Dropship Shopee – Upload 1,000 Barang Dari Kumoten

Rahsia jual beribu-barang dropship dengan satu pembekal dropship

Dropship dengan kumoten ialah bisnes yang paling simple untuk dropshipper baru
Cara buat bisnes dropship Shopee-Kumoten boleh buat hidup mewah

Apa itu dropship shopee? Apa itu pula dropship Shopee – Kumoten? Mengapa ia menjadi menjadi pilihan dropship terbaik dalam perniagaan online di Malaysia?

Bisnes dropship bermula dengan impian yang besar. Anda mesti mempunyai impian kebebasan kewangan (kebebasan kewangan) sebab itu yang bolh memberi kepuasan kepada anda.

Dengan kebebasan kewangan anda boleh memiliki apa sahaja – rumah, kereta, melancong, buat haji, buat umrah, menyimpan wang untuk pelajaran anak dan sebagainya.

Apa Itu Bisnes Dropship?

proses asas bisnes yang libatkan pembeli-penjual-pemborong
Model Dropship – Pelanggan – Anda (dropshipper) – Pembekal (Pemborong)

Bisnes dropship atau dropshipping ialah satu perniagaan yang menjual barang tanpa menyimpan stok dan tanpa menghantar barang.

Orang menjual barang itu dipanggil dropshipper atau agen dropship.

Tiga Pihak Terlibat Dalam Business Dropship

A. Pelanggan

Dalam model di atas, pelanggan jumpa facebook anda (dropshipper) yang menjual jam tangan.

Pelanggan membayar harga jualan, katakan RM200 kepada anda dan mengharapkan anda menghantar jam kepada pembeli.

B. Pemborong Dropship

Anda (dropshipper) menghantar pesanan jam kepada pemborong dan membayar harga borong (harga borong), katakan RM120. Anda akan sertakan alamat pelanggan supaya pemborong menghantar jam kepada pelanggan.

Perbezaan harga jualan dengan harga borong ialah keuntungan dropship.

C. Penghantaran Barang

Pemborong akan menghantar pesanan jam itu kepada pembeli. Anda sebagai dropshipper akan mendapat harga jualan jam selepas pelanggan mengesahkan ia telah menerima jam itu.

Boleh Capai Kebebasan Kewangan Dengan Dropship Biasa-Biasa Saje?

Jika anda bercita-cita mahu mencapai kebebasan kewangan anda tidak akan berjaya dengan buat dropship cara biasa dengan upload 10-100 barang.

Anda mesti menjual banyak barang, katakan 500 – 1,000 barang.

Tapi, nak jual 25 barang pun susah nak handle sebab masa nak uruskan stok, nak layan order, nak bungkus barang dan nak pos.

Buat Bisnes Dropship Dengan Shopee?

Adakah anda tahu Shopee benarkan seseorang itu menjual sehingga 5,000 barang. Tak logik kan? Sebab masa bila penjual nak cari pembekal, nak layan customer dan nak pos barang.

Tapi ada tektiknya boleh upload sehingga 5,000 barang, teruskan pembacaan…

Kelebihan buat dropship dengan Shopee ialah anda tak perlu daftar perniagaan. Jika anda sudah jadi pembeli, anda boleh jadi penjual tanpa perlu buka akaun baru – kan mudah bagi orang nak dropship!

Dengan Shopee, anda boleh buat dropship tanpa perlu membazir masa ambil order, bungkus barang, wasap bayaran dan pos. Ini kerana zaman IT, dropship pun dah boleh buat secara automatik.

Jom saya tunjukkan asasnya.

Belajar Buat Dropship Shopee – Kumoten

Mengapa Buat Dropship Dengan Kumoten?

Boleh dengar video ini dulu…

Asas Dropship Shopee-Kumoten

Asas dropship Shopee-Kumoten ialah anda satukan (integrate) sistem Shopee dengan Kumoten. Kemudian pilih produk dari Kumoten. Lepas itu transfer (sync) produk dari Kumoten ke Shopee.

Tiga langkah buat dropship kumoten dengan Shopee
Belajar dropship dengan Shopee-Kumoten

Bila anda belajar dropship dengan Shopee anda mesti register dengan dua syarikat, iaitu Shopee dan Kumoten.

Siapa itu Shopee? Shopee ibarat Mid Valley iaitu tempat orang membeli barang.

Siapa itu Kumoten? Kumoten ialah syarikat pembekal barang kepada anda atau dipanggil pemborong (wholesaler).

Bila anda sudah register dengan Shopee dan Kumoten, bermakna anda akan menjual barang di Shopee dan anda juga agen dropship atau dropshipper kepada Kumoten.

Langkah Pertama: ‘Kahwinkan’ Shopee Dengan Kumoten

Dalam bahasa IT kahwinkan itu dipanggil integrate. Jadi sistem IT dengan sistem IT boleh bercakap satu sama lain.

Apa yang anda arahkan, Shopee dan Kumoten boleh faham.

Langkah Kedua: Memilih Produk Di Kumoten

Sebelum anda nak memilih produk di Kumoten, lebih baik anda tengok di Shopee barang apa ada di Shopee. Ini kerana apa yang dijual di Shopee kebanyakan dibekalkan oleh Kumoten.

Bila kita beada di depan komputer kita ibarat membuka dua kedai serentak: Shopee dan Kumoten (saya tak galakkan anda guna handphon).

Langkah Ketiga: Memindahkan Barang Dari Kumoten Kepada Shopee

Pada portal Kumoten, anda hanya perlu tandakan seberapa banyak barang yang hendak dipindahkan kepada portal jualan anda di Shopee.

Setelah anda memilih barang dari Kumoten, anda boleh memindahkan (macam upload) barang anda ke Shopee dengan menekan butang-butang tertentu. Proses ini dipanggil sync.

Setelah anda memindahkan barang ke Shopee, anda boleh refresh skrin Shopee, dan anda akan dapati senarai barang untuk dibeli oleh pembeli. Nama barang, foto sudah ada disiapkan dalam Shopee. Senangkan?

Proses Jualan Dropship Automasi Dari Pesanan Pelanggan Hingga Penerimaan

Proses dropship daripada pembeli sehingga penjual dapat bayaran jualan - dropship shopee-kumoten
Dropship secara automasi dari pembelian hingga menerima bayaran dari Shopee

Dari rajah di atas menunjukkan proses jualan adalah secara automatik dan anda boleh relaks tanpa memikirkan nak bungkus barang, nak pos, nak hantar tracking number, nak comfirm terima barang dan tunggu bayaran dari pembeli.

Tengok proses di atas:

Proses Pertama – pembeli memilih barang dan membuat order dari kedai anda di Shopee. Pembeli membayar ke Shopee.

Proses Ke-2 – pesanan pembeli dibuat secara automatik dihantar ke Kumoten. Anda tidak perlu menghubungi Kumoten atau Shopee.

Proses Ke-3 – anda membayar kos produk kepada Kumoten (melalui pemotongan deposit anda di Kumoten)

Proses Ke-4 – Kumoten menghantar barang kepada pelanggan

Proses Ke-5 – Setelah pembeli mengesahkan penerimaan barang, Shopee akan membayar harga jualan ke wallet anda di Shopee.

Anda boleh memindahkan wang dari wallet di Shopee ke akaun bank anda. Menarikkan?

Enam Kebaikan Dropship Shopee – Kumoten

Enam kebaikan membuat bisnes dropship dengan Shopee
Kebaikan Dropship di Shopee

Dari jadual di atas, ada 6 kebaikan anda buat droship dengan Shopee iaitu:

Pertama: Pesanan secara automatik – Anda tak perlu ambik kesah untuk copy paste pesanan pembeli.

Ke-2: Nombor tracking – anda tak perlu nak tulis dan hantar nombor tracking order kepada pembeli. Semua sistem akan lakukan.

Ke-3: Fokus kepada pemasaran dan jualan – anda hanya mencari pembeli sahaja kerana kerja pesanan, pembungkusan dan pembayaran diuruskan secara automatik antara Shopee dengan Kumoten.

Ke-4: Baki stok diurus secara automatik – anda tak perlu kira berapa baki stok yang ada dalam tangan anda. Ini kerana Kumoten yang sediakan.

Ke-5: Tidak ada minimum jualan – anda tidak dikenakan syarat berapa banyak anda kena jual. Satu pun boleh jual.

Ke-6: Pelanggan tak tahu pun Kumoten – Walaupun barang itu dipos oleh Kumoten, tetapi pelanggan tak tahu kerana takda cop Kumoten pada barang. Yang mereka tahu hanya shopping di Shopee dan beli dari Menarik kan?

Dapatkan Panduan Lengkap Belajar Dropship Dengan Shopee

Artikel ini hanya memberi konsep dan pendedahan am yang boleh membuka minda untuk belajar dropship secara praktikal.

Banyak lagi anda kena belajar dropship seperti asas pemilihan barang, penggunaan baucer diskaun, free shipping, pemilihan courier service yang disyorkan oleh Shopee/Kumoten, cara tambah barang dropship, deposit dengan Shopee/Kumoten, cara menyusun nama barang dalam kedai anda di Shopee dan sebagainya.

Saya cadangkan anda membeli Buku Panduan Shopee kerana ia bukan sahaja mengajar cara menjual di Shopee malah mengajar buat bisnes dropship dengan Kumoten.

Dapatkan panduan ebook percuma dahulu. Klik sini:

Saya Nak Belajar Cara Upload 1,000 Barang Dropship Dari Kumoten ke Shopee

Pautan:

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

Cara Nak Buat Dropship di Ebay Ramai Tak Tahu

Belajar Bisnes Dropship Dengan Shopee dan Kumoten Tanpa Berkursus

Rahsia orang boleh jual beribu-barang dengan satu pembekal dropship sahaja!

Artikel ini menjelaskan konsep asas bagaimana anda belajar dropship dengan shopee dan kumoten
Cara buat bisnes dropship yang boleh buat hidup mewah

Ramai tak tahu kita boleh belajar dropship dengan cepat dan mudah dengan Shopee dan Kumoten.

Saya sendiri berpengalaman membuat dropship dengan Shopee. Saya tak pernah hadir kursus dropship sebab konsep dropship amat mudah.

Tapi saya akan cerita cara belajar dropship dengan shopee dalam artikel ini.

Cabaran besar dalam dropship ialah macam mana kita boleh buat banyak duit dengan masa yang paling minima. Ini kerana kalau jual benda kecik-kecik dan banyak memang leceh, untung pun tidak berapa sen.

Tapi pernah tak anda nampak, ada peniaga di shopee boleh jual hingga dan beribu-ribu produk.

Adakah anda tahu Shopee benarkan seseorang itu sehingga 10,000 barang. Tak logik kan? Itu belum kira masa bila nak cari pembekal dan nak layan customer dan bila nak pos barang.

Macam Mana Belajar Dropship Dengan Shopee?

Kelebihan belajar dropship dengan Shopee ialah anda tak perlu daftar perniagaan. Jika anda sudah jadi pembeli, anda boleh jadi penjual tanpa perlu buka akaun baru – kan mudah bagi orang nak dropship!

Dengan Shopee, anda boleh belajar buat dan buat dropship tanpa perlu membazir masa ambil order, bungkus barang, wasap bayaran dan pos.

Sekarang zaman IT, dropship pun dah boleh buat secara automatik. Jom saya tunjukkan asasnya.

Belajar Buat Dropship Shopee – Kumoten

Tiga langkah kena tahu belajar buat dropship dengan Shopee
Belajar dropship dengan Shopee-Kumoten

Bila anda belajar dropship dengan Shopee anda mesti register dengan dua syarikat, iaitu Shopee dan Kumoten.

Siapa itu Shopee? Shopee ibarat Mid Valley iaitu tempat orang membeli barang.

Siapa itu Kumoten? Kumoten ialah syarikat pembekal barang kepada anda.

Bila anda sudah register dengan Shopee dan Kumoten, bermakna anda akan menjual barang di Shopee dan anda juga agen dropship kepada Kumoten atau dipanggil dropshipper.

Langkah Pertama: ‘Kahwinkan’ Shopee Dengan Kumoten

Dalam bahasa IT kahwinkan itu dipanggil integrate. Jadi sistem IT dengan sistem IT boleh bercakap satu sama lain.

Apa yang anda arahkan nanti, Shopee dan Kumoten boleh faham.

Langkah Kedua: Memilih Produk Di Kumoten

Sebelum anda nak memilih produk di Kumoten, lebih baik anda tengok di Shopee barang apa ada di Shopee. Ini kerana apa yang dijual di Shopee kebanyakan dibekalkan oleh Kumoten.

Bila kita di depan komputer kita ibarat membuka dua kedai serentak: Shopee dan Kumoten.

Langkah Ketiga: Memindahkan Barang Dari Kumoten Kepada Shopee

Pada portal Kumoten, anda hanya perlu tandakan seberapa nama barang yang hendak dipindahkan kepada portal jualan anda di Shopee.

Setelah anda memilih barang dari Kumoten, anda boleh memindahkan (macam upload) barang anda ke Shopee dengan menekan butang-butang tertentu. Proses ini dipanggil sync.

Setelah anda memindahkan barang ke Shopee, anda boleh refresh skrin Shopee, dan anda akan dapati senarai barang untuk dibeli oleh pembeli. Nama barang, foto sudah ada disiapkan dalam Shopee. Senangkan?

Proses Jualan Dropship Automasi

Proses dropship daripada pembeli sehingga penjual dapat bayaran jualan.
Dropship secara automasi dari pembelian hingga menerima bayaran dari Shopee

Dari rajah di atas menunjukkan proses jualan adalah secara automatik dan anda boleh relaks tanpa memikirkan nak bungkus barang, nak pos dan tunggu bayaran dari pembeli. Tengok proses di atas:

Proses Pertama – pembeli memilih barang dan membuat order

Proses Ke-2 – pesanan pembeli secara automatik dihantar ke Kumoten

Proses Ke-3 – anda membayar kos produk kepada Kumoten

Proses Ke-4 – Kumoten menghantar barang kepada pelanggan

Proses Ke-5 – Setelah pembeli mengesahkan penerimaan barang, Shopee akan membayar harga jualan ke akaun anda di Shopee. Anda boleh mengarahkan Shopee membayar pendapatan jualan ke bank anda. Menarik kan?

Enam Kebaikan Dropship Shopee – Kumoten

Enam kebaikan membuat bisnes dropship dengan Shopee
Kebaikan Dropship di Shopee

Dari jadual di atas, ada 6 kebaikan anda buat droship dengan Shopee iaitu:

Pertama: Pesanan secara automatik – Anda tak perlu ambik kesah untuk copy paste pesanan pembeli.

Ke-2: Nombor tracking – anda tak perlu nak tulis dan hantar nombor tracking order kepada pembeli. Semua sistem akan lakukan.

Ke-3: Fokus kepada pemasaran dan jualan – anda hanya mencari pembeli sahaja kerana kerja pesanan, pembungkusan dan pembayaran diuruskan secara automatik antara Shopee dengan Kumoten.

Ke-4: Baki stok diurus secara automatik – anda tak perlu kira berapa baki stok yang ada dalam tangan setelah banyak jualan.

Ke-5: Tidak ada minimum jualan – anda tidak dikenakan syarat berapa banyak anda kena jual. Satu pun boleh jual.

Ke-6: Pelanggan tak tahu pun Kumoten – Walaupun barang itu dipos oleh Kumoten, tetapi pelanggan tak tahu kerana takda cop Kumoten pada barang. Yang mereka tahu hanya shopping di Shopee. Menarik kan?

Dapatkan Panduan Lengkap Belajar Dropship Dengan Shopee

Artikel ini hanya memberi konsep dan pendedahan am yang boleh membuka minda untuk belajar dropship secara praktikal.

Banyak lagi anda kena belajar dropship seperti asas pemilihan barang, penggunaan baucer diskaun, free shipping, pemilihan courier service yang disyorkan oleh Shopee/Kumoten, cara tambah barang dropship, deposit dengan Shopee/Kumoten, cara menyusun nama barang dalam kedai anda di Shopee dan sebagainya.

Saya cadangkan anda membeli Buku Panduan Shopee kerana ia bukan sahaja mengajar cara menjual di Shopee malah mengajar buat bisnes dropship dengan Kumoten.

Dapatkan panduan ebook percuma dahulu. Klik sini:

Saya Nak Belajar Buat Dropship Dengan Shopee

Pautan:

Contoh Headline Terbaik Untuk Tingkatkan Jualan Online

13 Sebab Orang Bisnes Online Dari Rumah Dengan Shopee