualan anda di Shopee.

Setelah anda memilih barang dari Kumoten, anda boleh memindahkan (macam upload) barang anda ke Shopee dengan menekan butang-butang tertentu. Proses ini dipanggil sync.

Setelah anda memindahkan barang ke Shopee, anda boleh refresh skrin Shopee, dan anda akan dapati senarai barang untuk dibeli oleh pembeli. Nama barang, foto sudah ada disiapkan dalam Shopee. Senangkan?

Proses Jualan Dropship Automasi

Proses dropship daripada pembeli sehingga penjual dapat bayaran jualan.
Dropship secara automasi dari pembelian hingga menerima bayaran dari Shopee

Dari rajah di atas menunjukkan proses jualan adalah secara automatik dan anda boleh relaks tanpa memikirkan nak bungkus barang, nak pos dan tunggu bayaran dari pembeli. Tengok proses di atas:

Proses Pertama – pembeli memilih barang dan membuat order

Proses Ke-2 – pesanan pembeli secara automatik dihantar ke Kumoten

Proses Ke-3 – anda membayar kos produk kepada Kumoten

Proses Ke-4 – Kumoten menghantar barang kepada pelanggan

Proses Ke-5 – Setelah pembeli mengesahkan penerimaan barang, Shopee akan membayar harga jualan ke akaun anda di Shopee. Anda boleh mengarahkan Shopee membayar pendapatan jualan ke bank anda. Menarik kan?

Enam Kebaikan Dropship Shopee – Kumoten

Enam kebaikan membuat bisnes dropship dengan Shopee
Kebaikan Dropship di Shopee

Dari jadual di atas, ada 6 kebaikan anda buat droship dengan Shopee iaitu:

Pertama: Pesanan secara automatik – Anda tak perlu ambik kesah untuk copy paste pesanan pembeli.

Ke-2: Nombor tracking – anda tak perlu nak tulis dan hantar nombor tracking order kepada pembeli. Semua sistem akan lakukan.

Ke-3: Fokus kepada pemasaran dan jualan – anda hanya mencari pembeli sahaja kerana kerja pesanan, pembungkusan dan pembayaran diuruskan secara automatik antara Shopee dengan Kumoten.

Ke-4: Baki stok diurus secara automatik – anda tak perlu kira berapa baki stok yang ada dalam tangan setelah banyak jualan.

Ke-5: Tidak ada minimum jualan – anda tidak dikenakan syarat berapa banyak anda kena jual. Satu pun boleh jual.

Ke-6: Pelanggan tak tahu pun Kumoten – Walaupun barang itu dipos oleh Kumoten, tetapi pelanggan tak tahu kerana takda cop Kumoten pada barang. Yang mereka tahu hanya shopping di Shopee. Menarik kan?

Dapatkan Panduan Lengkap Belajar Dropship Dengan Shopee

Artikel ini hanya memberi konsep dan pendedahan am yang boleh membuka minda untuk belajar dropship secara praktikal.

Banyak lagi anda kena belajar dropship seperti asas pemilihan barang, penggunaan baucer diskaun, free shipping, pemilihan courier service yang disyorkan oleh Shopee/Kumoten, cara tambah barang dropship, deposit dengan Shopee/Kumoten, cara menyusun nama barang dalam kedai anda di Shopee dan sebagainya.

Saya cadangkan anda membeli Buku Panduan Shopee kerana ia bukan sahaja mengajar cara menjual di Shopee malah mengajar buat bisnes dropship dengan Kumoten.

Dapatkan panduan ebook percuma dahulu. Klik sini:

Saya Nak Belajar Buat Dropship Dengan Shopee

Pautan:

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

13 Sebab Orang Bisnes Online Dari Rumah Dengan Shopee