Lapan Langkah Hendak Memulakan Perniagaan Homestay Usahawan Wajib Tahu

langkah persediaan untuk memulakan bisnes homestay
Konsep homestay sangat sesuai bagi mereka yang mahukan ketenangan di hujung minggu bersama keluarga

Perniagaan homestay mempunyai potensi yang menguntungkan jika anda tahu cara-caranya. Homstay juga dipanggil inap desa.

Tetapi istilah inap desa jarang digunakan.

Di Malaysia,homestay telah banyak banyak dibina dan ia mencapai lebih daripada 6,700 yang telah didaftarkan. Anda boleh menceburkan diri dalam perniagaan homestay secara sederhana sebagai permulaan.

Bagaimana Hendak Memulakan Perniagaan Homestay – Lapan Langkah Penting

1. Saiz Aset

Aset adalah komponen utama dalam membina perniagaan homestay. Aset tersebut ialah rumah yang boleh dijadikan homestay.

Homestay berbeza dengan hotel terutama dari segi saiznya. Dari segi saiz, anda bebas menentukan jumlah bilik homestay dan ruang dalamnya.

Kebiasaannya, pelanggan lebih suka tinggal homestay yang mempunyai ruang tamu yang luas dan ada kemudahan parking yang mencukupi dan selesa.

2. Pelesenan Perniagaan Homestay

Seperti yang diketahui, setiap perniagaan perlu didaftarkan dengan pihak berkuasa.

Jika anda menyewa rumah hendak dijadikan homestay, anda perlu memastikan pemilik rumah itu mendapat maklumat kelulusan daripada pihak berkuasa mengenai subleasing dan lain-lain kelulusan jika ada.

3. Nak Sewa, Beli atau Milik Sendiri

Pemilikan aset homestay bergantung kepada anda.

Bisnes Homestay boleh berbentuk sewaan, dibeli atau aset pemilik sendiri. Jika anda menyewa rumah untuk dijadikan homestay, anda perlu pastikan tuan tanah tahu tujuan anda menyewanya.

Jika anda berhasrat membeli dan dijadikan homestay, maka jiran-jiran elok tahu rumah itu akan dijadikan homestay. Ini boleh mengurangkan masalah dengan jiran kemudian hari.

Panduan lengkap bagi memulakan bisnes homestay
Panduan lengkap hendak membuat perniagaan homestay

4. Lokasi

Pemilihan lokasi homestay adalah kritikal kerana ia boleh menarik pelanggan menyewa homestay anda.

Anda perlu memilih homestay yang jauh dari bandar kerana kebanyakan homestay berada di kawasan yang lebih tenang dan privasi. Contohnya homestay berdekatan dengan pantai, tepian sungai, air terjun dan berhadapan dengan pemandangan sawah.

5. Menyediakan Perabot

Homestay yang baik mempunyai perabut yang lengkap bagi kegunaa penyewa.

Kemudahan standard bagi sesebuah homestay ialah set tempat tidur setiap bilik, meja makan dan set perabot di ruang tamu.

6. Kemudahan atau Fasiliti

Anda perlu menyediakan kemudahan dalam homestay tersebut seperti wifi, tempat memasak, peti sejuk, mesin basuh, peralatan makan seperti pisau, sudu dan garfu.

Jadi bila pelanggan menyewa homestay anda tentu mereka gembira apabila boleh memasak dan makan-makan bersama keluarga.

Banyak homestay ada kemudahan aircond.

7. Mengambil Foto Homestay

Foto-foto yang cantik dan menarik dapat menggoda pelanggan untuk menyewa homestay anda. Jika bakal penyewa nak tengok gambar rumah anda, anda boleh whatsapp atau emailkan.

Jika anda membuat video satu minit homestay anda, ia adalah terbaik.

8. Pemasaran dan Promosi Homestay

Pemasaran adalah peringkat kritikal juga dalam perniagaan homestay kerana ia akan menentukan kejayaan bisnes anda.

Dalam zaman ekonomi digital ini, ada banyak pengkalan untuk promote bisnes homestay anda. Ini termasuk facebook, instagram, kumpulan whatsapp dan telegram.

Jika anda boleh membina blog, ia akan beri kelebihan bersaing dalam pemasaran online.

Panduan Lengkap Perniagaan Homestay

Jika anda seorang yang serious hendak menjalankan perniagaan homestay, anda wajib membaca kesah jutawan homestay Faridilatras Abd Rahman. Untuk bejaya anda perlu copy paste kejayaan lain – tak perlu try and error.

Faridilatras Abd Rahman mengendalikan Homestay Fardain Place dan banyak lagi homestay kendalian beliau.

Anda patut memiliki e-book yang diterbitkan oleh beliau itu. Klik link ini Pengalaman Seorang Jutawan Homestay

Mana Untung Buat Homestay Atau Buat Rumah Sewa


Dropship Shopee – Upload 1,000 Barang Dari Kumoten

Dropship Shopee – Upload 1,000 Barang Dari Kumoten

Rahsia jual beribu-barang dropship dengan satu pembekal dropship

Dropship dengan kumoten ialah bisnes yang paling simple untuk dropshipper baru
Cara buat bisnes dropship Shopee-Kumoten boleh buat hidup mewah

Apa itu dropship shopee? Apa itu pula dropship Shopee – Kumoten? Mengapa ia menjadi menjadi pilihan dropship terbaik dalam perniagaan online di Malaysia?

Bisnes dropship bermula dengan impian yang besar. Anda mesti mempunyai impian kebebasan kewangan (kebebasan kewangan) sebab itu yang bolh memberi kepuasan kepada anda.

Dengan kebebasan kewangan anda boleh memiliki apa sahaja – rumah, kereta, melancong, buat haji, buat umrah, menyimpan wang untuk pelajaran anak dan sebagainya.

Apa Itu Bisnes Dropship?

proses asas bisnes yang libatkan pembeli-penjual-pemborong
Model Dropship – Pelanggan – Anda (dropshipper) – Pembekal (Pemborong)

Bisnes dropship atau dropshipping ialah satu perniagaan yang menjual barang tanpa menyimpan stok dan tanpa menghantar barang.

Orang menjual barang itu dipanggil dropshipper atau agen dropship.

Tiga Pihak Terlibat Dalam Business Dropship

A. Pelanggan

Dalam model di atas, pelanggan jumpa facebook anda (dropshipper) yang menjual jam tangan.

Pelanggan membayar harga jualan, katakan RM200 kepada anda dan mengharapkan anda menghantar jam kepada pembeli.

B. Pemborong Dropship

Anda (dropshipper) menghantar pesanan jam kepada pemborong dan membayar harga borong (harga borong), katakan RM120. Anda akan sertakan alamat pelanggan supaya pemborong menghantar jam kepada pelanggan.

Perbezaan harga jualan dengan harga borong ialah keuntungan dropship.

C. Penghantaran Barang

Pemborong akan menghantar pesanan jam itu kepada pembeli. Anda sebagai dropshipper akan mendapat harga jualan jam selepas pelanggan mengesahkan ia telah menerima jam itu.

Boleh Capai Kebebasan Kewangan Dengan Dropship Biasa-Biasa Saje?

Jika anda bercita-cita mahu mencapai kebebasan kewangan anda tidak akan berjaya dengan buat dropship cara biasa dengan upload 10-100 barang.

Anda mesti menjual banyak barang, katakan 500 – 1,000 barang.

Tapi, nak jual 25 barang pun susah nak handle sebab masa nak uruskan stok, nak layan order, nak bungkus barang dan nak pos.

Buat Bisnes Dropship Dengan Shopee?

Adakah anda tahu Shopee benarkan seseorang itu menjual sehingga 5,000 barang. Tak logik kan? Sebab masa bila penjual nak cari pembekal, nak layan customer dan nak pos barang.

Tapi ada tektiknya boleh upload sehingga 5,000 barang, teruskan pembacaan…

Kelebihan buat dropship dengan Shopee ialah anda tak perlu daftar perniagaan. Jika anda sudah jadi pembeli, anda boleh jadi penjual tanpa perlu buka akaun baru – kan mudah bagi orang nak dropship!

Dengan Shopee, anda boleh buat dropship tanpa perlu membazir masa ambil order, bungkus barang, wasap bayaran dan pos. Ini kerana zaman IT, dropship pun dah boleh buat secara automatik.

Jom saya tunjukkan asasnya.

Belajar Buat Dropship Shopee – Kumoten

Mengapa Buat Dropship Dengan Kumoten?

Boleh dengar video ini dulu…

Asas Dropship Shopee-Kumoten

Asas dropship Shopee-Kumoten ialah anda satukan (integrate) sistem Shopee dengan Kumoten. Kemudian pilih produk dari Kumoten. Lepas itu transfer (sync) produk dari Kumoten ke Shopee.

Tiga langkah buat dropship kumoten dengan Shopee
Belajar dropship dengan Shopee-Kumoten

Bila anda belajar dropship dengan Shopee anda mesti register dengan dua syarikat, iaitu Shopee dan Kumoten.

Siapa itu Shopee? Shopee ibarat Mid Valley iaitu tempat orang membeli barang.

Siapa itu Kumoten? Kumoten ialah syarikat pembekal barang kepada anda atau dipanggil pemborong (wholesaler).

Bila anda sudah register dengan Shopee dan Kumoten, bermakna anda akan menjual barang di Shopee dan anda juga agen dropship atau dropshipper kepada Kumoten.

Langkah Pertama: ‘Kahwinkan’ Shopee Dengan Kumoten

Dalam bahasa IT kahwinkan itu dipanggil integrate. Jadi sistem IT dengan sistem IT boleh bercakap satu sama lain.

Apa yang anda arahkan, Shopee dan Kumoten boleh faham.

Langkah Kedua: Memilih Produk Di Kumoten

Sebelum anda nak memilih produk di Kumoten, lebih baik anda tengok di Shopee barang apa ada di Shopee. Ini kerana apa yang dijual di Shopee kebanyakan dibekalkan oleh Kumoten.

Bila kita beada di depan komputer kita ibarat membuka dua kedai serentak: Shopee dan Kumoten (saya tak galakkan anda guna handphon).

Langkah Ketiga: Memindahkan Barang Dari Kumoten Kepada Shopee

Pada portal Kumoten, anda hanya perlu tandakan seberapa banyak barang yang hendak dipindahkan kepada portal jualan anda di Shopee.

Setelah anda memilih barang dari Kumoten, anda boleh memindahkan (macam upload) barang anda ke Shopee dengan menekan butang-butang tertentu. Proses ini dipanggil sync.

Setelah anda memindahkan barang ke Shopee, anda boleh refresh skrin Shopee, dan anda akan dapati senarai barang untuk dibeli oleh pembeli. Nama barang, foto sudah ada disiapkan dalam Shopee. Senangkan?

Proses Jualan Dropship Automasi Dari Pesanan Pelanggan Hingga Penerimaan

Proses dropship daripada pembeli sehingga penjual dapat bayaran jualan - dropship shopee-kumoten
Dropship secara automasi dari pembelian hingga menerima bayaran dari Shopee

Dari rajah di atas menunjukkan proses jualan adalah secara automatik dan anda boleh relaks tanpa memikirkan nak bungkus barang, nak pos, nak hantar tracking number, nak comfirm terima barang dan tunggu bayaran dari pembeli.

Tengok proses di atas:

Proses Pertama – pembeli memilih barang dan membuat order dari kedai anda di Shopee. Pembeli membayar ke Shopee.

Proses Ke-2 – pesanan pembeli dibuat secara automatik dihantar ke Kumoten. Anda tidak perlu menghubungi Kumoten atau Shopee.

Proses Ke-3 – anda membayar kos produk kepada Kumoten (melalui pemotongan deposit anda di Kumoten)

Proses Ke-4 – Kumoten menghantar barang kepada pelanggan

Proses Ke-5 – Setelah pembeli mengesahkan penerimaan barang, Shopee akan membayar harga jualan ke wallet anda di Shopee.

Anda boleh memindahkan wang dari wallet di Shopee ke akaun bank anda. Menarikkan?

Enam Kebaikan Dropship Shopee – Kumoten

Enam kebaikan membuat bisnes dropship dengan Shopee
Kebaikan Dropship di Shopee

Dari jadual di atas, ada 6 kebaikan anda buat droship dengan Shopee iaitu:

Pertama: Pesanan secara automatik – Anda tak perlu ambik kesah untuk copy paste pesanan pembeli.

Ke-2: Nombor tracking – anda tak perlu nak tulis dan hantar nombor tracking order kepada pembeli. Semua sistem akan lakukan.

Ke-3: Fokus kepada pemasaran dan jualan – anda hanya mencari pembeli sahaja kerana kerja pesanan, pembungkusan dan pembayaran diuruskan secara automatik antara Shopee dengan Kumoten.

Ke-4: Baki stok diurus secara automatik – anda tak perlu kira berapa baki stok yang ada dalam tangan anda. Ini kerana Kumoten yang sediakan.

Ke-5: Tidak ada minimum jualan – anda tidak dikenakan syarat berapa banyak anda kena jual. Satu pun boleh jual.

Ke-6: Pelanggan tak tahu pun Kumoten – Walaupun barang itu dipos oleh Kumoten, tetapi pelanggan tak tahu kerana takda cop Kumoten pada barang. Yang mereka tahu hanya shopping di Shopee dan beli dari Menarik kan?

Dapatkan Panduan Lengkap Belajar Dropship Dengan Shopee

Artikel ini hanya memberi konsep dan pendedahan am yang boleh membuka minda untuk belajar dropship secara praktikal.

Banyak lagi anda kena belajar dropship seperti asas pemilihan barang, penggunaan baucer diskaun, free shipping, pemilihan courier service yang disyorkan oleh Shopee/Kumoten, cara tambah barang dropship, deposit dengan Shopee/Kumoten, cara menyusun nama barang dalam kedai anda di Shopee dan sebagainya.

Saya cadangkan anda membeli Buku Panduan Shopee kerana ia bukan sahaja mengajar cara menjual di Shopee malah mengajar buat bisnes dropship dengan Kumoten.

Dapatkan panduan ebook percuma dahulu. Klik sini:

Saya Nak Belajar Cara Upload 1,000 Barang Dropship Dari Kumoten ke Shopee

Pautan:

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

Cara Nak Buat Dropship di Ebay Ramai Tak Tahu

Google Bisnes Saya Cara Buat Listing Percuma Ramai Tak Tahu

Cara terbaharu promote perniagaan online dengan Google Bisnes Saya
Bagaimana bisnes anda menawan Google dengan Google My Business

Ramai online marketer tak tahu gunakan Google Bisnes Saya untuk menawan laman web Google tanpa kos dan mudah pulak.

Cuba anda tengok macam mana Google Bisnes Saya pada bisnes Xgene Royale boleh menempatkan diri dan perniagaan secara berkesan dalam Google Search dan Google Maps.

Anda boleh integrate blog wordpress anda ke dalam Google My Business, dengan ini apabila upload artikel baru anda ke dalam alam maya, ia secara automatik mewujudkan satu link dalam Google My Business. Cantikkan?

Apa itu Google Bisnes Saya?

Google My Business bagi bisnes Xgene Royale

Dari rajah di atas, Google My Business ialah kemudahan listing atau penyenaraian percuma yang ditawarkan oleh Google bagi membolehkan anda menguruskan perniagaan anda di internet seperti Carian Google (Google Search) dan Peta Google (Google Maps).

Contoh di atas menunjukkan orang mencari ‘krim xgene royale’. Listing yang dipaparkan web-web yang menawarkan jualan produk Xgene. Manakala di sebelah kanan ialah listing saya produk Xgene Royale – lengkap dengan peta ke kedai saya, lokasi dan laman webnya.

Jika anda menggunakan komputer, profil bisnes anda akan nampak di sebelah kanan apabila ada orang mencari bisnes anda atau bisnes orang lain yang berkaitan dengan anda.

Jika anda menggunakan handphone, listing ini akan duduk teratas sekali dan boleh bersaing dengan iklan berbayar Google.

Google My Business amat mudah dibuat dan mengemaskini setiap masa. Cara ini ia amat mudahkan mendekatkan perniagaan anda kepada pelanggan.

Blog Percuma Google Bisnes Saya

Jika anda orang baru dalam perniagaan, anda jangan buang duit dan masa membina laman web perniagaan.

Google My Business bukan sahaja membolehkan menawan pasaran Google, malah ia menawarkan blog percuma. Tengok sini xgeneroyale.business.site.

Kelebihan Google My Business (GMB)

Pertama: Google My Business membolehkan bisnes anda terpapar dan Google Map dan carian Google.

Ke-2: GMB membolehkan orang ramai memberi komen atau review ke atas produk dan bisnes anda

Ke-3: Google Bisnes Saya membolehkan anda memahami perjalanan bisnes anda dan memperbaiki mutu paparan perniagaan

Ke-4: Anda boleh membina beberapa Google My Business berdasarkan produk anda.

Ke-5: Setiap Google My Business anda diberi satu laman web percuma. Anda yang baru memulakan perniagaan online elok sangat menggunakan kemudahan Google ini.

Ke-5: Jika anda ada blog wordpress, anda boleh integrate posting-posting anda ke dalam Google My Business. Jadi anda tak perlu buat kerja dua kali.

Sebarang pertanyaan sila gunakan ruangan komen.

Google My Business Blog Rahaman

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

Belajar Bisnes Dropship Dengan Shopee dan Kumoten Tanpa Berkursus

Rahsia orang boleh jual beribu-barang dengan satu pembekal dropship sahaja!

Artikel ini menjelaskan konsep asas bagaimana anda belajar dropship dengan shopee dan kumoten
Cara buat bisnes dropship yang boleh buat hidup mewah

Ramai tak tahu kita boleh belajar dropship dengan cepat dan mudah dengan Shopee dan Kumoten.

Saya sendiri berpengalaman membuat dropship dengan Shopee. Saya tak pernah hadir kursus dropship sebab konsep dropship amat mudah.

Tapi saya akan cerita cara belajar dropship dengan shopee dalam artikel ini.

Cabaran besar dalam dropship ialah macam mana kita boleh buat banyak duit dengan masa yang paling minima. Ini kerana kalau jual benda kecik-kecik dan banyak memang leceh, untung pun tidak berapa sen.

Tapi pernah tak anda nampak, ada peniaga di shopee boleh jual hingga dan beribu-ribu produk.

Adakah anda tahu Shopee benarkan seseorang itu sehingga 10,000 barang. Tak logik kan? Itu belum kira masa bila nak cari pembekal dan nak layan customer dan bila nak pos barang.

Macam Mana Belajar Dropship Dengan Shopee?

Kelebihan belajar dropship dengan Shopee ialah anda tak perlu daftar perniagaan. Jika anda sudah jadi pembeli, anda boleh jadi penjual tanpa perlu buka akaun baru – kan mudah bagi orang nak dropship!

Dengan Shopee, anda boleh belajar buat dan buat dropship tanpa perlu membazir masa ambil order, bungkus barang, wasap bayaran dan pos.

Sekarang zaman IT, dropship pun dah boleh buat secara automatik. Jom saya tunjukkan asasnya.

Belajar Buat Dropship Shopee – Kumoten

Tiga langkah kena tahu belajar buat dropship dengan Shopee
Belajar dropship dengan Shopee-Kumoten

Bila anda belajar dropship dengan Shopee anda mesti register dengan dua syarikat, iaitu Shopee dan Kumoten.

Siapa itu Shopee? Shopee ibarat Mid Valley iaitu tempat orang membeli barang.

Siapa itu Kumoten? Kumoten ialah syarikat pembekal barang kepada anda.

Bila anda sudah register dengan Shopee dan Kumoten, bermakna anda akan menjual barang di Shopee dan anda juga agen dropship kepada Kumoten atau dipanggil dropshipper.

Langkah Pertama: ‘Kahwinkan’ Shopee Dengan Kumoten

Dalam bahasa IT kahwinkan itu dipanggil integrate. Jadi sistem IT dengan sistem IT boleh bercakap satu sama lain.

Apa yang anda arahkan nanti, Shopee dan Kumoten boleh faham.

Langkah Kedua: Memilih Produk Di Kumoten

Sebelum anda nak memilih produk di Kumoten, lebih baik anda tengok di Shopee barang apa ada di Shopee. Ini kerana apa yang dijual di Shopee kebanyakan dibekalkan oleh Kumoten.

Bila kita di depan komputer kita ibarat membuka dua kedai serentak: Shopee dan Kumoten.

Langkah Ketiga: Memindahkan Barang Dari Kumoten Kepada Shopee

Pada portal Kumoten, anda hanya perlu tandakan seberapa nama barang yang hendak dipindahkan kepada portal jualan anda di Shopee.

Setelah anda memilih barang dari Kumoten, anda boleh memindahkan (macam upload) barang anda ke Shopee dengan menekan butang-butang tertentu. Proses ini dipanggil sync.

Setelah anda memindahkan barang ke Shopee, anda boleh refresh skrin Shopee, dan anda akan dapati senarai barang untuk dibeli oleh pembeli. Nama barang, foto sudah ada disiapkan dalam Shopee. Senangkan?

Proses Jualan Dropship Automasi

Proses dropship daripada pembeli sehingga penjual dapat bayaran jualan.
Dropship secara automasi dari pembelian hingga menerima bayaran dari Shopee

Dari rajah di atas menunjukkan proses jualan adalah secara automatik dan anda boleh relaks tanpa memikirkan nak bungkus barang, nak pos dan tunggu bayaran dari pembeli. Tengok proses di atas:

Proses Pertama – pembeli memilih barang dan membuat order

Proses Ke-2 – pesanan pembeli secara automatik dihantar ke Kumoten

Proses Ke-3 – anda membayar kos produk kepada Kumoten

Proses Ke-4 – Kumoten menghantar barang kepada pelanggan

Proses Ke-5 – Setelah pembeli mengesahkan penerimaan barang, Shopee akan membayar harga jualan ke akaun anda di Shopee. Anda boleh mengarahkan Shopee membayar pendapatan jualan ke bank anda. Menarik kan?

Enam Kebaikan Dropship Shopee – Kumoten

Enam kebaikan membuat bisnes dropship dengan Shopee
Kebaikan Dropship di Shopee

Dari jadual di atas, ada 6 kebaikan anda buat droship dengan Shopee iaitu:

Pertama: Pesanan secara automatik – Anda tak perlu ambik kesah untuk copy paste pesanan pembeli.

Ke-2: Nombor tracking – anda tak perlu nak tulis dan hantar nombor tracking order kepada pembeli. Semua sistem akan lakukan.

Ke-3: Fokus kepada pemasaran dan jualan – anda hanya mencari pembeli sahaja kerana kerja pesanan, pembungkusan dan pembayaran diuruskan secara automatik antara Shopee dengan Kumoten.

Ke-4: Baki stok diurus secara automatik – anda tak perlu kira berapa baki stok yang ada dalam tangan setelah banyak jualan.

Ke-5: Tidak ada minimum jualan – anda tidak dikenakan syarat berapa banyak anda kena jual. Satu pun boleh jual.

Ke-6: Pelanggan tak tahu pun Kumoten – Walaupun barang itu dipos oleh Kumoten, tetapi pelanggan tak tahu kerana takda cop Kumoten pada barang. Yang mereka tahu hanya shopping di Shopee. Menarik kan?

Dapatkan Panduan Lengkap Belajar Dropship Dengan Shopee

Artikel ini hanya memberi konsep dan pendedahan am yang boleh membuka minda untuk belajar dropship secara praktikal.

Banyak lagi anda kena belajar dropship seperti asas pemilihan barang, penggunaan baucer diskaun, free shipping, pemilihan courier service yang disyorkan oleh Shopee/Kumoten, cara tambah barang dropship, deposit dengan Shopee/Kumoten, cara menyusun nama barang dalam kedai anda di Shopee dan sebagainya.

Saya cadangkan anda membeli Buku Panduan Shopee kerana ia bukan sahaja mengajar cara menjual di Shopee malah mengajar buat bisnes dropship dengan Kumoten.

Dapatkan panduan ebook percuma dahulu. Klik sini:

Saya Nak Belajar Buat Dropship Dengan Shopee

Pautan:

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

13 Sebab Orang Bisnes Online Dari Rumah Dengan Shopee

Membeli Rumah Lelong, Mengapa Ada Yang Gagal? Dapatkan Tip Terbaik

Pemilihan peguam lelong yang salah boleh menyebabkan pembeli rugi

Mesti Bijak Memilih Peguam Dalam Membeli Rumah Lelong

Ada pembeli yang gagal membeli rumah lelong kerana gagal memilih yang berpengalaman dan mahir dalam selok belok lelongan. Akhirnya, pembeli juga yang menanggung rugi.

Pembeli boleh meminimakan risiko kerugian membeli rumah lelong jika memilih peguam yang mahir dan berpengalaman.
Peguam yang mahir dan berpengalaman dapat membantu pembeli membeli rumah lelong dengan jayanya

Pembeli harus tahu dalam proses lelongan rumah, iaitu terdapat dua jenis lelongan iaitu Loan Agreement cum Assignment (Laca) iaitu unit hartanah belum mempunyai hak milik/strata dan dilelong bank melalui pelelong seperti pejabat lelong, dewan dan hotel, dan Non Laca iaitu unit rumah yang mempunyai hak milik/strata dan dilelong melalui mahkamah serta pejabat tanah.

Setiap jenis lelongan di atas mempunyai tempoh masa berbeza bagi menyelesaikan baki pembelian rumah lelong, iaitu antara 90 hari atau 120 hari sahaja.

Kebanyakan pembeli yang gagal dalam proses lelongan ialah kerana mereka tidak mendapat khidmat nasihat yang betul daripada peguam yang dilantik.

Pembeli boleh hilang wang pendahuluan 10% jika peguam tidak berpengalaman atau tidak mahir dalam lelongan.

Jika peguam gagal membuat kerja dalam tempoh masa yang diberi, maka yang terperangkap ialah pembeli.

Pembeli hendaklah peka dan mengambil tahu perkara asas membeli propertimlelong dan proses pembelian rumah lelong. Malah, pembeli mempunyai hak meminta peguam mempercepatkan proses pemilikan rumah lelong sebelum tamat tempoh.

Pilih peguam biasa dan mahir dengan urusan membeli hartanah lelong atau dalam bidang hartanah kerana pemilihan peguam sangat membantu dalam proses jual beli hartanah.

Oleh itu, proses pemilihan peguam yang betul sangat penting dalam menyempurnakan pemilikan rumah lelong dalam tempoh yang ditetapkan.

Tip Membeli Rumah Lelong

Ada peguam yang mahir dalam dokumen jual beli rumah (S&P), tetapi tidak mahir dengan perjanjian pinjaman dengan bank.

Pembeli boleh bertanya kepada bank yang terbabit sama ada mempunyai panel peguam kerana pembeli boleh menggunakan peguam bank itu.

Kelayakan membuat pinjaman dari bank perlu disemak oleh pembeli sebelum menyertai proses lelongan.

Seseorang pembeli perlu membuat kajian dahulu mengenai cara membeli hartanah lelong seperti carian persendirian ke atas rumah, memahami syarat jualan dan membuat susulan untuk, mempercepatkan proses pemilikan rumah lelongan berjalan lancar.

Perlu diketahui pembeli juga kena menanggung kos yuran penyelenggaraan dan penilaian jika ada, caj lain seperti cukai pintu dan yuran guaman.

Sebagai pembeli rumah lelong, beliau boleh memilih peguam yang dicadangkan oleh kawan-kawan, ahli keluarga atau mereka yang pernah menggunakan perkhidmatan peguam terbabit.

Lima Langkah Perlu Diambil Sebelum Menyertai Lelongan

  1. Kenalpasti Rumah Lelong
  2. Bertemu dengan Pemaju dan Pejabat Tanah
  3. Periksa Rumah Lelong dan Kawasan Sekitar
  4. Dapatkan bantuan Peguam
  5. Bersiap Sedia untuk Lelongan

Bagaimana Membeli Hartanah Lelong – Dapatkan Panduan Lengkap Di sini

tip dan cara membeli rumah lelong dari pengalaman seorang peguam yang juga hartanah
Belajar cara membeli rumah lelong dari seorang usahawan hartatanah yang juga seorang peguam

Jika anda berminat menyertai bisnes rumah lelong, ini ada satu pautan yang bagus atau klik imej buku di atass

Bagaimana Membeli Rumah Lelong?

  1. Artikel di atas telah diadaptasi dari artikel asal ‘Bijak Pilih Peguam’, BH klassifieds, Isnin 30 Mac, 2020.
  2. PropertyGuru Cara Beli Rumah Lelong di Malaysia

Pautan:

Apakah Harta Pusaka Yang Haram Difaraidkan?

Jual Di Lazada – Menjual Secara Online Sayur Dari Cameron Highlands

Wabak Covid-19 beri peluang orang berniaga online di Lazada

Sayur jual di Lazada? Tertarik saya membaca berita ‘Sayur Cameron dijual di Lazada’ dalam akhbar Sinar Harian, 30 Mac 2020.

Setahu saya, belum ada bahan-bahan mentah makanan seperti sayur jual di Lazada. Kebanyakannya yang dijual di Lazada ialah barang-barang seperti pakaian, barang eletrik dan peralatan komputer.

sejak covid-19 banyak sayur-sayurab dari cameron highland tidak dapat dijual. Bagaimana pun Lazada mengambil inisitif bagi membolehkan dijual secara online.
Sejak wabak Covid-19 banyak sayur di Cameron tidak dapat jual akibat PKP

Kesan Covid-19 Ke Atas Aktiviti Penanaman Sayur di Cameron Highlands

Akibat wabak virus Covid-19, kira-kira 2,300 pekebun sayur Cameron Highlands terjejas teruk sehingga mengalami kerugian sejuta ringgit sehari. Manakala pekebun bunga sudah rugi RM11 juta.

Ini kerana adanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di mana bekalan sayur tidak dapat dipasarkan kerana banyak pusat-pusat pengedaran dan peruncitan sayur ditutup. Dan, orang ramai pun banyak berkurung di rumah.

Lazada mengambil inisiatif bagi membolehkan perniagaan sayuran terus berjalan melalui platform e-dagang. Bukan sahaja sayuran Cameron Highlands di jual di Lazada, malah keperluan barangan runcit.

Jika kita membuka portal Lazada barang-barang runcit banyak terjual di Lazada.

Kentang, bawang putih, bawang besar, terung, kobis, lobak merah, pisang, limau dan macam-macam lagi ada di jual di Lazada.

Akibat sibuk dan masa yang berharga terutama penduduk bandar, semakin banyak barang keperluan harian di jual di Lazada dan platform e-dagang yang lain seperti Shopee.

Dan trend ini semakin meningkat kerana sikap orang ramai terutama keselamatan bayaran dan penghantaran ke rumah semakin dipercayai.

Orang ramai semakin menyukai pembelian destinasi sehenti (one stop) untuk barangan runcit apa sahaja ada di dapur seperti beras, sayuran, daging, makanan laut, susu, gula, sardin, minyak, susu dan lain-lain lagi.

Peluang Berniaga Online Di Lazada

Wabak Covid-19 memberi peluang peniaga untuk menjual secara online di Lazada
Peluang berniaga di Lazada tanpa pejabat

Semakin ramai orang membeli barang secara online, maka semakin banyak orang jual di Lazada atau Shopee dan sebagainya.

Pembeli dan penjual kena berdaftar secara percuma untuk menjual secara online.

Sebagai penjual online, asasnya anda kena akaun bank, komputer atau telefon bimbit dengan akses internet dan ada barang yang nak dijual.

Semakin ramai orang berniaga online di Lazada dan Shopee kerana semakin ramai orang yang bergantung kepada online untuk membeli belah.

Lazada juga memberi peluang kepada peniaga kecil atau orang yang mahu memulakan perniagaan walaupun tak ada modal nak sewa tempat berniaga.

Ada Telefon Bimbit, Dan Boleh Berniaga di Lazada

Pejabat mereka hanyalah di telefon bimbit. Yang gunakan komputer, pejabat mereka adalah di rumah atau restoren makanan segera seperti di Old Town atau di Kentucky Fried Chicken.

Transeksi perniagaan di Lazada pun mudah. Pembeli order barang online di Lazada dan membayarnya secara online ke Lazada.

Sebagai penjual, anda akan menghantar barang kepada pembeli. Penjual akan menerima bayaran setelah pembeli mengesahkan ia telah menerima barang.

Penjual tak perlu fikir bila nak bukak kedai. Ini kerana malam-malam pun ada orang order dan esoknya anda boleh pos gunakan Poslaju atau syarikat penghantaran yang lain.

Sebagai peniaga Lazada, kos overhead lain seperti bil api, bil air, insurans pejabat, gaji kaki tangan dan parking peniaga online tak perlu nak fikir kerana penjual tidak ada kedai fizikal.

Jika anda serious untuk berniaga di Lazada dan takda pengalaman, anda disyor memiliki ebook Bisnes Lazada.

Ebook Bisnes Lazada adalah satu permulaan yang betul dan bagus untuk berniaga di Lazada. Buku ini banyak mendedahkan tips jualan di Lazada termasuk cara upload produk di Lazada.

Ebook ini ditulis oleh orang yang berjaya berniaga di Lazada, jadi anda tak perlu buang masa try and error untuk berjaya di Lazada.

Klik untuk mendapatkan Cara Menjual Barang di Lazada


Pautan berguna:

Tip Jualan Online Hanya Guna Testimoni Pelanggan

Tidak Bayar Cukai Pendapatan – Penjara 6 Bulan dan Penalti RM20K

Anda boleh bankrap bila kena penalti yang besar dan penjara jika cuba menipu membayar cukai pendapatan.

Tidak bayar cukai pendapatan – boleh masuk penjara 6 bulan hingga setahun dan penalti dari RM200 hingga RM20K. Berbaloi tak tak membayar cukai?

Perbuatan mengelak dari membayar cukai adalah masalah besar di banyak negara. Mengelak dari membayar cukai adalah perkara terakhir yang anda boleh lakukan, sebab, jika anda tertangkap, denda yang dikenakan memang boleh buat anda jatuh bankrap!

Tidak Bayar Cukai Pendapatan – Kesalahan, Denda dan Penalti

Tidak bayar cukai pendapatan sangat bahaya. Jika anda tertangkap, denda yang dikenakan memang boleh buat anda bankrap.
Belajar cara kurangkan cukai pendapatan lebih berbaloi dari menipu membayar cukai pendapatan
Jenis KesalahanPeruntukan Di Bawah ACP 1967Jumlah Denda (RM)
1. Tidak mengembalikan Borang Nyata Cukai Pendapatan112(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
2. Tidak memaklumkan layak dikenakan cukai112(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
3. Tidak melaporkan pendapatan sebenar di dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan113(1)(a)1,000 hingga 10,000 dan 200% atas cukai terkurang lapor
4. Memberi maklumat tidak tepat mengenai tanggungan cukai sendiri / orang lain113(1)(b)1,000 hingga 10,000 dan 200% atas cukai terkurang lapor
5. Sengaja mengelak cukai / membantu orang lain mengelak cukai114(1)1,000 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 3 tahun / Kedua-duanya dan 300% atas cukai terkurang lapor
6. Membantu / menasihati orang lain dalam penyediaan Borang Nyata Cukai Pendapatan menyebabkan terkurang cukai114(1A)2,000.00 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 3 tahun / Kedua-duanya
7. Meninggalkan negara tanpa membayar cukai115(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
8. Menganggu / menghalang pegawai LHDN menjalankan tugas1161,000 hingga 10,000 / Penjara tidak melebihi 1 tahun / Kedua-duanya
9. Tidak menyimpan rekod119A300 hingga 10,000 / Penjara tidak melebihi 1 tahun / Kedua-duanya
10.Tidak memberi maklumat yang dikehendaki oleh LHDN120(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
11. Tidak melaporkan pertukaran alamat dalam tempoh 3 bulan120(1)200 hingga 20,000 / Penjara tidak melebihi 6 bulan / Kedua-duanya
11 jenis kesalahan yang berkaitan dengan pengurusan cukai pendapatan dengan LHDN

Sumber: Lembaga Hasil Dalam Negeri


Cara Jimatkan Cukai Pendapatan Ramai Tak Tahu

Cara Menjual Di Shopee – Apa Yang Peniaga Online Wajib Tahu?

Anda mungkin tak terfikir impian anda boleh tercapai dengan buat bisnes di Shopee!

Cara menjual di Shopee – itu soalan yang selalu ditanya oleh peniaga online yang berhajat berniaga di Shopee.

Tetapi, sebelum anda tahu cara menjual di Shopee, anda mesti ada impian dahulu seperti memiliki kereta idaman BMW, rumah banglo, melancong dan mahukan anak berjaya hingga ke universiti. Dengan Shopee, InsyaAllah anda boleh mendapatnya. 

Saya bukakan satu jalannya…

Ramai ada impian miliki kereta BMW dan sebagainya. Berniaga di Shopee ialah caranya. Ebook Shopee menerangkan cara menjual di shopee.
Realiti memiliki sebuah kereta BMW bermula dengan impian. Jika anda tiada impian pasti anda tidak akan memiliki BMW

Jika anda tahu cara menjual di Shopee – anda boleh menjana pendapatan tanpa had – mahu RM1,000, RM10,000 sebulan atau lebih – semua bergantung kepada usaha anda.

Anda hanya duduk di rumah dan berkawan dengan komputer dan telefon bimbit.

Anda tidak ada modal besar berniaga, tiada ramai kawan, tiada pengalaman berniaga – tetapi dengan Shopee anda tidak memerlukan modal besar dan di Shopee ada berjuta pembeli.

Cara Menjual di Shopee – Bisnes Dari Rumah

Bila sebut berniaga, maka terbayang kena sewa pejabat, kena renovation pejabat, kena pasang aircond, bayar insuran pejabat, kena sediakan pekerja, kena bayar bil eletrik dan bil air.

Pejabat pula jauh dari rumah, jadi kena bayar duit minyak kereta dan parking.

Sekarang banyak orang shopping online seperti di Lazada dan Shopee. Jadi anda boleh menjalankan perniagaan online dengan Shopee dari rumah sahaja. Tak perlu fikir lagi pasal pejabat; bayar bil air letrik, petrol dan parking.

Cara Menjual di Shopee – Urusniga Selamat

Cara menjual di Shopee selamat.

Antara isu berniaga online ialah penipuan pengguna. Ada pengguna membayar wang tetapi barang tak dapat atau lewat diterima. Ada yang membeli barang tetapi tidak berkualiti, atau lain yang dibeli, lain yang sampai.

Pembeli yang setuju membeli akan membayar kepada Shopee dahulu sebagai pemegang amanah. Shopee akan memberi tahu penjual yang pembeli telah membayar dan Shopee akan memaklumkan penjual yang bayaran telah dibuat oleh pembeli.

Penjual menghantar barang dengan memasukkan tracking number ke dalam sistem Shopee. Pembeli menerima barang dan memaklumkan kepada Shopee. Shopee akan memasukkan hasil jualan ke wallet penjual.

Shopee – Pasar Online Terbesar Di Malaysia

Seperti MidValley, KLCC dan Sogo – pembeli dan penjualnya ramai. Orang suka berniaga tempat yang ramai orang.

Dalam bisnes online, Shopee ialah marketplace atau  tempat orang menjual dan membeli secara online antara yang terbesar di Malaysia.

Makin hari makin ramai yang mula tahu tentang Shopee dan membeli belah secara online di Shopee terutama generasi muda yang berumur 20-an dan 30-an.

Mulakan Perniagaan Dropship Di Shopee

Dropship adalah perniagaan popular, lumayan dan senang. Bayangkan anda senarai 50-100 produk dropship.

Tetapi bukan senang nak cari pembekal dropship yang boleh dipercayai. Mungkin barang tak dihantar kepada pembeli walaupun kos telah dibayar kepada dropshipper.

Tetapi di Shopee ada beberapa top dropshipper yang ada ikatan perniagaan dengan Shopee. Jadi anda lebih yakin berniaga dengan dropshipper ini.

Barangan dropshipper ada beratus dan mungkin beribu iaitu dari pakaian kanak-kanak, peralatan rumah, kesihatan, barang komputer, buku dan barang permainan.

Apa yang anda perlu buat ialah daftar dengan dropshipper, link kan akaun anda di Shopee dengan droshipper. Itu sahaja.

Bisnes Online di Shopee Percuma

Anda berpeluang hidup senang dengan berniaga di Shopee - market place terbesar di Malaysia.
Dengan telefon bimbit anda bukan sahaja boleh shopping di Shopee, malah berniaga di Shopee

Setengah tempat untuk berniaga dikenakan bayaran beratus ringgit untuk join. Lepas itu ada komisyen jualan yang dikenakan ke atas penjual. Bagi peniaga baru mereka tak suka. Belum berniaga dan belum untung dah kena keluar duit untuk join. 

Tetapi di Shopee, berniaga atau bisnes di situ tidak ada bayaran masuk atau membayar komisyen jualan. Baguskan? Lepas itu, berniaga tak perlu daftar SSM, maklumlah baru belajar nak niaga.

Tapi sekarang baru dikenakan caj perkhidmatan 1% atas jualan. Tapi ia masih rendah. Lagi pun kos ini biasa diserap pada harga jualan di Shopee.

Cara Menjual Di Shopee – Boleh Jual Banyak Barang

Di Shopee anda boleh menjual banyak barang yang anda suka. Lagi banyak barang anda, lagi banyak peluang anda buat duit di Shopee. Bestkan!

Cara menjual di shopee - dapatkan ebook panduan berniaga di Shopee hari ini juga.

Mudahnya Cara Menjual Online di Shopee

Sekarang zaman online, kebanyakan golongan muda lebih suka berniaga dan membeli online. Kebanyakan orang sibuk dan tidak punya masa nak ke pasaraya. Sambil duduk di rumah atau di opis pun boleh shopping. Semua di hujung jari.

Jika anda cekap gunakan telefon bimbit, anda tiada masalah berurusniaga di Shoppe. Anda boleh download aplikasi Shopee dari handphon. Semua ada di aplikasi – pendaftaran, listing barang, pembelian, jual produk, edit listing, mengurus order, melihat hasil jualan, dan memindahkan hasil jualan ke bank.

Bila anda berdaftar dengan Shopee sebagai pembeli anda boleh menjual. Jadi anda tidak perlu daftar dua kali.

Membina Nama Sebagai Penjual Terbaik

Setengah pembeli tak mahu membeli online kerana tidak mengenali penjual walaupun penjual itu jujur.

Tetapi di Shopee anda boleh menjadi penjual yang dipercayai. Ini kerana setiap pembeli kena membuat rating ke atas penjual selepas membeli barang.

Rating bermula dari satu bintang hingga lima bintang. 5 bintang menggambarkan anda penjual terbaik berbanding 4-3-2-1 bintang. Rating mungkin berdasarkan kecekapan anda mengepos barang, melayani pertanyaan pembeli dan produk berkualiti.

Mudahnya Menerima dan Membuat Pembayaran Bank

Bisnes biasa melibatkan pemindahan wang antara bank-bank. Ini boleh menyulitkan setengah orang dan mungkin ada caj pemindahan wang antara bank.

Hampir semua bank ada dalam Shopee. Jadi anda sebagai penjual atau pembeli boleh meletakkan bank dan nombor akaun anda dalam Shopee tanpa memikirkan bank pembeli atau bank penjual.

Khidmat Pelanggan 24 Jam Sehari di Shopee

Setiap perniagaan mesti berhadapan dengan pembekal, bekalan barang, pelanggan, pembayaran dan pengeposan. Sekiranya ada masalah, anda boleh menghubungi khidmat pelanggan Shopee yang akan membantu anda kurang dari tempoh 24 jam.

Hanya klik link support, anda boleh menghantar mesej melalui Shopee Apps, email atau anda bercakap dengan pegawai bertugas, talian hotline juga ada disertakan.

Cara Pemasaran Dan Iklan Yang Hebat di Shopee

Produk tidak akan laku tanpa sistem pemasaran dan pengiklanan yang berkesan. Shopee menyediakan ruang pemasaran dan pengiklanan yang hebat bagi membolehkan peniaga bersaing dengan pesaing dalam Shopee dan luar Shopee (Lazada dan 11 Street Malaysia).

Ada 4 bentuk pemasaran dan pengiklanan di Shopee:
– Iklan shopee – menyamai Google Ads dan Fbads. Ini tidak termasuk menyediakan ruang percuma 12-16 keyword bagi memudahkan carian di Google.

– Kemudahan pemberian diskaun- Membuat baucer di Shopee bagi meningkatkan jualan
– Sale atau jualan pada hari-hari tertentu yang ditetapkan oleh Shopee
– Peluang memberi penghantaran percuma kepada urusniaga yang layak

Carian Mesra Google

Sungguhpun dah berbulan kita membuat laman web produk, tetapi lambat tersenarai dalam carian Google atau tidak jumpa langsung.

Tetapi ada juga carian yang cepat keluar di Google dan boleh duduk di muka pertama Google tanpa kos iklan Facebook atau Google Ads. Ini dinamakan ‘mesra Google’ atau dalam bahasa internet dipanggil SEO (search engine Ootimization).

Jadi SEO amat penting untuk promote produk.

Jika tuan membuat penyenaraian (listing) produk di Shopee, seorang pembeli boleh jumpa produk anda dalam dua carian: carian di portal Shopee atau carian di Google. Baguskan?

Dalam skrinshot di atas, saya mencari “ubat gatal kulit” di Google, maka saya mendapati produk di atas boleh diperolehi di Shopee, dan link produk itu ialah:

https://shopee.com.my/Ubat-Gatal-Ekzema-Bayi-Kurap-Panau-Kayap-Gatal-Kulit-Badan-Kaki-Kemaluan-Faraj-i.23110933.1204850779

Download Ebook Percuma 13 Sebab Anda Perlu Menjual di Shopee

Sebelum anda merancang berniaga di Shopee saya syorkan anda download ebook ‘16 Sebab Anda Perlu Berniaga di Shopee’.

13 Sebab Anda Perlu Berniaga di Shopee

Artikel ditulis oleh Abd Rahaman Rasid@abdrahaman@gmail.com

Pautan:
Supplier dan Pembekal Dropship Market Place Shopee

Bagaimana Buat Headline Iklan dan Artikel Hingga Orang Baca Habis?

Akibat Tidak Bayar Cukai Pendapatan Kena Penalti 300% dan Penjara

Adakah anda tahu LHDN akan kenakan penalti 200% atas amaun terkurang lapur pendapatan sebenar?

Denda dan Penjara – Akibat Tidak Membayar Cukai Pendapatan

Akibat tidak bayar cukai pendapatan, anda boleh masuk penjara dan kena penaliti hingga 300% dari cukai yang patut kena bayar.

Anda patut belajar cara nak kurangkan bayar cukai pendapatan dengan melihat kepada perkara-perkara yang boleh dikecualikan dari cukai.

Ada seorang kawan saya menjalankan gerai makanan lebih 10 tahun tetapi tidak pernah membayar cukai.

Tiba-tiba beliau menerima notis dalam Lembaga Hasil Dalam Negeri supaya bayar cukai RM250,000 akibat tidak membayar cukai pendapatan.

Akibat tidak membayar cukai pendapatan seseorang boleh didenda dan dipenjarakan.

Macam mana nak settle tu?

Kalau didakwa memang terpaksa bayar cukai RM250,000 tinggi tu. Kalau takut bayar RM250,000 kena tunjuklah resit pendapatan dan perbelanjaan selama 10 tahun itu. Ada simpan ke? Kalau simpan, lepas kira mungkin tak kena bayar banyak tu!

Habis macam mana LHDN dapat angka RM250,000 tu? Apa susah? Tentu ada orang yang sakit hati report yang si anu tu tak bayar cukai pendapatan.

Apa susah, tentu ada pegawai LHDN duduk kat gerai tu – gi breakfast, gi lunch, gi minum petang. Mana kita kenal pegawai LHDN kan?

Pegawai LHDN pun boleh agak berapa bisnes satu hari dengan tengok orang keluar masuk gerai. Apa susah nak anggar jualan sehari -secara purata orang breakfast RM6.00, lunch RM10.00 dan minum petang RM4.00

Kewajipan Membayar Cukai Pendapatan Perniagaan

Mengikut Seksyen 77A(1) Akta Cukai Pendapatan – ia menetapkan setiap syarikat, badan amanah atau koperasi supaya menghantar borang cukai dalam tempoh tujuh bulan selepas penutupan tempoh perakaunan.

Tahniah kepada mereka yang patuh hantar borang setiap tahun. Kepada yang tak patuh, harap anda tidak terkantoi dengan kehadiran pegawai LHDN. Penaltinya cukup tinggi dan tak berbaloi membayarnya..

Cara Syarikat Di Malaysia Lari Cukai Perniagaan – Harus Tahu Akibat Tidak Bayar Cukai Pendapatan

Hasil sembang-sembang dengan kawan-kawan di firma audit, ada beberapa trick yang diamal oleh syarikat Malaysia untuk kurangkan cukai pendapatan. Mereka ni jenis yang hantar borang cukai tetapi ‘berusaha’ untuk kurangkan bayaran cukai.

1. Buat Banyak Syarikat

Sekarang kita dah kembali ke zaman SST menggantikan GST. Bagi cukai SST, ia cukai yang dikenakan ke atas harga pengeluaran dari kilang.

Syarikat yang makin membesar biasanya sengaja buat tax planning dengan menubuhkan beberapa anak syarikat (subsidiari) dengan niat untuk kurangkan bayar cukai.

Syarikat pengilang akan berusaha kurangkan kos di peringkat awal supaya cukai SST yang dibayar jadi rendah.

Tetapi dalam masa sama, ia mempunyai syarikat-syarikat lain yang berkaitan antara satu sama lain dan mengambil kesempatan dengan menaikkan kembali harga barang. Contohnya : Apabila produk telah dikeluarkan, syarikat pengilang A jual kepada syarikat pemasaran B (subsidiari) dengan harga RM20,000.

Kemudiannya, produk tadi akan dijual ke dalam pasaran dengan harga yang lebih tinggi, katakan RM70,000. Jadi, cukai SST yang dikenakan adalah atas RM20,000 bukannya RM70,000.

Syarikat pengilangan A akan dikenakan cukai pendapatan syarikat 18% ke 24% (mengikut modal berbayar syarikat) ke atas kadar untung bersih yang lebih kecil. Yalah, dah dia jual murah-murah je dekat syarikat pemasaran B, sah-sah untung pun lebih kecil.

Syarikat pemasaran B yang ditubuhkan oleh pengilang A tu pula untung dah jadi tinggi . Tapi dia boleh kurangkan cukai dengan tinggikan belanja. Itu kalau dia buat satu syarikat pemasaran. Kalau 10? Akhirnya taukeh kilang A juga yang untung besar.

2. Kaedah-Kaedah Klasik (illegal)

Kaedah klasik yang masih diamalkan adalah seperti :

  • Palsukan perbelanjaan (Contoh: tuntut kos renovasi opis, padahal  itu resit-resit kerja renovasi rumah pengarah)
  • Palsukan pembelian (Contoh : reka invois pembelian palsu dan duit akhirnya masuk ke akaun pengarah syarikat)
  • Beli aset atas nama syarikat (sebenarnya untuk kegunaan peribadi)
  • Aset syarikat dah jual tetapi masih tuntut Elaun Modal

3. Beli Barang atau Stok Dari Luar Negara

Ini pun kategori palsuka belian tetapi advance sikit. Kononnya syarikat beli barang dari luar negara tetapi itu pun syarikat dia juga. Jenis ni memang confident pihak LHDN takkan check entiti luar negara.

4. Buat Dua Set Akaun Perniagaan

Cara ni agak agresif. Syarikat akan buat satu set akaun yang betul dan satu  lagi set akaun yang tipu.

Yang akan dilapor kepada pihak LHDN sudah tentu set akaun yang tipu tadi. Di zaman yang serba moden ni kita tak akan terkejut kalau ada perisian perakaunan yang mampu buat benda ni secara automatik.

Sampai Bila Nak Tipu LHDN Income Tax – Harus Tahu Akibat Tidak Membayar Cukai Pendapatan

Soal income tax ini tak boleh main-main terutama yang menjalankan perniagaan yang melebihi RM50,000 atau RM100,000 dan lebih.

Jika anda mati pun kena dapat surat pelepasan LHDN sebelum harta anda tunai dan properti nak diagihkan kepada waris-waris. Jadi macam mana nak lari?

Berita baik untuk pembayar cukai terutama yang menjalankan perniagaan. Baca artikel ini:

Tip Mengurangkan Cukai Pendapatan Ramai Tak Tahu

Tukarkan akibat tidak membayar cukai kepada akibat menjimatkan cukai
rahsia jimatkan cukai pendapatan

Artikel ini telah diadaptasi dari artikel asal:  Cara Syarikat Di Malaysia Lari Cukai

Tidak Bayar Cukai Pendapatan – Bahaya Padahnya!

Testimoni Produk Mampu Gandakan Jualan Online Ramai Tak Sedar

Biarkan testimoni pelanggan tolong menjual produk anda!

Ramai tak sedar testimoni produk mampu tingkatkan jualan online.

Sebahagian pengguna mahukan testimoni produk sebagai bukti sebelum membeli produk khususnya jualan online di mana mereka tidak berhadapan dengan penjual.

Tip jualan online mengguna testimoni pelanggan. Ini rahsia perniagaan online
Biarkan testimoni pelanggan membantu meningkatkan jualan online anda

Dapatkan Testimoni Produk Daripada Pelanggan Untuk Tingkatkan Jualan Onlie

Katakan anda seorang penjual, bila anda berjaya menjual satu barang, lepas seminggu atau sebulan cuba tanya pembeli itu apa kebaikan selepas menggunakan barangan tersebut.

Jika anda berjaya dapat tiga maklum balas pelanggan, ia sudah cukup bagus. Testimoni produk boleh berbentuk screenshot, video atau email.

Untuk dapatkan screenshot, suruh dia wasap kepada anda. Anda hanya hendak dua perkara sahaja:

  1. Keadaan sebelum menggunakan produk anda
  2. Kesan selepas menggunakan produk anda.

Lepas itu, anda boleh buat screeshot respon pelanggan dan jadikan testimoni produk. Anda boleh tambah nombor telefon anda pada screenshot bagi memudahkan prospek hubungi anda.

Anda juga boleh berjumpa pelanggan dan merekodkan testimoni produk dengan merakam video.

Screenshot dan video itu boleh dimuat naik dalam surat jualan, artikel, Facebook, Twitter dan Youtube untuk ditunjukkan kepada prospek.

IsyaAllah jualan online anda akan meningkat…

cara menjual di lazada
cara buat bisnes di lazada

Di bawah ini saya tunjukkan contoh testimoni pelanggan berbentuk screenshot dan video.

Bentuk Testimoni Dari Pelanggan

Anda boleh berkongsi testimoni pelanggan dalam bentuk video dan screenshot.

1. Testimoni Screenshot Produk Ozpure

Di sini saya tunjuk screenshot wasap dari pelanggan yang membeli produk Ozpure. Ozpure ialah krim minyak zaitun bagi menghilangkan gatal kulit samada kena ekzema, gatal-gatal pada kemaluan dan kurap.

Tentu testimoni di bawah ada kesan ke atas jualan online Ozpure kan?

2. Testimoni Screenshot Produk Xgene Royale

Saya tunjuk satu lagi screenshot wasap pelanggan yang membeli produk Xgene Royale. Ia membantu meningkatkan jualan online saya.

Xgene Royale ialah krim belaian zakar bagi menjaga kesihatan dan prestasi zakar. Satu-satu krim yang tidak ada pesaing di pasaran. Keunikan Xgene Royale ialah ia hasil formula Dr Ismail Tambi, pakar sakit tuan. Dah 5 tahun di pasaran.

Pada awalnya saya gunakan banyak testimoni pelanggan kerana ia produk baru. Jika anda baca testimoni, anda pun mungkin telefon saya lepas ni macam mana nak beli!

Testimoni pelanggan produk xgene yang dijual secara online.
Testimoni produk Xgene Royale…

3. Testimoni Video

Testimoni Pelanggan Dari Video atau Youtube

Testimoni yang berbentuk video adalah mengenai produk Doxtecream. Doxtecream ialah krim yang disapu pada lutut atau bahagian lain yang sakit.

Testimoni video ini menceritakan pengalaman makcik di atas yang krim Doxtecream ini telah membaiki masalah yang beliau hadapi selama ini.

Testimoni berbentuk video mampu meningkatkan jualan online anda juga.

Cubalah Dua Tip Di Atas Untuk Tingkat Jualan Online

Jadi bila anda menulis artikel anda mesti masukkan skrin shot wasap testimoni pelanggan dan tulis sikit ringkasan testimoni ini pada artikel itu.

Tawaran Istimewa Bagi Peminat Bisnes Affiliate!

Anda nak blog ready made dengan 20 artikel affiliate?

Ya, dengan pelaburan RM140 anda akan terima blog yang sudah siap dengan lebih 20 artikel yang sedia untuk dipromotekan.

20 artikel ini mengandungi link affiliate dan anda boleh terus promote di Facebook. Apabila ada jualan anda terima 40% komisyen dan terus masuk ke akaun anda.

Klik Sini: Jana Pendapatan Melalui Blog

Cara Menjual Di Shopee – Apa Yang Anda Patut Tahu