Kesan Hibah Mutlak – Kesian Sedih Ibu Bapa Keluar Rumah Sehelai Sepinggang

Satu daripada cara nak bagi harta kat seseorang semasa hidup…

Sayang anak ibu bapa memberi hibah mutlak rumah kepada anak bongsu mereka.
Ibu bapa tentu akan membahagikan rumah kediaman mereka kepada salah seorang anak mereka. Tetapi, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari.

20 tahun lepas ada pasangan suami isteri terpaksa keluar rumah sehelai sepinggang selepas memberi hibah mutlak rumah kepada anak perempuannya.

Jadi kena faham betul-betul konsep hibah sebelum menghibahkan rumah atau properti lain kepada anak-anak.

Sayang Anak Jangan Bagi Hibah Mutlak

Dalam cerita di atas, sepasangan suami isteri yang sayangkan seorang anak perempuan bongsunya memberi rumah rumah dua tingkat mereka kepada anak bongsunya yang belum berkahwin.

Pemberian itu tentulah ada sebabnya. Rumah sebuah itu tempat kediaman ibu bapa yang sedang menempuh hari tua dan mengharapkan anak bongsunya itu menjaga mereka hingga ke akhir hayat.

Selepas beberapa tahun, apabila anak perempuan bongsunya itu berkahwin. Suaminya bekerja swasta dan menerima pendapatan lumayan.

Ibu-bapa anak serta menantu dan cucu hidup aman tanpa masalah.

Rumah Kena Lelong Bank

Kesah hitam berlaku selepas 5 tahun anak bongsu mereka itu berkahwin.

Satu hari bapa ini terbaca ada kertas yang tertampal di pintu pagar yang rumah mereka akan dilelong oleh bank.

Alangkah terperanjatnya si bapa membaca notis lelongan bank itu. Lantas ia bertanyakan kepada anak perempuannya itu.

Hibah Jangan Sebarang Hibah -Takut Keluar Rumah Sehelai Sepinggang

Dalam kes di atas, si bapa telah memberi hibah mutlak rumah kepada anak perempuannya itu.

Bapa dan anak telah pergi ke pajabat tanah dan si bapa memindah milik rumah itu kepada anaknya itu.

Difahamkan suami kepada anak perempuan itu telah berhenti kerja dan mahu memulakan perniagaan mencuci pejabat. Beliau tiada modal. Dan mahu meminjam daripada bank.

Oleh kerana tiada cagaran, si suami meminta isterinya itu membenarkan mencagarkan rumah mereka itu kepada bank.

Mereka mengambil RM200,000 pinjaman dengan mencagarkan rumah yang nilainya RM600,000. Loan itu digunakan bagi membesi beberapa mesin dan peralatan mencuci pejabat, bahan-bahan mencuci pejabat dan sewa menyimpan peralatan.

Difahamkan bisnes mencuci pejabat tidak berjalan seperti yang dirancangkan. Loan gagal dibayar. Setelah beberapa tahun, akibat tidak berbayar, pinjaman asal RM200k kini dah menjadi RM400K.

Rumah itu, tidak dapat diselamatkan lagi. Semua penghuni kena keluar rumah. Rumah lelong sudah ada yang punya.

Patut Buat Hibah Amanah Rumah Bukan Mutlak

Untuk mengelakkan risiko rumah dijual atau digadaikan kepada bank, maka itu sepatutnya membuat hibah amanah atau Deklarsi Hibah.

Melalui hibah amanah, si bapa tadi iaitu pemberi hibah mengistiharkan ia memberi rumahnya itu kepada anaknya. Pindah milik rumah itu kepada anaknya dibuat selepas kematian pemilik oleh syarikat pemegang amanah.

Sepanjang tempoh Deklarasi Hibah itu, pemberi hibah kita panggil pemegang amanah utama, penerima hibah kita panggil benefisiari dan syarikat amanah dipanggil pemegang amanah ganti.

Dalam tempoh Deklarasi Hibah itu bapa itu menjaga rumah itu atas kapasiti pemegang amanah utama.

Apabila pemegang amanah utama meninggal, pemegang amanah ganti iaitu syarikat amanah akan memindah milik rumah itu kepada benefisiari.

Hubungi Perancang Harta as-Salihin Trustee Berhad

Sekiranya anda mahu membuat hibah amanah dengan as-Salihin Trustee Berhad, sila hubungi saya melalui group Telegram.

Abd Rahaman Rasid

23 Waris Faraid – Ebook Percuma

Dapatkan ebook dan video dari pinned post dari link di bawah

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

senarai 23 waris faraid yang wajib orang islam ketahui

Pengertian Hibah Mutlak, Hibah Amanah – Mana Terbaik?

Bagaimana Perjanjian Harta Sepencarian Disediakan?

Pengertian Hibah Mutlak, Hibah Amanah – Mana Terbaik Dan Berkesan?

Satu daripada cara nak bagi harta kat seseorang semasa hidup…

Pengertian hibah mutlak tak sama dengan hibah amanah. Adanya unsur amanah dalam proses pindah milik.
Tentu seronok anak dapat hibah kebun durian masa bapa masih hidup. Tak lah berebut harta pusaka kemudian hari. Durian tengah mahal pula.

Ramai yang kurang jelas pengertian hibah mutlak dan bezanya dengan hibah amanah walaupun pada asasnya kedua hibah ini ialah pemberian dari pemberi hibah kepada penerima hibah.

Jom kita lihat pengertian hibah mutlak itu dulu kerana semua orang tahu.

Pengertian Hibah Mutlak

Pengertian hibah mutlak ialah pemberian terus atau serta merta dari pemberi hibah kepada penerima hibah.

Sebagai contohnya, seorang anak menghadiahkan sebuah jam tangan kepada bapanya.

Dalam contoh lain, seorang bapa memberi sebidang tanah kepada anaknya dan pergi ke pejabat tanah untuk memindah milik tanah itu.

Kedua-dua contoh di atas ialah hibah mutlak. Pengertian hibah melibatkan empat rukun (syarat) iaitu :

  1. Pemberi hibah
  2. Penerima hibah
  3. Harta atau benda yang dihibahkan (diberikan)
  4. Ijab dan kabul – iaitu ada pihak yang menawar dan ada pihak yang menerimanya.

Implikasi Hibah Mutlak – Pengertian Pemberian Terus

Hibah mutlak ini kesannya serta merta ke atas pemilikan harta itu.

Dalam contoh di atas, apabila si bapa menandatangi borang pindah milik bagi memberi harta itu kepada anaknya, maka anak itu terus mendapat harta itu serta merta tanpa sebarang halangan atau syarat.

Begitu juga pemberi hibah (bapa) ia tidak ada hak ke atas harta itu termasuk faedah-faedah dari harta itu. Jika tanah itu kebun durian, maka bapa itu tidak ada hak ke atas hasil kebun selepas memberi kepada anaknya itu.

Pengertian Hibah Amanah

Macam saya sebut pada permulaan, hibah mutlak dan hibah amanah pada asasnya punya pengertian yang sama – iaitu pemberian daripada seorang kepada seorang.

Yang bezanya ialah hibah amanah ini ada unsur amanah sebelum harta itu bertukar milik daripada pemilik kepada penerima harta hibah.

Bagaimana Deklarasi Hibah Berfungsi

Dalam membuat hibah amanah kita memerlukan dua benda penting, iaitu syarikat amanah dan dokumen Deklarasi Hibah. Pemberi hibah dan penerima sudah tentulah pihak berkepentingan dalam hibah amanah.

Melalui dokumen Deklarasi Hibah, pemberi hibah mengistiharkan ia bersetuju memberi hartanya kepada penerima hibah dan membuat pindah milik harta dibuat selepas kematiannya. Ini kerana pemberi hibah masih pemilik sebenar (legal owner) hartanya itu.

Sepanjang tempoh Deklarasi Hibah itu, pemberi hibah kita panggil pemegang amanah utama, penerima hibah kita panggil benefisiari dan syarikat amanah dipanggil pemegang amanah ganti.

Dalam tempoh Deklarasi Hibah itu, pemilik menjaga hartanya itu atas kapasiti pemegang amanah utama.

Apabila pemilik (pemegang amanah utama) meninggal, pemegang amanah ganti iaitu syarikat amanah akan mengambil alih tanggungjawap pemegang amanah.

Dan seperti yang dinyatakan dalam Deklarasi Hibah dan kuasa yang ada pada syarikat amanah, syarikat amanah ini akan memindah milik harta ini kepada benefisiari yang akan menjadi pemilik baru.

Jadi ini bertepatan dengan pengistiharan pemilik asal memberikan hartanya kepada pihak yang beliau mahukan.

Apa Dia Kekuatan Hibah Amanah Yang Wajib Kita Tahu

Orang yang membuat hibah amanah ini kebanyakannya mahu harta dibahagikan semasa hidup lagi walaupun syarikat amanah akan memindahkan harta kepada penerima hibah selepas kematiannya.

Ini kerana proses pemindahan harta hibah tidak ada kaitan dengan pentadbiran harta pusaka harta yang lain.

Proses pembahagian harta pusaka mungkin makan masa 6 bulan hingga 2 tahun kerana ia melibatkan kerjasama dan persetujuan semua waris, belum kira mereka yang ada dua atau tiga keluarga melalui perkahwinan.

Semoga artikel ini dapa meningkatkan kefahaman akan pengertian hibah.

Hubungi Perancang Harta as-Salihin Trustee Berhad

Sekiranya pembaca ingin mendapatkan penjelasan mengenai pengertian hibah amanah dengan as-Salihin Trustee Berhad, sila hubungi saya melalui group Telegram berikut:

Abd Rahaman Rasid

23 Waris Faraid Pembahagian Harta Pusaka

bilangan waris faraid bagi pengurusan harta pusaka

Dapatkan ebook percuma di atas serta video penerangan 23 waris faraid daripada pautan berikut

Kelab Faraid, Harta Pusaka dan Hibah

Membuat Wasiat – Tujuh Kebaikan Anda Patut Tahu

Bagaimana Perjanjian Harta Sepencarian Disediakan?

Kicap Jalen Milik Usahawan Melayu Datuk Jalil Long Ramai Tak Tahu

Ramai usahawan terlupa merancang kesinambungan perniagaan kepada anak-anak mereka

Kicap Jalen milik Jalil Long siapa yang tak tahu…

Usahawan berjaya dan pengasas kicap jenama Jalen, Datuk Abdul Jalil Long telah meninggal dunia di Johor Bahru pada Februari 2020.

Allahyarham yang mencipta sendiri ramuan kicapnya memulakan perniagaan perasa makanan itu pada tahun 1981 dengan menubuhkan syarikat kecil bernama Jalil Entreprise.

Datuk Abdul Jalil Long, pengasas syarikat kicap Syarikat Jalen Sdn Bhd
Datuk Abdul Jalil Long, pengasas syarikat kicap Syarikat Jalen Sdn Bhd

Ketika itu jenama kicapnya dikenali sebagai Habhal.

Pada tahun 1988, Jalil menubuhkan syarikat baru, Syarikat Jalen Sdn Bhd dan sejak itu beliau menamakan kicapnya dengan nama Jalen.

Oleh kerana sambutan hebat pelanggan terhadap kicap syarikatnya, Jalil mengembangkan lagi perniagaannya dengan membuat pelaburan sehingga berjuta ringgit.

Kicap Jalen keluaran Syarikat Jalen Sdn Bhd. Ada empat perasa kicap ini iaitu masin, lemak manis, manis dan lemak
Kicap Jalen keluaran Syarikat Jalen Sdn Bhd

Ia bagi membolehkan kilangnya menggunakan alatan seperti mesin teknologi untuk meningkatkan pengeluaran bagi memenuhi permintaan pelanggan yang semakin bertambah bagi produk syarikat ini.

Jalil kemudian menambahkan lagi produknya selain daripada kicap. Antaranya ialah sos cili, kicap manis, sos tomato yang berperasa tiram, cuka buatan, taucu masin dan kordial.

Bagaimana Hibah Membantu Meneruskan Legasi Perniagaan Kicap Jalen?

Hibah perniagaan ialah alat bagi mewariskan perniagaan kicap jalen kepada waris tanpa tertakluk kepada pembahagian harta pusaka.
Hibah perniagaan untuk membena legasi perniagaan

Kematian itu pasti. Yang tak pasti ialah masa depan jenama kicap ini. Ini kerana pemiliknya yang merancang masa depan bisnesnya.

Legasi perniagaan kicap boleh diwariskan dengan memindahkan hak milik perniagaan kepada waris semasa hidup melalui hibah perniagaan. Hibah perniagaan satu konsep yang ramai usahawan Melayu tak tahu.

Pindah milik sebenar kepada waris dibuat selepas kematian pemilik oleh syarikat amanah yang dilantik.

Satu buku yang dicari-cari oleh ahli Faraid. Bukunya mudah difaham dan kandungannya menyeluruh.
Buku rujukan terbaik di pasaran mengenai harta pusaka

Hibah perniagaan ini dapat menjamin perniagaan dapat diteruskan oleh waris tanpa mengganggu proses pembahagian pusaka bagi harta-harta lain pemilik.

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Untuk mengetahui program hibah perniagaan sila klik:
Tip Membina Pewarisan Perniagaan Dengan Hibah

Artikel ini telah diadaptasi dari:
Usahawan terkenal, pengasas kicap Jalen meninggal dunia

Abd Rahaman Rasid ialah penulis artikel ini. Beliau seorang Perancang Harta, as-Salihin Trustee Bhd. Sebarang pertanyaan, sila hubungi 013 366 1242 atau email abdrahaman@gmail.com

Maznah Hamid Meninggalkan Legasi Keusahawanan Wanita Melayu

Legasi keusahawanan boleh dibentuk dengan perancangan yang rapi…

Datuk Maznah Abdul Hamid dikagumi kerana semangat kepimpinan dan keusahawanannya serta tokoh masyarakat disayangi yang terkenal dengan gelaran “The Iron Lady”.

Maznah Hamid pengasas syarikat keselamatan Securiforce. Beliau juga dikenali sebagai iron lady.
Maznah Hamid pengasas syarikat keselamatan Securiforce

Maznah Hamid Dengan Perniagaan Industri Keselamatan

Dalam industri keselamatan yang biasanya dikuasai kaum lelaki, beliau meninggalkan nama sebagai pengasas Securiforce dan menerajui syarikat tersebut untuk menjadi antara syarikat menyediakan perkhidmatan kawalan keselamatan yang terbesar di Malaysia.

Maznah Hamid, seorang daripada usahawan wanita Melayu yang terkenal di Malaysia, keazamannya untuk berjaya dalam dunia perniagaan terserlah melalui kejayaannya membangunkan syarikat Securiforce dengan bermodalkan RM5,000.

Securiforce Group dimana beliau menjadi pengerusi eksekutif, telah berkembang kepada lebih 65 cawangan dalam tempoh lebih 30 tahun dengan menawarkan pekerjaan kepada kira-kitra 6,000 orang. Ia hasil kejayaan seorang wanita yang dilihat sebagai simbol kuasa wanita yang berpegang teguh kepada kepercayaan bahawa “modal utama dalam perniagaan adalah diri anda”.

Maznah Hamid yang meninggal pada bulan Oktober 2017 telah dilahirkan di Jerlun, Kedah. Maznah mempunyai ijazah PhD Pentadbiran Perniagaan dalam bidang Keusahawanan, Motivasi dan Pembangunan Insan dari Central State University di New York.

Beliau bertanggungjawab bagi penubuhan Pusat Motivasi Maznah yang menjalankan seminar mengenai perniagaan dan pembangunan insan.

Ciri kepimpinan dan keusahawanannya yang cemerlang dimanfaatkan dengan sebaiknya apabila beliau diberikan peluang untuk mengendalikan program motivasi melalui radio dan televisyen, mengukuhkan reputasinya sebagai seorang yang tidak keberatan berkongsi rahsia kejayaan dengan orang lain.

Memberi dorongan kepada orang lain ke arah kejayaan juga menjadi matlamatnya apabila beliau menghasilkan sebuah buku bertajuk “Motivasi Memburu Kejayaan” (3K – Kejayaan, Kebahagiaan dan Kekayaan).

Di Securiforce, beliau menyalurkan dedikasi dan keupayaan pengurusan untuk mempelbagaikannya ke dalam pelbagai anak syarikat yang terlibat dalam bidang pembangunan hartanah dan logistik.

Maznah aktif dalam pelbagai organisasi dengan memegang jawatan-jawatan penting yang menepati keupayaan dan pengalamannya yang luas.

Antaranya, beliau ialah naib presiden Persatuan Usahawan Wanita Dunia (FCEM), presiden Malaysian Association of Professional Speakers (MAPS) dan ahli Majlis Pelan Tindakan Pembangunan Ummah di Jabatan Perdana Menteri.

Beliau juga ahli lembaga pengarah Golden Hope Plantations Berhad, ahli lembaga pengarah Yayasan Sultanah Bahiyah dan fellow Sekolah Pembangunan Sosial Universiti Utara Malaysia.

Maznah juga meninggalkan nama dalam politik termasuk ahli Majlis Eksekutif Wanita Umno, Ketua Wanita Umno Kedah dan pengerusi Biro Keusahawanan Wanita Umno.

Atas sumbangan Maznah Hamid, beliau menerima banyak penghargaan seperti Masterclass Women Entrepreneur of The Year pada Kongres SME & Anugerah Dinar Emas 2016; Anugerah Kepimpinan Ikon Cemerlang Asia Pasifik 2014; dan Entrepreneur Extraordinaire Award – Anugerah Usahawan Wanita Kebangsaan 2008.

Beliau meninggalkan suami Datuk Seri Shaheen Mirza Habib dan 5 orang anak.

Bagaimana Tinggalkan Legasi Keusahawanan Dengan Hibah Perniagaan?

Legasi keusahawanan boleh ditafsirkan memindahkan hak milik perniagaan kepada waris semasa hidup melalui hibah perniagaan.

Pindah milik sebenar kepada waris dibuat selepas kematian pemilik oleh syarikat amanah yang dilantik.

Hibah perniagaan ini dapat menjamin perniagaan dapat diteruskan oleh waris tanpa mengganggu proses pembahagian pusaka bagi harta-harta lain pemilik.

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Untuk mengetahui program hibah perniagaan sila klik:
Tip Membina Pewarisan Perniagaan Dengan Hibah

Bagaimana Menyediakan Hibah Yang Berkesan

Artikel ini telah diadaptasi dari:
Iron lady’ Maznah tinggalkan legasi keusahawanan

Abd Rahaman Rasid ialah penulis artikel ini. Beliau seorang Perancang Harta, as-Salihin Trustee Bhd. Sebarang pertanyaan, sila hubungi 013 366 1242 atau email abdrahaman@gmail.com

Hibah Perniagaan Cara Bisnes Diwariskan Kepada Anak Tanpa Ikut Faraid

Mengapa hibah tidak tertakluk kepada hukum faraid apabila pemilik meninggal secara tiba-tiba?

Adakah Ali Telah Membuat Hibah Perniagaan Kepada Anaknya?

Adakah Encik Ali yang sedang menjalankan bisnes dan bercadang mahu mewariskan perniagaannya kepada anaknya dengan cara membuat hibah perniagaan.

Sebagai permulaan, elok kita tengok apa akan terjadi jika Encik Ali tidak membuat hibah.

Hibah ibrat sediakan payung sebelum hujan bagi penerusan perniagaan.
Hibah – ibarat sediakan payung sebelum hujan

Apa Terjadi Kepada Bisnes Ali Apabila Beliau Meninggal Tanpa Membuat Hibah?

– Tanpa dokumen hibah, harta En Ali secara automatik menjadi harta pusaka.

– Pemilikan harta En Ali secara automatik berpindah kepada waris-waris.

– Maka semua akaun bank En Ali terbeku

– Perniagaan beliau akan terbubar dengan sendirinya bagi kerana ia perniagaan tunggal. Jika perniagaan perkongsian ia pun sama status macam perniagaan tunggal.

– Lesen perniagaan En Ali mungkin terbatal

– Kontrek perniagaan mungkin ditamatkan kerana ketiadaan rakan kongsi

– Aset perniagaan akan terbeku dan menjadi harta pusaka yang menjadi rebutan waris.

– Perniagaan akan mati kerana ahli keluarga En Ali mungkin tidak berminat meneruskan perniagaan arwah.

Hibah Untuk Kesinambungan Bisnes

En Ali mungkin ada beberapa pilihan agar perniagaannya diwarisi oleh kaum keluarganya. Satu daripada caranya ialah membuat hibah amanah perniagaan.

Hibah amanah perniagaan dibuat untuk pastikan bisnes En Ali terus diwarisi oleh kaum keluarga selepas beliau meninggal.

Dalam hibah, proses pemindahan perniagaan telah dilakukan semasa En Ali hidup dengan syarikat amanah sebagai pemegang amanah bagi memastikan proses perpindahan aset dan liabiliti berjalan lancar.

Apabila En Ali meninggal waris beliau yang dinamakan sebagai benefisiari akan meneruskan bisnes tanpa gangguan waris lain.

Konsep Asas Hibah Dalam Perniagaan

Hibah perniagaan ialah cara memindahkan perniagaan seseorang usahawan kepada waris yang ditetapkan.
Hibah ialah cara meminndahkan perniagaan seseorang usahawan kepada waris yang ditetapkan

Konsep hibah perniagaan berbeza antara perniagaan tunggal, perkongsian, perkongsian liabiliti terhad (limited liability partnership, LLP) dan syarikat sendirian berhad.

Ini kerana ada entiti yang melibatkan hibah aset dan ada yang melibatkan hibah hak milik (shareholding).

Di sini saya hanya terangkan konsep asas hibah perniagaan sahaja. Kita gunakan perniagaan En Ali tadi.

Semasa hidup En Ali tentukan siapa ahli keluarga beliau yang akan mewarisi perniagaannya.

Katakan, En Ali mahu mewariskan kepada Ahmad, anak sulungnya.

Apabila En Ali membuat hibah – bermakna semasa hidup beliau mengistiharkan hasrat beliau untuk menyerahkan perniagaannya kepada Ahmad.

En Ali ialah pemberi hibah dan anaknya penerima hibah atau benefisiari.

En Ali masih sehat dan meneruskan perniagaan atas kapasiti pemegang amanah bagi pihak benefisiari Ahmad.

Dalam masa yang sama En Ali melantik syarikat amanah sebagai pemegang amanah ganti.

Apabila En. Ali meninggal, maka syarikat amanah akan mengambil tanggungjawap En Ali sebagai pemegang amanah.

Pemegang amanah ganti maka dengan kuasa yang diberikan oleh En Ali, akan memindahkan hak milik perniagaan itu kepada benefisiari, iaitu anak En. Ali.

Kini anak anda pemilik sah perniagaan yang anda warisi.

Hibah perniagaan ialah antara alternatif terbaik pindahkan perniagaan kepada waris tanpa melalui proses pembahagian harta pusaka
Hibah ialah antara alternatif terbaik pindahkan aset bisnes kepada waris tanpa melalui proses pembahagian harta pusaka

Ada Beberapa Kelebihan Hibah Perniagaan

  • Hibah amanah perniagaan mudah dibuat. Penyedia kemudahan ini (syarikat amanah) memerlukan sijil pendaftaran perniagaan atau dokumen mengenai hak milik pegangan saham syarikat.
  • Perniagaan harian tidak terganggu walaupun dengan kematian pemilik. Ini kerana syarikat amanah selaku pemegang amanah ganti akan memindahkan hak milik perniagaan kepada penerima hibah.
  • Perpindahan perniagaan kepada benefisiari tidak terganggu dengan proses pembahagian harta pusaka yang lain milik si mati. Ini kerana hibah dibuat semasa hidup, jadi ia bukan harta pusaka si mati.
  • Pembahagian dividen dan bonos yang telah distiharkan oleh syarikat tidak terbeku dengan kematian pemilik kerana ia bukannya harta pusaka.
  • Kontrek dan perolehan tender perniagaan tidak terganggu dengan kematian pemilik kerana perniagaan telah pun dihibahkan kepada benefisiari.
  • Hibah dapat mengelakkan perebutan hak milik perniagaan apabila pemilik meninggal dunia. Ini kerana dengan hibah, harta perniagaan ini tidak diketegorikan sebagai harta pusaka.

Anda Mahu Membuat Hibah Untuk Perniagaan?

Anda mempunyai perniagaan tunggal, perkongsian, perkongsian liabiliti terhad (LLP), syarikat sendirian berhad dan syarikat berhad? Anda mahu membuat hibah?

Untuk itu, sila hubungi saya, Abd Rahaman Rasid (Perunding as-Salihin Trustee Bhd) ditalian 013 366 1242 atau email abdrahaman@gmail.com untuk perbincangan.

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai harta pusaka, hukum faraid, hibah, wasiat dan harta sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Abd Rahaman Rasid ialah penulis artikel ini. Beliau seorang Perancang Harta, as-Salihin Trustee Bhd. Sebarang pertanyaan, sila hubungi 013 366 1242 atau email abdrahaman@gmail.com

Bagaimana Menyediakan Hibah Yang Berkesan?

Maznah Hamid Tinggalkan Legasi Keusahawanan

Kicap Jalen milik Jalil Long Ramai Tak Tahu

Hibah Harta Lebih Berkesan Daripada Bahagi Harta Pusaka. Betul Ke?

Apa yang kita buat lebih bermakna daripada apa yang kita cakap!

Hibah harta adalah satu daripada cara membahagikan harta kepada waris semasa hidup

Hibah Harta dan Harta Pusaka

Hibah harta lebih berkesan daripada pembahagian harta secara faraid, benar kah?

Kedua-dua hibah dan faraid adalah kaedah perpindahan harta daripada pemilik kepada seseorang.

Hibah pada prinsipnya perpindahan harta daripada pemilik kepada penerima hibah semasa hidup lagi.

Semasa hidup seseorang pemilik itu bebas menghibahkan hartanya kepada sesiapa tanpa melibatkan persetujuan waris dan tanpa mengambil kira samada pemilik itu mempunyai komitmen hutang dunia dan akhirat.

Sebaliknya, apabila pemilik harta meninggal, hartanya secara automatik akan menjadi harta pusaka. Harta tersebut menjadi terbeku kerana ia harus menjalani proses pentadbiran dan faraid.

Proses Pembahagian Hibah Harta

Pemilik harta semasa hidupnya menandatangani dokumen hibah yang disediakan oleh syarikat amanah dan bersetuju memberi harta kepada penerima hibah yang dipanggil benefisiari.

Oleh kerana harta itu masih atas nama pemilik, maka pemilik menjadi pemegang amanah utama bagi menguruskan harta itu.

Dalam masa yang sama syarikat amanah yang menguruskan harta itu bertindak sebagai pemegang amanah ganti.

Apabila pemilik (pemegang amanah) meninggal dunia, maka pemegang amanah ganti akan mengambil alih tugas pemegang amanah utama. Syarikat amanah selaku pemegang amanah akan memindahkan harta hibah itu kepada benifisiari selaku pemilik harta.

Harta Pusaka – Proses Pembahagian

Apabila pemilik harta meninggal, hartanya menjadi harta pusaka. Harta pusaka menjadi hak waris yang layak semasa kematian. Harta pusaka ini akan terbeku sehinggalah waris melantik seorang pentadbir.

Surat kuasa dikeluarkan oleh pihak berkuasa mengenai harta pusaka samada Pejabat Pusaka Kecil, Amanah Raya Berhad atau Mahkamah Tinggi.

Dengan surat kuasa, pentadbir akan mentadbir harta pusaka dan pembahagian harta pusaka mengikut hukum faraid.

Sebelum harta pusaka dibahagikan kepada waris adalah menjadi tanggungjawap pentadbir menyelesaikan semua hutang si mati, melaksanakan wasiat dan menyelesaikan tuntutan harta sepencarian jika ada.

Hibah Harta Lebih Berkesan Dari Pembahagian Harta Pusaka?

Jika Bapa Dah Putuskan Nak Rumah Kat Nadia

Sekiranya, bapa dah putuskan nak bagi rumah kat Nadia, eloklah buat hibah rumah kepada Nadia masa hidup.

Jika buat wasiat atau tidak, rumah itu tidak akan dapat 100% kepada Nadia kerana adek beradik yang lain dan emak ada syer dalam harta pusaka rumah itu.

Mengelakkan Tentangan Adik Beradik

Jika bapa membuat hibah rumah kepada Nadia, ia boleh elakkan perebutan harta pusaka rumah itu. Ini kerana apabila rumah itu dihibahkan semasa hidup, maka rumah itu bukan lagi menjadi harta pusaka. Ia sudah pun menjadi harta Nadia.

Proses Perpindahan Harta Lebih Cepat

Perpindahan harta hibah daripada bapa kepada Nadia prosesnya lebih cepat berbanding proses harta pusaka.

Proses perpindahan harta hibah adalah cepat kerana ia hanya melibatkan pengesahan dokumen hibah dengan mahkamah shariah. Lepas itu urusan pindah milik di Pejabat Tanah. Paling lama prosesnya tiga bulan.

Sekiranya, selepas kematian bapa, semua waris bersetuju menyerahkan harta pusaka melalui proses yang panjang.

Ini urusan harta pusaka melibatkan hukum faraid dan pihak berkuasa harta pusaka. Proses lain termasuklah melantik pentadbir, menyelesaikan hutang bapa jika ada, melaksanakan wasiat bapa jika ada.

Proses perpindahan harta harta pusaka mungkin memakan masa enam bulan hinggan dua tahun.

6. Hibah Harta – Mengapa Dengan as-Salihin Trustee Bhd

Sekiranya anda mahu membuat hibah dan mahu menggunakan khidmat syarikat amanah as-Salihin, pihak kami menyediakan kemudahan hibah harta.

Ada tiga sebab anda harus memilih as-Salihin Trustee Bhd untuk membuat hibah dan perkhidmatan lain:

(i) Sebuah Syarikat Amanah bagi Perancangan Harta Islam

as-Salihin ialah sebuah syarikat perancangan harta bagi orang Islam terbesar di negara ini dan semua produk berasaskan prinsip Islam sepenuhnya.

Lembaga Pengarahnya dibantu oleh Majlis Syariahnya bagi membolehkan semua produk termasuh hibah sentiasa kompetitif, mesra pengguna dan efektif apabila dilaksanakan.

(ii) Penyesesaian Lengkap Perancangan Harta Islam

as-Salihin Trustee Bhd ialah sebuah syarikat yang menawarkan pakej lengkap perancangan harta Islam dan sebagai sebuah one stop center bagi memudahkan orang Islam merancang harta mereka dengan cekap dan berkesan.

Selain Deklarasi Hibah, as-Salihin menawarkan kemudahan membuat wasiat, perjanjian aset perolehan bersama, amanah wasiat, amanah hayat dan khidmat mengurus dan mentadbir harta pusaka.

(iii) Sebuah Syarikat Yang Berpengalaman Luas

as-Salihin ialah sebuah syarikat amanah telah berada 15 tahun di pasaran. Jadi pengalaman 15 tahun itu boleh memberi keyakinan kepada pelanggan untuk berurus dengan syarikat amanah ini.

Hubungi Wakil as-Salihin Trustee Bhd

Mengapa nak tunggu lagi nak buat Hibah? Sila hubungi Perancang Harta berikut:

Abd Rahaman Rasid
Perancang Harta
as-Salihin Trustee Bhd
Tel: 013 366 1242
Email: abdrahaman@gmail.com

Khas untuk peminat Ilmu Faraid, Hibah, Harta Sepencarian dan Wasiat. Join sekarang. Keahlian percuma terhad 1,000 orang sahaja.

Kelab Eksklusif Faraid-Hibah-HartaSepencarian-Wasiat

Langganan PERCUMA

Anda hendak mendapatkan artikel terbaharu dari blog ini mengenai Harta Pusaka, Hukum Faraid, Hibah, Wasiat dan Harta Sepencarian, sila melanggan di sini secara PERCUMA.

Artikel akan terus masuk ke email anda. Isikan email di bawah.

Hibah Amanah Cara Perniagaan Diwarisi Kepada Anak

Lima Sebab Golongan Profesional Perlu Membuat Wasiat